Neočekivani troškovi: Nepažnja prilikom registracije na onlajn servisima košta pedesetak eura

Iz tri banke potvrdili da su imali pritužbe na račun eDreams servisa (za kupovinu avio-karata), objasnili zašto dolazi do nepredviđenih troškova i šta preduzimaju za klijente

25201 pregleda 13 komentar(a)
Platforma povezuje više od 690 avio kompanija (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Platforma povezuje više od 690 avio kompanija (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Nepažnja prilikom registracije na onlajn servisima može da dovede do neočekivanih troškova, o čemu svjedoče korisnici internet platforme eDreams u svijetu, ali i u Crnoj Gori.

U izjavi “Vijestima”, neki od njih ispričali su da su registrovali nalog na toj stranici za kupovinu avionskih karata, a da im je već sljedećeg mjeseca, bez najave, sa računa skinuto pedesetak eura za uslugu Prime, koja omogućava ostvarivanje benefita.

Primjedbe su uputili i na račun banaka u Crnoj Gori, jer im, kažu, nisu ponudile mogućnost da prije konačnog plaćanja, prethodno to potvrde unosom sigurnosnog koda.

Iz tri banke - Crnogorske komercijalne (CKB), Hipotekarne i NLB, “Vijestima” su rekli da su imali pritužbe na račun eDreams servisa, objasnili zašto dolazi do nepredviđenih troškova i kazali i šta preduzimaju za klijente ako im se takvi troškovi dogode.

Odbili da vrate novac

Platforma eDremas korisnicima omogućava da na jednom mjestu pronađu jeftine avionske karte, hotel... Osnovana je u Barseloni 1999. godine, a prema podacima sa vebsajta, danas povezuje više od 690 avioprevoznika i dva miliona hotela...

Iako dugo prisutna na tržištu, i danas se na internetu, na upit o toj platformi, prepliću dobri i utisci da je u pitanju prevara, a iskustva korisnika širom svijeta, slična su onima kakva su “Vijestima” ovih dana prenijeli korisnici iz Crne Gore.

Najčešći scenario koji se pominje je da korisnici registruju nalog ili naprave rezervaciju za neki let, a da im potom, nakon mjesec, sa računa bude skinuto 55,65 eura (zavisno od toga gdje žive) na račun godišnje pretplate za Prime.

“Nazvao sam da objasnim šta se desilo, ali su odbili da mi vrate uplaćeni novac. Ovo je prvi i posljednji put da koristim eDreams”, jedan je od velikog broja komentara na račun servisa.

Iz banaka, međutim, kažu da je u pitanju nepažnja korisnika.

“Molimo korisnike da posebno budu obazrivi i pažljivo pročitaju ‘opšte uslove poslovanja’, prije nego ih prihvate kao uslov plaćanja usluge, svaki put kad se odluče za onlajn plaćanje. Naime, kod eDreamsa, ukoliko korisnik prihvati opšte uslove poslovanja, on time postaje Prime član i daje saglasnost da se mjesec dana nakon kupovine, sa kartice sa koje kupuje kartu, obračunava članarina (ako se u tom roku, od mjesec dana, ne odjavi-poništi članstvo u Prime klubu). Vjerujemo da većina lica koja kupuje kartu onlajn, nije svjesna da prihvata ove uslove i budu neprijatno iznenađeni kad im se naplati članarina”, rekli su “Vijestima” iz Hipotekarne banke.

U toj banci imali su nekoliko pritužbi tim povodom.

“Ali ako klijent nepažnjom i nesvjesno bude izložen ovoj nadoknadi, može se obratiti banci prigovorom i nakon određenog vremena sredstva se refundiraju”, kazali su “Vijestima”.

Iz Crnogorske komercijalne banke kažu da klijente upućuju na proceduru otkazivanja koje propisuje sam eDreams i da su, prema povratnim informacijama, naplaćena sredstva vraćena klijentima koji su poslali prigovor tom sajtu za prodaju avio-karata.

“U slučaju pomenutog sajta za prodaju avio karata, prihvatanjem uslova korišćenja, korisnici su dali saglasnost za godišnju naplatu sredstava (članarina). U skladu sa pravilima kartičarskih kuća, naplata članarine ili pretplate na određeni servis funkcioniše po principu automatskog povlačenja sredstava sa računa. Sredstva se naplaćuju sve dok korisnik ne otkaže članarinu ili pretplatu u skladu sa pravilima onlajn servisa. Klijente koji su nam se javili u vezi sa naplatom članarine, uputili smo na proceduru za otkazivanje koju je propisao sajt za prodaju avio-karata. Prema povratnim informacijama, naplaćena sredstva su vraćena klijentima koji su poslali prigovor sajtu za prodaju avio-karata”, rekli su iz CKB-a.

Edreams ima niži stepen zaštite

Građani koji su se obratili redakciji, kažu i da su im u slučaju eDreams platforme sredstva “skinuta” sa računa, a da prethodno nisu prošli kroz dodatan korak potvrde da žele da plate neku onlajn uslugu.

Taj korak je “3D Secure”, međunarodni sigurnosni standard za plaćanja na internetu.

Iz CKB pojašnjavaju da je “3D Secure” razvijen u cilju sprečavanja zloupotreba i da omogućava da se transakcija realizuje tek nakon unosa jednokratne lozinke koja je poslata SMS porukom na broj telefona klijenta.

Iz NLB banke kazali su da za banke preko kojih idu novčane transakcije postoje dvije kategorije trgovaca - jedna kod kojih se zahtijeva i druga za koji unos 3DS nije potreban.

“Trgovci koji imaju isti nivo zaštite kao i kartica i zahtijevaju unos 3DSecure - u ovim slučajevima kartičari nemaju mogućnost pokretanja zahtjeva za povraćaj sredstava na ime zloupotrebe, jer unos 3DS-a znači autentifikaciju korisnika; i trgovci koji imaju niži nivo zaštite od kartice i ne zahtijevaju unos 3DS. U ovim slučajevima kartičari imaju pravo pokretanja zahtjeva za povraćaj”, pojasnili su iz te banke.

Dodaju i da naplata pretplate ide automatski sa strane trgovca, odnosno sajta.

“Banka koja je izdala karticu ne može uticati na to. Ono što banka može uraditi jeste pružiti pojašnjenje kartičaru da li je u pitanju pretplata ili ne, savjetovati ga da otkaže uslugu i/ili pokrene reklamacioni postupak kada za to postoje objektivne okolnosti. Na kartičaru je da svaku transakciju ili pokušaj iste, a za koju sumnja da je zloupotreba prijavi banci, da savjesno koristi kartične podatke (uključujući i pinove, 3DS kodove, aktivacione kodove i slično) i ne dijeli ih sa nepoznatim licima”, rekli su iz NLB banke.

Za konkretnog trgovca, eDreams, pojašnjavaju da ima niži stepen zaštite i da to ne zahtijeva obavezan unos 3DS.

“Ovo istovremeno znači da kartičar u slučaju zloupotrebe ima pravo prema pravilima kartičnih šema da pokrene reklamaciju (u roku od 120 dana od datuma realizacije transakcije). Zahtijevanje 3DSecure koda u slučaju korišćenja kartice na internetu je na strani trgovca (banke čiji ecommerce trgovac koristi)”, rekli su iz NLB-a.

U toj banci, u ovoj godini, imali su 15 reklamacija korisnika kartica koji su transakcije obavili na eDreams platformi.

“I sve su riješene u korist korisnika kartica. Edreams je skinuo sredstva jer su korisnici kartica unijeli kartične podatke, a nisu se upoznali sa uslovima korišćenja za uslugu Prime. Kada korisnik potvrdi da će korisiti Prime, za narednu transakciju ne treba unijeti 3Dsecure code. Ukoliko klijent ne želi da koristi servis Prime, potrebno je da se obrati banci radi pokretanja reklamacionog postupka i eventulanog povraćaja novca ili eDreamsu na link kako da otkažete pretplatu”, rekli su iz te banke.

Bonus video: