Zdravstvena stanica u Petrovcu - turisti hvale, građani traže i hitnu pomoć

Načelnica Marija Zekić kaže da se zahvaljujući zalaganju direktora budvanskog Doma zdravlja Blaža Radomana uradilo mnogo na unapređenju zdravstvene zaštite u tom primorskom gradiću

22628 pregleda 12 komentar(a)
U zdravstvenoj stanici Petrovac tokom sezone pregledano više od 1.000 turista, Foto: Privatna arhiva
U zdravstvenoj stanici Petrovac tokom sezone pregledano više od 1.000 turista, Foto: Privatna arhiva

Zdravstvena stanica u Petrovcu, koja radi u okviru budvanskog Doma zdravlja, tokom ljetnje sezone od juna do oktobra zbrinula je više od 4.000 pacijenata, među kojima je i više od 1.000 turista, ali i oko 600 djece.

Stranci, sudeći po recenzijama, imaju samo riječi hvale u vezi sa radom ove ambulante u kojoj se trenutno radi u dvije smjene. Petrovčani, kao i zaposleni, nadaju se da će nadležni uvažiti njihove predloge da to mjesto u Budvi dobije podstanicu Hitne medicinske pomoći (HMP), kako bi stanovnici i veliki broj turista tokom cijele godine imali zdravstvenu zaštitu 24 časa svakodnevno.

Pomaci ka boljoj zdravstvenoj zaštiti i većem broju usluga napravljeni su u prethodnom periodu, zahvaljujući zalaganjima zaposlenih i menadžmenta, pa stanovnici Petrovca prvi put imaju ljekara u drugoj smjeni u ambulanti, jednom sedmično dostupni su im radiolog i ginekolog, kao i uzorkovanje krvi. Izabrani doktori radnim danima rade u smjenama od 7 do 14 sati i od 14 do 18 časova, subotom od 7 do 13, a nedjeljom od 8 sati do podne.

Zekić: Otvaranje HMP je najbolje rješenje

Načelnica Zdravstvene stanice u Petrovcu, specijalista opšte i porodične medicine Marija Zekić, podsjeća da su građani unazad sedam mjeseci imali nekoliko zborova i protesta, sa kojih su jasno precizirali zahtjeve.

“Njihovi zahtjevi bili su da imaju doktora u dvije smjene, od 7 do 21 sat i da imaju dvadesetčetvoročasovnu hitnu medicinsku pomoć. Kao ljekar i građanin razumijem brigu i strah građana Petrovca koji strahuju za živote najbližih. Tri decenije unazad u zdravstvenoj stanici u Petrovcu radi jedan doktor u jednoj smjeni, a nedjeljom nije radio, već su samo medicinske sestre u jutarnjim časovima davale terapiju. Gledano iz ugla građana, njihovi zahtjevi su opravdani, ali postoji zakonska regulativa koja tačno determiniše da na broj osiguranika od 1.200 do 2.000 (a Petrovac ima oko 1.700), pripada jedan izabrani doktor u jednoj smjeni”, ističe Zekić.

Najbolje rješenje za Petrovac je otvaranje podstanice HMP: Zekić
Najbolje rješenje za Petrovac je otvaranje podstanice HMP: Zekićfoto: Privatna arhiva

Ona podsjeća da zdravstvene stanice u Igalu i Bijeloj, koje rade u okviru Doma zdravlja Herceg Novi, imaju mnogo veći broj osiguranika, a u njima radi samo jedan doktor u jednoj smjeni. Tvrdi da je isti slučaj sa Risnom, Radovićima i Radanovićima.

“Smatram da bi najbolje rješenje za Petrovčane bilo da imaju izabranog doktora u prvoj smjeni, ali i podstanicu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koja bi radila 24 sata. O tome će, na kraju, odlučiti Ministarstvo zdravlja. Direktor Doma zdravlja Budva je povodom zahtjeva građana Petrovca više puta prisustvovao sastancima, bio u svakodnevnoj komunikaciji sa nadležnima i uradio sve što je u njegovoj moći, pa i više od toga”, rekla je Zekić.

Pojasnila je da je direktor Blažo Radoman nakon prvog sastanka obezbijedio da radni proces teče u dvije smjene, od 7 do 18 časova, a subotom i nedjeljom u prvoj smeni, angažujući doktore kroz prekovremeni rad, čime se donekle prevazišao postojeći problem…

Novine: Pregledi djece, šivenje rana, terapija

Zekić tvrdi da je Dom zdravlja Budva, do 1. juna ove godine kada su otvorene četiri turističke ambulante u Budvi, Petrovcu, Pržnom i Rafailovićima, već bio spreman za predstojeću sezonu.

“Kao rukovodilac Zdravstvene stanice Petrovac, a uz nesebičnu pomoć i podršku direktora Doma zdravlja Budva, reorganizovali smo postojeći, neiskorišćen prostor unutar ambulante, opremili smo funkcionalne jedinice u kojoj se primaju infuzije, opremili manju ambulantu za hitan prijem. Direktor je obezbijedio svu neophodnu aparaturu, nabavljena je potrebna ampulirana terapija i pripremljeni setovi za šivenje rana, klimatizovane prostorije, kako bi se i pacijenti i osoblje osjećali bolje tokom radnog procesa”, kaže Zekić.

Ona naglašava da je sve to urađeno sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite građana Petrovca.

“Prije reorganizacije u ovoj ambulanti bio je nedovoljan broj pruženih usluga, nijesu se obavljali pregledi djece, šile rane i sanirale manje povrede i nije se davala bolnička terapija (Longacef), već su pacijenti upućivani u Budvu ili Bar. To se sada promijenilo, pa je ova, donedavno malo funkcionalna ambulanta postala mala ‘poliklinika’”, ističe Zekić.

Ljekarka kaže da je svako dijete uzrasta od osam mjeseci do 15 godina, kojem je trebalo pružiti medicinsku pomoć, primljeno i zbrinuto.

“Za period od 1. juna do 30. septembra ukupno su pregledana 4.094 pacijenata, od kojih je 1.104 turista. Posebno smo ponosni na činjenicu da je više od 600 djece zbrinuto baš u ovoj zdravstvenoj stanici”, zaključila je Zekić.

Budva primamljiva izabranim doktorima

Budvanski Dom zdravlja, od početka turističke sezone ove godine, zaposlio je pet ljekara, a menadžment trenutno pregovara sa još dva iskusna doktora.

Upitana zbog čega je budvanski Dom zdravlja atraktivan izabranim doktorima, Zekić kaže da je važno da zaposleni posao obavljaju u dobroj radnoj atmosferi, bez tenzija i stresa, odnosno da im uslovi rada obezbijede mogućnost da pruže najbolju zdravstvenu uslugu.

“Smatram da je Dom zdravlja Budva ponudio vrlo dobre uslove i upravo to je opredijelilo kolege da rade kod nas.

Direktor Radoman je razumio potrebe građana, a potom i zaposlenih. On zna koliko doktori rade težak i odgovoran posao, uvijek je tu za sve što nam treba, da nas razumije, podrži, nagradi kad to zaslužimo. Zahvaljujem mu, u ime zaposlenih i svoje lično ime, prije svega na ljudskoj podršci i razumijevanju i na tome mu veliko hvala. Zahvalnost dugujemo i Opstini Budva na izuzetnoj saradnji i svakoj vrsti pomoći koju su nam pružili u naporima da kao javna zdravstvena ustanova obezbijedimo najkvalitetniju zdravstvenu uslugu”, ističe Zekić.

Ona poručuje i da se, kada je u pitanju organizacija zdravstvene službe, uvijek može više i bolje, pa u narednom periodu planiraju nabavku modernog sanitetskog vozila i mobilnog defibrilatora, komfornijeg za rukovanje.

Podsjeća da je u toku sanacija prvog sprata Doma zdravlja i opremanje novih ambulanti u Domu zdravlja Budva, što je finansirano iz budžeta Vlade.

Ambulanta bez ljekara do povratka sa terena

Izuzetno je teško raditi u uslovima bez hitne medicinske pomoći, u ambulanti od koje su Bar i Budva udaljeni 16 kilometara i gdje ja kao jedini ljekar moram da izađem na teren i zbrinem pacijenta, dok za to vrijeme ambulanta ostaje bez doktora, ističe Zekić.

"Dešavalo se i da u isto vrijeme bude hitan slučaj u ambulanti. To je vrlo teško i frustrirajuće, ali se trudum da ukažem pomoć svima. Od velikog značaja za sve nas je otvaranje podstanice Hitne medicinske pomoći".

Opština Budva je prepoznala kvalitet zdravstvene zaštite koju JZU Dom zdravlja Budva pruža građanima i turistima kao bitan činilac turističke privrede, jer turisti žele da imaju dobru zdravstvenu uslugu na destinaciji koju su odabrali za ljetovanje. Upravo dobra i sigurna zdravstvena zaštita će ih opredijeliti da ponovo dođu u Budvu, odnosno Petrovac"

Bonus video: