Gradonačelnikovom bratu "popust" od 463 eura mjesečno

Direktor bjelopoljskog Komunalnog potvrdio da je firma “Imperijal” Vojislava Smolovića za otpad smeća plaćala 352 eura, umjesto 815 eura... Smolović najavio da će zaštitu potražiti na sudu, ukoliko se ne utvrdi činjenično stanje

57896 pregleda 120 reakcija 70 komentar(a)
Račune plaćamo u skladu sa zakonom: Smolović, Foto: Privatna arhiva
Račune plaćamo u skladu sa zakonom: Smolović, Foto: Privatna arhiva

Bjelopoljsko Komunalno preduzeće ispostavljalo je znatno manje račune nego što je predviđeno za odvoz smeća privatnoj firmi Vojislava Smolovića, čiji je brat predsjednik Opštine Petar Smolović.

Direktor opštinske firme Muradif Grbović potvrdio je da je Smoloviću mjesečno obračunavano 352 eura mjesečno, umjesto 815 eura.

Nakon dvadeset dana, Grbović je odgovorio “Vijestima” da su utvrđene nepravilnosti, ali nije mogao da kaže od kada je Smoloviću naplaćivano više nego duplo manje za odvoz smeća. On je kazao da nema “mogućnosti da to provjeri”, te da je to “posao za nekog drugog”.

Grbović je funkciju preuzeo u aprilu, kao kadar Bošnjačke stranke...

Smolović je kazao da je firma plaćala račune po zakonu - onako kako je to obračunalo Komunalno, najavljujući da će zaštitu potražiti na sudu, ukoliko ne budu zadovoljni odgovorom na žalbu.

Bilo je nepravilnosti: Grbović
Bilo je nepravilnosti: Grbovićfoto: Savo Prelević

Grbović je pojasnio da postoje određene nepravilnosti u vezi sa kvadraturama pravnih i fizičkih lica, podsjećajući da se usluge odvoženja otpada fakturišu upravo na osnovu tog parametra.

“U cilju utvrđivanja tačnog stanja na terenu, formirana je komisija od četiri člana”, kazao je Grbović.

Problem sa umanjenim računima aktuelizovali su NVO “Euromost” i odbornik “Pokreta Evropa sad” Andrija Delić, koji je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta javno prozvao predsjednika Opštine Petra Smolovića da “firma sa kojom ima porodične veze plaća znatno niže fakture”, zbog čega je izbio verbalni incident.

Zbog svega toga, Delić je podnio i prijavu protiv predsjednika Smolovića, koji je takođe najavio prijavu...

Komisija komunalnog preduzeća, proizlazi iz odgovora Grbovića, obilaskom terena i utvrđivanjem kvadrature ustanovila je da su firmi “Imperijal” fakturisani računi za manji iznosi kvadrata - 352,11 eura, umjesto 815,07 eura.

“Nakon što je komisija korigovala iznos računa, mjesečna faktura za Imperijal sada iznosi 815,07 eura...”, rekao je Grbović.

Upitan da li ima još velikih firmi koje su plaćale povlašćene račune, naveo je da komisija još radi.

Vlasnik i izvršni direktor firme “Imperijal” Vojislav Smolović istakao je da je potpuno netačno da je ta firma bilo koga i za bilo šta oštetila, da je on vlasnik 100 odsto preduzeća koje je naslijedio od oca 2017. godine, te da sa bratom nema nikakve vlasničke veze, niti žive u istom domaćinstvu.

“Za više od 25 godina poslovanja nikada nismo imali nikakvu poslovnu saradnju sa Opštinom Bijelo Polje. To što neko insinuira dio je prljave političke kampanje i podmetanja protiv Petra Smolovića, a građanima je poznato i odakle su finansirane, sa kojim moja firma nema nikakve veze”, rekao je Smolović za “Vijesti”.

O tome koliko dugo “Imperijal” plaća fakture Komunalnom na iznos od 352 eura, navodi da račune plaćaju prema mjesečnom obračunu svakom javnom preduzeću, u skladu sa zakonom.

“ A pošto smo dugi niz godina nezadovoljni uslugama Komunalnog preduzeća, inicirali smo sastanak i pozvali komisiju da utvrdi šta i za šta plaćamo, jer u krugu naše firme nema komunalnih kontejnera, a kamion za odvoz dolazi jako rijetko i oglušavaju se na više poziva za postavljanje kontejnera i često odvoženje otpada”, rekao je on.

Objašnjavajući zbog čega su i koliko dugo fakture za odvoženje otpada iznosile 352 eura, kazao je:

“Fakture iznose onoliko koliko nam je obračunato po važećem cjenovniku, nismo mi sami sebi vršili obračun, nego komunalno preduzeće”.

Upitan na šta se odnosi razlika u računu od 463 eura, rekao je da je na taj zapisnik uložena žalba Komunalnom preduzeću:

“Jer smatramo da je nepravilno obračunato, suprotno važećoj metodologiji i stvarnom stanju”.

Bonus video: