Carevići tražili da se izuzme ključni dokaz

Elaborat “Geo arh projekta” ostaje u predmetu, odlučio sudija

28089 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Nastavak suđenja 28. novembra: Marko Carević, Foto: Savo Prelević
Nastavak suđenja 28. novembra: Marko Carević, Foto: Savo Prelević

Sudija kotorskog Osnovnog suda Veljko Bulatović odbio je predlog pravnog zastupnika nekadašnjeg predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića i njegovog sina Milana da se iz spisa predmeta u procesu koji se protiv njih vodi zbog uzurpacije državne imovine u grbaljskom selu Krimovice izuzme elaborat “Geo arh projekta”, koji je izvršio parcelizaciju na lokalitetu gdje su Carevići izgradili bez građevinske dozvole štale i poljoprivredno gazdinstvo.

To piše u rješenju u koje su Vijesti imale uvid.

Na pitanje Bulatovića da li je optužba bazirana na osnovu ovog elaborata, državni tužilac, kako je Vijestima rečeno, je izjavio da je to jedan od dokaza koji je predložen da se sprovede.

Sudija Bulatović je potom donio rješenje kojim je glavni pretres zakazao za 28. novembar, kada je pozvao da osim okrivljenih prisustvuju i vještak, kao i zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore

Podsjećamo, Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru podnijelo je krajem avgusta prošle godine kotorskom Osnovnom sudu optužni predlog protiv Marka Bata Carevića zbog krivičnog djela protivpravno zauzimanje zemljišta na Krimovici.

Njegovom sinu Milanu se stavlja na teret krivično djelo protivpravno zauzimanje zemljišta i krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje.

Optužnim predlogom je obuhvaćeno i preduzeće Carinvest.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS je još 2020. objavila da je poljoprivredni kompleks na Krimovici, koji je gradila firma porodična kompanija Carevića, napravljen na pola miliona kvadrata državnog zemljišta, gdje su sagrađni objekti bez građevinske dozvole.

Krajem novembra 2021. kompanija “Carinvest” je kotorskom Osnovnom sudu predala tužbu protiv Crne Gore tražeći da joj se prizna vlasništvo nad preko 620 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na Krimovici u opštini Kotor. Kompanija bi zauzvrat u budžet države uplatila 1,2 miliona eura, odnosno 1,93 eura po metru kvadratnom.

U tužbi, koju je objavio MANS, se navodi da je namjera kompanije “Carinvest” da kroz parnični postupak “pribavi u svojinu zemljište koje je sve do angažmana tužioca (kompanije Carinvest) bilo u cjelosti zapušteno, neiskorišćeno i bez ikakvih benefita po državu Crnu Goru.

Carevići dalje u tužbi navode da su se od 2015. do danas više puta obraćali državnim institucijama i organizmu lokalne uprave pokušavajući da reguliše status zemljišta koje je uzurpirao, a za koje tvrde da je bilo “neiskorišćeno i zaboravljeno od strane državnih organa”.

Tužbi Carevića protiv Crne Gore je prethodio sastanak sa zvaničnicima resornih ministarstava 41. Vlade Crne Gore Prema dokumentu zapisnika do koga je došao Istraživački centar MANS-a, Carević se 11. juna 2020, kao fizičko lice u zgradi Vlade Crne Gore, sastao s Milutinom Simovićem, tadašnjim potpredsjednikom za ekonomsku politiku i finansijski sistem, ministrom finansija Darkom Radunovićem, te predstavnicima ministarstava poljoprivrede i urbanizma, ali i zaštitinka imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

U zapisniku se navodi da je sastanak organizovan na inicijativu Carevića, te da je odbio predlog Simovića da se sastanak odloži jer se poklapao s održavanjem sjednice Skupštine opštine (SO) Budva.

Baš na dan pregovara s tadašnjim ministrima, Careviću je izglasano nepovjerenje na sjednici SO Budva. Nekoliko dana kasnije krenuli su i sukobi tadašnje koalicije koju je Carević predvodio s policijom, tokom kojih je i bio uhapšen.

Bonus video: