UBNOR iz Nikšića položio cvijeće na spomenik braći Radulović: Porodica za ponos i sjećanje

Moderator skupa bio je glumac Mirko Miro Nikolić koji je kazivao pjesmu „Majka na Bitovnji“ koju je poznati Mirko Banjević posvetio Mari Radulović

4537 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UBNOR
Foto: UBNOR

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića položili su cvijeće na spomenik braći Radulović u Milojevićima i evocirali uspomene na ovu znamenitu crnogorsku porodicu, na sinove Veliše i Mare Radulović.

Skup je pozdravio Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, koji je podsjetio da je kompletna porodica Veliše i Mare Radulović, sinovi: Veljko, Radoman, Milorad i Ćetko i kćerke Anđelija i Miruna, 13. jula 1941. godine krenula u borbu za oslobođenje zemlje.

„U toj borbi sva četiri sina Veliše i Mare Radulović su poginula, a majka Mara, kao stare Crnogorke, kada je saznala za pogibije svojih sinova stegla je srce da ne zaplače da joj se neprijatelji ne naslađuju i samo je pitala njihove drugove borce da se njeni sinovi nijesu osramotili u borbi, da nijesu pleme obrukali, 'jesu li hrabri bili'. O njihovoj hrabrosti najbolje svjedoči Orden narodnog heroja koji je dodijeljen njenom najstarijem sinu Veljku“, kazao je Mirjačić.

Istakao je da je istoričar Radoje Pajović 1977. godine objavio djelo „Kontrarevolucija u Crnoj Gori (četnički i federalistički pokret 1941-1945)“ i posvetio ga braći Radulović.

O braći Radulović govorila je Mileva Beba Perunović Perišić, koja je kazala da nasljednicima ove izuzetne, i u svakom slučaju, jedinstvene porodice, pripada posebna čast, njihovom zaslugom, a društvu obaveza na vječito sjećanje, ali i najviše poštovanje.

„Da može, ovo obilježje, kao i ulica u Nikšiću koja nosi njihovo ime, poslužiti budućim naraštajima u smislu zahvalnosti i moralnog vaspitanja ali i čuvanja od zaborava pravih vrijednosti koja, metaforički rečeno, omogućava da porodica Veliše i Mare zauvijek živi“, kazala je Perunović Perišić.

Moderator skupa bio je glumac Mirko Miro Nikolić koji je kazivao pjesmu „Majka na Bitovnji“ koju je poznati Mirko Banjević posvetio Mari Radulović.

Unuk Veliše i Mare Radulović, Bogdan Miško Ristić u ime porodice zahvalio se organizatorima i prisutnima.

Bonus video: