Regulatorne agencije za upravljanje radio-frekvencijskim spektrom u Crnoj Gori i Kosovu potpisale tehničke sporazume

Koordinacione sporazume u ime Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je potpisao izvršni direktor EKIP-a, Darko Grgurović, dok ih je u ime Agencije za elektronske i poštanske komunikacije potpisao predsjednik Savjeta ARKEP-a, Nazim Rahimi

2169 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EKIP
Foto: EKIP

Regulatorne agencije za upravljanje radio-frekvencijskim spektrom u Crnoj Gori (EKIP) i Kosovu (ARKEP) potpisale su danas u Prištini šest tehničkih sporazuma o graničnoj koordinaciji mobilnih/fiksnih komunikacionih mreža (MFCN).

Sporazume su potpisale nakon višemjesečnog zajedničkog rada na usaglašavanju uslova, a radi se o mrežama koje rade u radio-frekvencijskim opsezima: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz i 3,5 GHz.

Koordinacione sporazume u ime Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je potpisao izvršni direktor EKIP-a, Darko Grgurović, dok ih je u ime Agencije za elektronske i poštanske komunikacije potpisao predsjednik Savjeta ARKEP-a, Nazim Rahimi.

Potpisivanja tih sporazuma ima za cilj da se utvrde principi, tehničke odredbe i administrativni postupci neophodni za regulisanje zajedničke primjene MFCN sistema u pograničnim oblastima u Crnoj Gori i Kosovu, u cilju obezbjeđivanja ravnopravnog pristupa spektru i radu ovih sistema bez prisustva štetne interferencije kao i efikasnog korišćenja radio-frekvencija u navedenim opsezima u pograničnim oblastima.

“Veoma važno je istaći i to da su koordinacioni sporazumi u potpunosti usaglašeni sa relevantnim evropskim preporukama. Podsjećamo da je EKIP u prethodnom periodu sa administracijama ostalih susjednih država potpisala više tehničkih sporazuma o prekograničnoj koordinaciji MFCN sistema u ovim opsezima koje je CEPT harmonizovao za predmetne primjene”, navodi se u saopštenju.

Implementacija danas potpisanih koordinacionih sporazuma od operatora će biti završena u roku od šest mjeseci, što podrazumijeva usklađivanje rada njihovih elektronskih komunikacionih mreža sa odredbama ovih sporazuma.

Grgurović je tokom ceremonije potpisivanja kazao da su regionalna saradnja i povezivanje od vitalnog značaja za sprovođenje naših nadležnosti u oblastima regulacije sektora elektronskih komunikacija i poštanskih usluga.

“Uspješnost saradnje se, između ostalog, ogleda i kroz razmjenu najboljih praksi i iskustava, dobrih projekata i rezultata, zajedničkih nastupa kod međunarodnih organizacija i institucija, sa jednim od najvažnijih ciljeva, što skorijem članstvu naših država, država Zapadnog Balkana, u Evropsku uniju”, naveo je Grgurović.

On je podsjetio da su EKIP i ARKEP potpisali sporazum o saradnji 2010. godine, te da su 2013. godine potpisali Tehnički sporazum o graničnoj koordinaciji GSM/DCS1800 sistema u frekvencijskim opsezima 900 MHz i 1800 MHz, koji je obezbijedio bolji kvalitet i bolju dostupnost servisa mobilne telefonije u graničnim područjima.

“Vjerujem da će implementacija sporazuma koje danas potpisujemo od strane operatora Crnogorski Telekom, One Crna Gora i Mtel u Crnoj Gori, te IPKO Telecommunications, mts i Telekomi i Kosovës u Kosovu, pokazati koliki je značaj za razvoj tržišta i zadovoljstvo korisnika kada imamo rad mreža bez štetnih smetnji”, naveo je Grgurović.

On je podsjetio i o drugim regionalnim inicijativama i projektima koji su bili od značaja za stanovnike država regiona Zapadnog Balkana sa posebnim akcentom na sporazume o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama.

Iz EKIP-a su podsjetili da je prvi od sporazuma potpisan 2014. godine između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a na inicijativu regulatornih agencija iz ovih država.

“Kako se ovaj sporazum pokazao korisnim i ujedno su ga dobro prihvatili operatori, privreda i korisnici, predstavnici vlada država zapadnog Balkana u okviru Digitalne strategije za Zapadni Balkan su se obavezali da rade na smanjenju cijena usluga međunarodnog rominga u državama Zapadnog Balkana, tako da je 2019. godine u Beogradu potpisan novi sporazum između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. On je i dalje na snazi i omogućio je korisnicima iz zemalja Zapadnog Balkana da tokom boravka u tim zemljama usluge prenosa govora, podataka i slanja poruka koriste pod istim uslovima i tarifama kao i kada su u svojoj državi”, navodi se u saopštenju.

Po pitanju rominga nastavljen je i dalji napredak. Naime tokom prošle godine dodatno su intenzivirane aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje cijena usluga rominga između regiona Zapadnog Balkana i članica Evropske unije. Kao rezultat tog procesa, operatori iz regiona Zapadnog Balkana i EU su decembra prošle godine u Tirani potpisali Deklaraciju o romingu, koja će omogućiti smanjenje cijena usluga rominga između EU i Zapadnog Balkana. U skladu sa potpisanom deklaracijom proces smanjenja cijena je započeo od 1. oktobra.

“Vjerujem da ćemo svi uložiti dodatne napore kako bi naši građani bili u mogućnosti da koriste režim Rome like at Home i u slučajevima kada putuju i borave u zemljama Evropske unije, kao što to imaju građani Evropske unije”, naveo je Grgurović.

Slične koordinacione sporazume sa administracijom Kosova su potpisale i administracije Sjeverne Makedonije i Albanije. Tokom sastanka predstavnici agencija su prezentovale stanje na tržištima elektronskih komunikacija, a bilo je riječi i o drugim važnim aktivnostima i projektima poput implementacije 5G elektronskih komunikacionih mreža i dostupnosti servisa, usaglašavanja nacionalne regulative sa EU direktivama, te drugima aktivnostima iz oblasti regulacije sektora elektronskih komunikacija.

Bonus video: