Mustafić: Bošnjački narod autohton i utemeljen u Crnoj Gori i čini njenu društvenu realnost

"Izbor za predsjedavanje Uredom koji obuhvata krovne organizacije Bošnjaka u svim državama regiona predstavlja priznanje i obavezu, za naše Bošnjačko vijeće, mene lično, kao i za našu državu Crnu Goru", rekao je Mustafić

3796 pregleda 14 komentar(a)
Mustafić, Foto: Bošnjačko vijeće
Mustafić, Foto: Bošnjačko vijeće

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić imenovan je na poziciju predsjedavajućeg regionalnog Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća, na period od dvije godine, saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća.

U saopštenju se dodaje da je na 11. sjednici Ureda koji obuhvata sva bošnjačka vijeća iz regiona sa javnim ovlašćenjima, Mustafić preuzeo predsjedavanje od prof.dr Misale Pramenković, predsjednicie Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji.

"Izbor za predsjedavanje Uredom koji obuhvata krovne organizacije Bošnjaka u svim državama regiona predstavlja priznanje i obavezu, za naše Bošnjačko vijeće, mene lično, kao i za našu državu Crnu Goru,u kojoj je bošnjački narod autohton i utemeljen, i čini njenu društvenu realnost. Vjerujem da ćemo kroz naše dalje povezivanje jačati i odnose država u kojima živimo, u svim društvenim sferama, i doprinjeti ukupnoj euro-atlanskoj integraciji regiona", kazao je Mustafić.

Iz Bošnjačkog vijeća su kazali da je Mustafić zahvalio Pramenković na dosadašnjem vođenju Ureda i dobrim rezultatima u njegovom pozicioniranju i artikulaciji bošnjačkih nacionalnih interesa u ukupnom regionalnom ambijentu.

"Ured za koordinaciju obuhvata bošnjačka vijeća iz Bosne i Hercegovine (Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca), Crne Gore (Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori),Srbije (Bošnjačko nacionalno vijeće), Hrvatske (Koordinacija bošnjačkih županjskih vijeća), Sjeverne Makedonije (Bošnjačko nacionalno vijeće), SAD i Kanade (Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike) i Kosova (bošnjački predstavnici u Konsultativnom vijeću zajednica pri Uredu predsjednice Kosova). Svako vijeće zastupljeno je sa po dva člana u Uredu, a iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, osim Mustafića, predstavnik je i Mirsad Rastoder, predsjednik Izvršnog odbora", piše u saopštenju.

Bonus video: