Rektoratu UCG prigovori na konkurs Pravnog fakulteta za izbor saradnika: Pravna ili politička pitanja za kandidate?

Pojedini nezadovoljni načinom komunikacije i pitanjima, sa fakulteta kažu da nema ni govora o diskriminaciji

13700 pregleda 8 komentar(a)
Pravni fakultet dostavio dokumentaciju Rektoratu Univerziteta Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC
Pravni fakultet dostavio dokumentaciju Rektoratu Univerziteta Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC

Dvoje kandidata za saradnike u nastavi na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) podnijeli su prigovore na konkurs te univerzitetske jedinice, “nezadovoljni načinom komunikacije i pitanjima tokom usmenog intervjua”.

To su juče “Vijestima” potvrdili iz Rektorata UCG.

Jedna od pritužbi, koju je podnijela i saradnica u nastavi Milena Aćimić Remiković, odnosi se i na to da su pojedini članovi komisije navodno postavljali i pitanja dnevnopolitičkog karaktera.

Sa Pravnog fakulteta juče su odgovorili “Vijestima” da su o prigovorima upoznati od Pravne službe Rektorata i poručuju da “snažno odbacuju sve insinuacije o eventulanoj diskriminaciji prilikom odlučivanja u predmetom konkursu, u pogledu političke, nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti”.

Iz UCG su juče “Vijestima” odgovorili da su im do juče popodne pristigla dva prigovora, ali i dokumentacija Pravnog fakulteta, na osnovu čega su zaključili da je u toku konkursnog postupka bio primijenjen i institut intervjua prijavljenih kandidata čije su prijave bile blagovremene i potpune.

“U prigovoru na predmetnu odluku kandidati su iskazali nezadovoljstvo u pogledu načina komunkacije i postavljenih pitanja prilikom intervjuisanja, ističući da je jedan broj pitanja bio dnevnopolitičkog karaktera, a jedan od kandidata istakao je da se zbog postavljenih pitanja od strane članova Komisije osjećao ugroženim”, piše u odgovoru Rektorata UCG.

Aćimić Remiković: Diskriminisana po nacionalnoj osnovi

U prigovoru kandidatkinje Aćimić Remiković, a u koji su “Vijesti” imale uvid, stoji da je, navodno, odlučujući elemenat za izbor kandidata bila bodovna lista koja je sačinjena nakon intervjua od konkursne komisije, što nije propisano pravilima, niti traženo tekstom oglasa.

Ona je poručila da će prava povodom ove situacije tražiti na sudu, te pokrenuti postupak pred Etičkim odborom.

“Izvještaj nije dostavljen Vijeću Pravnog fakulteta u roku od 15 dana, što je predviđeno stavom 7 člana 104 Statuta UCG, već sa znatnim zakašnjenjem, od oko mjesec.... Nakon prijema odluke i konkursne dokumentacije koju ću zahtjevom tražiti od fakulteta, podnijeću tužbu nadležnom sudu”, piše u prigovoru.

Aćimić Remiković u prigovoru tvrdi da je jedan od članova Komisije, za kojeg tvrdi da je “član političke partije”, navodno pitao da li je bojkot popisa ljudsko pravo, odnosno međunarodno zagarantovano pravo na otpor, konstatujući, između ostalog, i da “ne zna koja je aktuelnija tema od ove sad, što hoće da nam krvnu sliku mijenjaju...”

“Ističem da sam se u tom trenutku osjećala ugroženo, uplašeno, omalovaženo. Pritisak je bio posebno izražen, imajući u vidu što se odlučuje o radnom mjestu kojem sam u posljednje dvije godine pristupila sa velikim entuzijazmom”, navela je u prigovoru UCG. Tvrdi i da je navodno jedna od članica Komisije upitala “kakve veze ima popis sa ovim što radimo...”

Aćimić Remiković je istakla i da “duboko vjeruje da su njeni ‘neadekvatni’ odgovori bili od presudnog značaja za ishod konkursa, što znači da sam po političkom i nacionalnom osnovu diskriminisana”.

“Nažalost, izgleda da još uvijek u Crnoj Gori, a sa još većom žalošću, i u našoj akademskoj zajednici, mladi i perspektivni ljudi oslobođeni političkih i nacionalističkih okova nisu dobrodošli”, tvrdi kandidatkinja u prigovoru.

Pravni fakultet: Pitanja iz naučnog i stručnog opusa kandidata

Sa Pravnog fakulteta navode da konkurs raspisan 22. septembra, a procedura je okončana 3. novembra, kada je dekanka Aneta Spaić donijela pravno konačnu odluku o prijemu kandidata.

Odluka je, kažu sa Pravnog fakulteta, istog dana proslijeđena Rektoratu UCG. Navode i da je Komisija formirana od redovnih profesora.

“I to disciplina na kojima su kandidati za saradnike i birani, sa izuzetkom profesora iz Krivičnog prava, koji je u zvanju vanrednog profesora, zbog okolnosti da je redovni profesor sa te katedre istovremeno i roditelj i jedne od prijavljenih kandidatkinja. Intervju predstavlja postupak neposrednog sagledavanja kvaliteta, pedagoških i drugih sklonosti prijavljenih kandidata. Od početka mandata ove uprave fakulteta intervju postoji kao integralni dio, koji veoma značajno pomaže pri odabiru kandidata”, navodi se u odgovorima.

Sa te univerzitetske jedinice tvrde da su “sva postavljena pitanja tokom intervjua proisticala iz naučnog i stručnog opusa kandidata”.

“Budući da je nekoliko kandidata u toku svog usmenog predstavljanja i/ili u CV-ju, i/ili u prijavi, predočilo interesovanje za aktuelne pravne i pravno-političke teme, ne smatramo spornim i interesovanje Komisije i za ova pitanja. Svim kandidatima su postavljena par excellence pravna pitanja. I svi kandidati su se u svojim odgovorima držali pravne argumentacije ili se suzdržali od odgovore, što je Komisija ocijenila legitimnim. Snažno odbacujemo sve insinuacije o eventulanoj diskriminaciji prilikom odlučivanja... Odluka će svim kandidatima biti dostavljena u zakonskom roku”, poručili su.

Rektorat bez izjašnjenja o sadržaju prigovora

Iz Rektorata UCG juče su “Vijestima” odgovorili da su kandidati u prigovoru na odluku iskazali nezadovoljstvo u pogledu načina komunikacije i postavljenih pitanja prilikom intervjuisanja, ističući da je jedan broj pitanja bio dnevnopolitičkog karaktera. Kazali su i da je jedan od kandidata istakao da se zbog postavljenih pitanja od članova Komisije osjećao ugroženim.

Iz Rektorata su pojasnili da je članom 75 Zakona o visokom obrazovanju propisano da saradnik u nastavi može biti student master studija koji je završio osnovne ili specijalističke studije sa najmanjom prosječnom ocjenom B (8,50), student doktorskih studija, odnosno doktorant koji je završio master studije sa istom, najmanjom prosječnom ocjenom i lice koje je steklo naučno zvanje doktor nauka. Pojasnili su da se ugovori sa licima koja se biraju na osnovu javnog konkursa, koji raspisuje ustanova u skladu sa statutom, zaključuju na period od godinu, ali ne duže od četiri godine, sa saradnicima koji su doktoranti na period od tri godine i ne duže od sedam godina, dok se ugovor sa saradnikom koji je stekao naučno zvanje doktor nauka zaključuje na period do pet godina.

Rekli su i da saradnik u nastavi ne može samostalno izvoditi teoretsku nastavu, ispitivati i ocjenjivati studente.

“Navedena odredba Zakona razrađena u Statutu UCG, te je u članu 105, stav 1 tog opšteg akta decidno navedeno šta se uzima u obzir kao kriterijum, pored ostvarenog uspjeha u toku studiranja, prilikom izbora saradnika u nastavi (pokazana sklonost za nastavni i naučno-istraživački rad, odnosno umjetnički; dužina studiranja i nagrade za postignuti uspjeh na studijama)”, zaključuju iz Rektorata u odgovoru “Vijestima”.

Bonus video: