Otvoreni Njegoševi dani: Nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola

Dobitnici nagrada su učenice i učenici osnovnih i srednjih škola: Katarina Radović, Dragan Kadrić, Ognjen Kiković, Sara Kovačević, Mina Bošković i Matija Bošković

16249 pregleda 93 reakcija 1 komentar(a)
Dobitnici nagrada, Foto: Privatna arhiva
Dobitnici nagrada, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.11.2023. 22:36h

Ovo veče je posvećeno svim učenicima koji su osvojili nagrade pišući o Njegošu.

To je na otvaranju Njegoševih dana kazao pisac Đorđe Šćepović.

"Pjesničko djelo Njegoša sumirano je u tradiciji iz koje je poteklo, ali i savremenosti. To se najviše vidi u njegovim djelima...Uzvišenom slikom stvarnosti 'Gorski vijenac' korespondira elementima savremenosti... 'Gorski vijenac' sublimira sva crnogorska iskustva. Njegoš kombinuje tragične i komične elemente u drami. 'Gorski vijenac', između ostalog, sublimira i tradiciju iz koje je potekao. O Njegošu je nerijetko proniklo i mnogo neosnovanih sudova... Tačke gledišta likova 'Gorskog vijenca' nerijetko su pripisivane Njegošu", rekao je Šćepović.

On je kazao da je Gorski vijenac poema o borbi i slobodi.

Dobitnici nagrada su učenice i učenici osnovnih i srednjih škola: Katarina Radović, Dragan Kadrić, Ognjen Kiković, Sara Kovačević, Mina Bošković i Matija Bošković.

Njegoševi dani otvoreni prezentovanjem radova učenika nagrađenih na literarnom konkursu u Narodnoj Biblioteci "Radosav Ljumović". Trajaće do kraja sedmice.

Profesor Jovan Delić će, u srijedu u 19 sati, besjediti o Njegošu, dok će Profesor Goran Maksimović u četvrtak, takođe u 19 sati, održati predavanje o Njegošu.

Milorad Durutović će govoriti o njemu u petak. Na kraju sedmice, u nedjelju, besjediće Miro Vuksanović.

Bonus video: