U „Domaćoj trgovini“ na pet vodećih menadžerskih pozicija su upravo žene

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Tijanu Bulatović i Aleksandru Medojević

4928 pregleda 77 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina, Tijana Bulatović, Aleksandra Medojević
Foto: Domaća trgovina, Tijana Bulatović, Aleksandra Medojević

Čini mi se da su to najčešće predrasude da će posao trpjeti zbog činjenice da se žena želi ostvariti kao supruga i majka i da je to nespojivo sa izvrsnošću u poslu i postizanjem vrhunskih rezultata. Moje lično iskustvo govori upravo suprotno

Afirmacija žena i podrška za napredovanje u svim sferama društva može biti samo blagorodna za zajednicu, a da je tako dokazuju najrazvijenije zemlje Evrope. Primjeri dobre prakse iz evropskih zemalja su jasne smjernice, lako primjenljive i u našem društvu. Da i naše društvo ide u tom pravcu pokazuje i primjer uspješne crnogorske kompanije „Domaća trgovina“ koja broji preko 1000 zaposlenih, a na pet vodećih menadžerskih pozicija su upravo žene.

Kompaniju „Domaća trgovina“ u čijem sastavu posluju „Aroma“, „City“ marketi i „Conto“ diskonti vodi Tijana Bulatović u čijem timu najviše izvršne pozicije zauzimaju upravo žene. Kao uspješna poslovna žena svakodnevno se suočava sa brojnim izazovima ali upravljanje kompanijom bazira na principu interne pravednosti, kako bi se svaki zaposleni osjećao sigurno i uvaženo na poslu.

Tijana Bulatović
Tijana Bulatovićfoto: Domaća trgovina

Da li su i u kojoj mjeri u društvu prisutne predrasude o biznisu kao sferi rezervisanoj isključivo za muškarce?

Činjenica je da su u biznis sferi na najvišim upravljačkim pozicijama dominantno naše kolege, a prisustvo žena ponekad budi podozrivost, pa i iznenađenje. Na početku moje karijere bila sam jedina žena u timovima. Primjećujem da se situacija mijenja, iako su mi u interakcijama sa drugim kompanijama, javnim institucijama i drugim organizacijama, sagovornici obično muškarci.

Da li će u budućnosti biti prisutno više žena u biznisu, zavisi od ambicija žena naravno, ali i od spremnosti društva i kompanija da pruže podršku na ovom putu. Vjerujem da još uvijek postoji određena opreznost u kompanijama da pruže priliku mladim ženama. Čini mi se da su to najčešće predrasude da će posao trpjeti zbog činjenice da se žena želi ostvariti kao supruga i majka i da je to nespojivo sa izvrsnošću u poslu i postizanjem vrhunskih rezultata. Moje lično iskustvo govori upravo suprotno. Kompanije u kojima sam imala priliku da radim njeguju rodnu ravnopravnost do te mjere da je koncept rada bio struktuiran na razvoju pravednog i inkluzivnog radnog okruženje pojedinca ili tima, pa nisam imala utisak da sam u bilo kom smislu, u drugačijem položaju u odnosu na moje kolege. Veću pažnju su budile moje godine, jer sam od 27 godine na nekoj od ključnih rukovodećih funkcija.

Kako objašnjavate da je u poslovnom svijetu sve više žena na vodećim pozicijama?

Smatram da je to odraz dvije važne promjene koje se paralelno dešavaju u društvu. Aktivnosti usmjerene na osvješćivanju i promjeni stavova su doveli do toga da žene imaju veću podršku porodice i partnera, nego što je to ranije bio slučaj. Ukoliko je nemaju, bore se za nju, traže je, jer im to pripada ništa manje nego muškarcima. Kroz brojne pozitivne primjere shvataju da je i te kako moguće biti ostvarena poslovna žena, raditi posao koji voliš i postizati sjajne rezultate, ali biti i brižna majka, supruga. Značajni pomaci su se desili, ali je potrebno raditi na konstantnim aktivnostima poput politike i programa mentorstva i što veće podrške biznis zajednice u ovom procesu. Odgovorno ponašanje u poslovanju treba da ima što širi kontekst, od podrške ženama u biznisu do podrške najmlađim i najugroženijim članovima našeg društva, te drugih vidova društvenog angažmana za dobrobit cijele zajednice.

Iz poslovne i praktične vizure, u timovima je jako dobro imati i muškarce i žene – različita energija i pristup izazovima u velikoj mjeri obogaćuju timove, prosto se dobro nadopunjuju. Dalje, vidljivi i uspješni primjeri iz prakse podstiču kompanije da, uprkos obazrivosti koju sam pomenula, rade na promjeni korporativne kulture.

Kako vidite rad i razvoj kompanije od kada ste došli na njeno čelo i koji su dalji planovi razvoja?

Nakon 18 mjeseci rada na poziciji izvršne direktorice kompanije „Domaća trgovina“, a koja broji preko 1000 zaposlenih, smatram svojim najvećim dostignućem skladan i dobro organizovan tim saradnika, koji brzo rješava najkompleksnije poslovne izazove i uspješno vodi važne investicione projekte. Moj tim čine ljudi sa kojima dijelim iste vrijednosti uzajamne podrške i uvažavanja, a svojim primjerom nastojimo da te vrijednosti osjeća i živi svaki zaposleni u našoj kompaniji. Izuzetno mi je važno da princip interne pravednosti bude zadovoljen u svakom smislu i da se svaki zaposleni osjeća sigurno i uvaženo na poslu.

Za naše potrošače, već dvije godine, doslijedno razvijamo različite formate marketa kako bismo izašli u susret različitim potrebama i bili podrška u svakodnevnim aktivnostima. Nastojimo da budemo inovativni u asortimanu, raznim vidovima povoljnosti i promotivnih aktivnosti. Pored toga, konstanto radimo na lijepom i prijatnom ambijentu i ljubaznom pristupu zaposlenih. Rezultati koje ostvarujemo u kontinuitetu su nam potvrda da potrošači cijene naše napore i da im se dopada naša vizija razvoja Aroma, City marketa i Conto diskonta.

U narednom periodu ćemo nastaviti sa širenjem maloprodajne mreže i ribrendingom dijela marketa koji još nisu završeni. Paralelno sa tim teče proces unaprjeđenja internih procesa sa ciljem ostvarivanja veće efikasnosti, a osnaživanje timova i razvoj karijera naših zaposlenih je jedan od strateških ciljeva u našoj kompaniji.

Koja bi bila vaša poruka ženama u Crnoj Gori, a koje teže da jednog dana postanu uspješne preduzetnice?

Bilo da je izbor da grade svoje karijere u kompanijama koje će im to omogućiti i podržati njihovu autentičnost i pomoći da budu najbolje verzije sebe, ili da žele graditi svoj biznis i biti uspješne preduzetnice, sve zavisi od njih, njihovog izbora i doslijednosti ka realizaciji postavljenih ciljeva. Važno je da znaju da je moguće ostvariti se i profesionalno i porodično, i imati balans koji je i uslov zdravog i prosperitetnog života. Teško mi je da se samo obraćam ženama, jer su ovo univerzalne preporuke koje treba da važe za sve nas. Kontinuirano se usavršavati, svaki dan učiti, graditi povjerenje, biti pravedni i fleksibilni i nikada svoj integritet ne dovoditi u pitanje.

Stalni rast „Domaće trgovine“

„Domaća trgovina“ d.o.o. Podgorica posluje na teritoriji Crne Gore i broji trenutno 1053 zaposlenih u svim sektorima kompanije. Maloprodajna mreža obuhvata 63 objekta, pod brendovima „Aroma“, „City“ marketi i „Conto“ diskonti.

Stabilan, sistematski i temeljan pristup poslovanju pokazuju poslovni rezultati ove kompanije, pa je tako 2022. godine ostvaren prihod od 99,99 miliona eura, što je 30 % više u odnosu na prethodnu godinu.

U cilju modernizacije, snažnijeg pozicioniranja na tržištu, unapređenja kvaliteta usluge, jačanje ponude za sve potrošače, ova kompanija je u 2022. godini realizovala ulaganja u ribrendiranje 13 objekata, dok je u 2023. godini do sada ribrenidrano 6 objekata.

Ove godine kompanija je u okviru program lojalnosti pokrenula „Club plus“ aplikaciju koja je u prvim mjesecima korišćenja imala blizu 15.000 aktivnih korisnika. Za uspjeh ove kompanije zaslužno je i uspostavljanje korporativne kulture koja je već utemeljena kroz ključne pravce razvoja i vrijednosti koje žive u ovoj kompaniji, a to su odgovornost, integritet, pravičnost, hrabrost, timski rad i optimizam.

Žene su istrajne i hrabre u ostvarivanju svojih ideja

Iz mog iskustva, mi smo veoma posvećene, temeljne, izuzetno samosvjesne, što nam daje veliku predanost na profesionalnom planu i u racionalnim procjenama pri donošenju uspješnih poslovnih odluka

Aleksandra Medojević je mlada i uspješna menadžerka koja u „Domaćoj trgovini“ rukovodi Sektorom za upravljanje robnim kategorijama. U radu sa saradnicima najviše cijeni predanost i pozitivan pristup radu, uz uvažavanje različitih mišljenja i kritičkog razmišljanja o načinu rješavanja poslovnih izazova.

Aleksandra Medojević
Aleksandra Medojevićfoto: Domaća trgovina

Koliko vam je to što ste žena pomoglo, odnosno predstavljalo poteškoću u dosadašnjoj karijeri?

U dosadašnjoj karijeri to što sam žena nije mi predstavljalo barijeru u poslovnom razvoju i napredovanju. Presudan uticaj za napredovanje i razvoj u kompaniji dominantno su imale vještine, znanje i moja posvećenost poslu. Kompanija u kojoj radim je primjer gdje se šansa za radni angažman dobija upravo na osnovu vrijednosti koje sam pomenula, bez obzira na rodnu pripadnost. Ipak, ne mogu da se ne osvrnem na činjenicu da u našem društva postoji rodnostrukturna nejednakost i izostanak žena na visokopozicioniranim upravljačkim mjestima u određenim industrijama i djelatnostima. Potrebno je da institucije i kompanije rade na kreiranju poslovne kulture i ambijenta gdje će svako imati jednaku šansu za svoj profesionalni razvoj i napredak u karijeri.

Koje su, po vašem mišljenju, osnovne barijere sa kojima se susreću žene u biznisu i na koji način vidite mogućnosti za njihovo prevazilaženje?

Generalno posmatrajući, stereotipi i pogrešan način tumačenja tradicionalnih vrijednosti predstavljaju barijeru koja dovodi do toga da žene gube motivaciju i vjeru u sebe, da ne mogu na ravnopravan način doći do uspjeha. Nažalost, postoji ta određena autocenzura koja ograničava ambicije upravo zbog ovih stereotipa.

Sa druge strane, ubjeđenje da žene ne mogu sa punom posvećenošću da rade jer su usmjerene pored poslovnih i na porodične obaveze, pogrešan je pristup koji stvara atmosferu neravnopravnosti pri izboru žena na visoke menadžerske pozicije. Sve češće upravo praksa pokazuje da to nije slučaj. I pored niza uspješnih menadžerki i preduzetnica, postoji neravnoteža između broja žena i muškaraca na vodećim izvršnim pozicijama. Vidljivost uspješnih menadžerki ili preduzetnica je ključ za podstrek mladim generacijama da razumiju potrebu za jednak pristup i zastupljenost pri zapošljavanju. To treba da mijenjamo, kroz podršku mladim talentima, edukacijom i upornošću, jer se trud i rad na kraju uvijek isplate.

Kao kompanija u kojoj su na najvišim menadžerskim pozicijama žene, možete li nam reći koje su to pozicije i kojim poslovnim vrijednostima se rukovodite?

Da, u pravu ste, u „Domaćoj trgovini“ na najvišim izvršnim pozicijama su upravo žene. Od pozicije izvršne direktorice, do direktorice prodaje, ljudskih resursa, finansija i sektora za upravljanje robnim kategorijama kojim rukovodim. Tim koji čini pet posvećenih menadžerki uspješno vodi veliki maloprodajni lanac u Crnoj Gori, koji ima 63 marketa u svom sistemu. Za uspješno i održivo poslovanje važno je voditi se veoma jasnim i pragmatičnim procjenama, imati pozitivan pristup pri rješavanju problema, istrajnost, otvorenu komunikaciju uz uvažavanje kolega i inovativnih ideja.

Koja bi bila vaša poruka ženama u Crnoj Gori, a koje teže da jednog dana postanu uspješne preduzetnice?

Moja preporuka je da budu istrajne i hrabre u ostvarivanju svojih ideja. Da ne odustaju od ciljeva i želje za njihovo dostizanje. Koncept podrške mladim talentima iz različitih oblasti kod nas nije zaživio u potrebnim kapacitetima, ali ova vrsta podrške može biti važna kako bi mogle sagledati različite aspekte biznisa na početku poslovne karijere.

Put ka uspjehu i dobrim rezultatima je izazovan i ponekad se čini nemogućim. Iz mog iskustva, žene su veoma posvećene, temeljne, izuzetno samosvjesne, što im daje veliku prednost na profesionalnom planu i u racionalnim procjenama pri donošenju uspješnih poslovnih odluka.

Bonus video: