Istrajnost i znanje jedini su siguran put do uspjeha

Najdraži su mi mentorski procesi – volja da znanje i vještine prenosim na mlade generacije koje su željne učenja. Posebno se radujem kada im usadim vjeru u to da je sve moguće. Kao što je Volt Dizni rekao – ako nešto možeš da sanjaš, možeš to i da uradiš

5268 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Foto: MK Group, Aleksandra Stojanović
Foto: MK Group, Aleksandra Stojanović

Godine jubileja povod su za rezime postignutih uspjeha. MK Group ove godine slavi 40 godina uspješnog poslovanja i tim povodom najavljen je novi trogodišnji investicioni ciklus u iznosu od 1,6 milijardi evra. Za projekte obnovljivih izvora energije kompanija će uložiti 900 miliona evra, za turizam i real-estate sektor 380, a u agrar, iz koga je cio sistem i potekao, spremne su investicije u iznosu od 350 miliona evra. Sve ove teme samo su bile povod da razgovaramo sa Aleksandrom Stojanović, direktorkom sektora korporativnih poslova MK Group i članicom Borda direktora. Aleksandra je zadužena za korporativne poslove ovog sisitema koji broji više od 4.000 zaposlenih širom Adria regiona. Pored toga, ona rukovodi i pojedinim investicijama, posebno onim u oblasti real-estate sektora. Dala nam je odgovore na nekoliko pitanja o svom karijernom putu, uspjesima i poslovnim izazovima.

O MK Group se već puno zna, kao i o novom investicionom ciklusu koji je započeo u godini jubileja. Ali, kako je započeo vaš karijerni put?

Imala sam sreću da prije više od jedne decenije svoju profesionalnu karijeru započnem baš u MK Group. Odmah poslije magistarskih studija počela sam da radim sa veoma uspješnim i zahtjevnim liderom. U resoru kabineta, na poziciji šefa kabineta, susretala sam se sa različitim oblastima poslovanja. Na taj način imala sam priliku da dobro upoznam sistem i sve oblasti u kojima MK Group razvija svoje biznise. Istovremeno, to mi je pružilo brojne mogućnosti da steknem širu sliku poslovnog ambijenta, ne samo u Srbiji, već i u Evropi i svijetu. Posebno sam uživala u mogućnostima unapređenja našeg poslovnog sistema, postavljanju novih korporativnih standarda, zdrave i dobre korporativne komunikacije, kao i potpunoj afirmaciji svih društveno odgovornih aktivnosti koje sprovodimo. Sve ove oblasti su bile i ostale stubovi resora korporativnih poslova na čijem se čelu nalazim danas.

Šta vas posebno inspiriše u radu?

MK Group, u okviru svog biznis modela, kontinuirano posmatra prilike na tržištu i one najbolje bira za sebe. Posebno me inspiriše prostor za rad u novim oblastima. Dobar primjer je iskorak iz turizma i sinergija turizma i real-estate oblasti, što smo potvrdili kroz projekte na Kopaoniku, a sada i širom regiona. Nedavno ste i vi pisali o našem turističkom projektu u Hrvatskoj - Petram Resortu, koji je spoj upravo ove dvije grane. Ono što je po mom mišljenju još značajnije, jeste to što ovakvi projekti donose potpuno novu energiju u zajednice u kojima MK Group posluje. Donose know-how, donose savremene trendove i postavljaju lokaciju na viši nivo ljestvice atraktivnosti. Primjera radi, mi za Petram volimo da kažemo da je to jedna nova, kosmopolitska Istra.

MK Group
foto: MK Group, Aleksandra Stojanović

Kako motivišete svoj tim u svakodnevnom poslovanju?

Činjenica je da su se radne navike dosta promijenile u posljednje vrijeme, naročito nakon pandemije kovida-19. Imamo brojne primjere zemalja širom svijeta koje uvode četvorodnevno ili šestočasovno radno vrijeme, remote rad od kuće i druge nove modele. U svemu tome potrebno je pronaći način da motivišete tim ljudi sa kojim radite, a koji je usklađen sa korporativnom kulturom kompanije. U mom slučaju, jedan od ključnih faktora je prije svega dobra i otvorena komunikacija između članova tima. Takođe, mislim da je izuzetno važno “zalivati“ kreativnost i iznad svega preduzetnički duh.

I za kraj, recite nam šta vas najviše raduje u poslu?

Najdraži su mi mentorski procesi – volja da znanje i vještine prenosim na mlade generacije koje su željne učenja. Posebno se radujem kada im usadim vjeru u to da je sve moguće. Kao što je Volt Dizni rekao – ako nešto možeš da sanjaš, možeš to i da uradiš.