Originalni sadržaj – ključ strategije za uspjeh u medijskom biznisu

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Aleksandru Subotić

1048 pregleda 0 komentar(a)
Foto: United Media, Aleksandra Subotić
Foto: United Media, Aleksandra Subotić

Vjerujemo da naše ulaganje u kreiranje raznovrsnog sadržaja ne samo da doprinosi našoj reputaciji vodeće medijske kompanije, već služi i kao ključni diferencijator na visoko konkurentnom tržištu

Aleksandra Subotić je izvršna direktorka kompanije “United Media” – vodeće medijske kompanije u jugoistočnoj Evropi u okviru koje posluje više 120 medija – televizija, portala, radio stanica, novina i magazina. Među njima je i crnogorski brend “Vijesti”. Kompanija posluje u osam zemalja i ima više od 4.200 zaposlenih. Pored medijskog portfolija, “United Media” je uspješna u produkciji serijskog i filmskog programa, a gledaocima nudi i širok dijapazon originalnih formata i svjetskih licenciranih TV emisija.

Koje su vaše ambicije? Da li planirate da proširite svoj portfolio sa još akvizicija ili novim kanalima?

Kada smo pokrenuli kompaniju United Media pre jedne decenije, počeli smo sa nekoliko kablovskih kanala i reklamnom agencijom. Od tada je naše poslovanje izraslo u jedan od najvećih medijskih portfolija u Evropi, sa više od 120 medija, uključujući televizije, portale, radio-stanice i štampane medije. Ipak, nismo samo vlasnici medija već pokrivamo kompletan medijski ekosistem - produkciju, distribuciju, ali i oglašavanje. Kada se sada pogleda naše poslovanje, možemo reći da smo lideri u medijskoj industriji, ali ne namjeravamo da prestanemo da rastemo. Stalno istražujemo nove načine za širenje našeg biznisa – kroz potencijalne akvizicije ili pokretanje novih kanala. Važno je istaći da sve odluke zasnovane na sveobuhvatnoj analizi tržišta, ali i potrebama i razumijevanju naše publike.

Naša najnovija ekspanzija jeste otvaranje pet digitalnih “Forbs” izdanja u Adriatik regionu. Vrlo sam ponosna što smo postigli dogovor sa “Forbsom”, najvećim globalnim biznis brendom, o pokretanju izdanja u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Novi portali će biti vrhunska platforma za predstavljanje nekih od najuticajnijih lidera, menadžera, investitora i preduzetnika iz ovog regiona. Ogromna je čast i privilegija što smo prepoznati kao partner od strane tako velike i uvažene kompanije kao što je “Forbs”.

United Media
foto: United Media, Aleksandra Subotić

TV tržište regiona jugoistočne Evrope istorijski su bila veoma dinamična, sa mnogo spajanja i akvizicija tokom godina. Koji su glavni izazovi i mogućnosti za TV i digitalno tržište u našem regionu u cjelini, kao i za pojedinačne zemlje u kojima poslujete?

Jedan od ključnih izazova sa kojima se suočavaju TV i digitalna tržišta u našem regionu jeste potreba da se ide u korak sa brzom evolucijom tehnologije i promjenama kada je u pitanju ponašanje publike. To od nas kontinuirano zahtijeva inovativne i napredne pristupe, ulaganje u nove tehnologije i platforme koje nam omogućavaju da dopremo do nove publike. U Bugarskoj, na primjer, trenutno istražujemo kreativni pristup kako da mlađu populaciju vratimo na tradicionalne medije poput televizije. Naši napori idu u pravcu osnažvanje mladih da kreiraju TV sadržaj.

Važno je da naglasim da za kompaniju “United Media” investicije u digital predstavlja strateški prioritet. Proteklih godina radili smo na prevazilaženju konvencionalnih ograničenja u smislu plasmana sadržaja na različitim digitalnim platformama i to nam se isplatilo. Fokusirani smo na distribuciji sadržaja širom svijeta na svim digitalnim platformama, obezbjeđujući širok reach (domet).

Takođe, intenzivno radimo na premošćivanju jaza između digitalnog sadržaja i tradicionalne televizije. Najbolji primjer naših napora jeste revolucionarni “IDJ Show”, interaktivni digitalni talent šou. U ovom pionirskom poduhvatu čija druga sezona je u toku, radimo na tome da mlade učesnike pretvaramo u regionalne muzičke zvijezde tokom takmičenja, koristeći moć društvenih mreža za njihovu promociju. Tokom prve sezone, hashtag #IDJShow imao je više od 100 miliona pregleda na TikToku. Upravo zahvaljujući tome što prepoznajemo rastući uticaj platformi kao što je Tok-tok među mlađom publikom, preduzeli smo hrabar korak pokretanja emitovanja vijesti koje su posebno prilagođene ovoj platformi.

Generalno gledano, svaka od zemalja u kojima poslujemo ima svoje jedinstvene karakteristike, vrijednosti, načine konzumacije sadržaja, ali i različit nivo medijskih sloboda. Sve su to kriterijumi koje uzimamo u obzir prilikom kreiranja planova razvoja. Ipak, postoji nešto što je univerzalna formula, a to je odličan sadržaj. Nastavićemo da ulažemo u originalan sadržaj na svim tržištima i slobodno mogu reći da je to ključ naše strategije da ostanemo relevantni i konkurentni u sve ispunjenijem medijskom prostoru.

Šta možemo očekivati u narednom periodu kada je u pitanju poslovenje “United Media” u Crnoj Gori?

U Crnoj Gori trenutno smo prisutno kroz brend “Vijesti” i Televiziju Nova M. “Vijesti” su etablirana medijska kuća, brend koji je zbog svog nepristrasnog načina izvještavanja tokom prethodnih godina postao simbol slobodnog novinarstva, ne samo u Crnoj Gori. Mislim da su oni proširili svoj uticaj i van granica države. Njegovanje tih principa profesionalnog rada nam je, kao kompaniji, jako bitno i vrlo smo ponosni na ugled i uticaj koje “Vijesti” imaju. Televizija Nova je televizija kolažnog tipa a ključni faktor za uspjeh takve televizije je selekcija raznovrsnog sadržaja. Verujem da smo tu napravili jako dobru selekciju kvalitetnog zabavnog, informativnog, serijskog i filmskog programa. Od prošle sezone jedno od najpopularnijih regionalnih muzičkih takmičenja “Zvezde granda” emitujemo na Televizii Nova. Ono već skoro dve decenije privlači najveću publiku i ima vanredne rezultate gledanosti.

Od noviteta nas vrlo brzo očekuje pokretanje novog portala “Forbs Crna Gora” koji će voditi iskusni profesionalci, novinari koji decenijama obrađuju teme biznisa i poslovanja u Crnoj Gori.

Da li ćete nastaviti da se borite za licencu za nacionalno emitovanje u Srbiji?

Apsolutno. Čvrsto verujemo da ulaganje u vrhunski sadržaj zaslužuje nacionalnu frekvenciju u Srbiji. Naše kanale su gledaoci već prepoznali kao visokokvalitetne, a njihov značaj se iznova dodatno potvrđuje. Na primjer, kada su tokom proljeća Srbiju potresla dva slučaja masovnih ubistava nakon čega su uslijedili i protesti protiv nasilja u cijeloj zemlji, naše televizije N1 i Nova preuzele su ulogu medijskog javnog servisa. One su revnosno obavještavale javnost o dešavanjima, dok je RTS kao javni servis, koji treba da bude u službi građana, zanemario svoje obaveze. Televizije N1 i Nova su se nametnule kao kanali od povjerenja, posebno u vrijeme krize. Dodatno, Nova S se pozicionirala kao najgledanija kablovska stanica u Srbiji, parirajući po gledanosti televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Uprkos tome što obije televizije imaju izuzetan program i ispunjavaju sve uslove koje su postavili nezavisni organi, dobijanje licence nije nužno garantovano u Srbiji upravo zbog niskog stepena medijskih sloboda. Kao medijska kompanija posvećena nezavisnom novinarstvu, verujemo da su slobodni i nezavisni mediji od suštinskog značaja za zdravu demokratiju i posvećeni smo održavanju tog principa u svemu što radimo.

Da li planirate da proširite brend N1 news u regionu?

Kada je u pitanju N1, naši planovi su ambiciozni, pošto želimo da nastavimo rast i širenje te informativne platforme. Nedavno je Televizija N1 dobila nacionalnu licencu za emitovanje u Bosni i Hercegovini dok su u Hrvatskoj i Srbiji u vrhu gledanosti među kablovskim kanalima. U Sloveniji je naš fokus na razvoju portala N1, koji je već stekao zavidan status u zemlji i popularnost među čitaocima. Vrlo smo ponosni na činjenicu da smo nedavno produžili naše uspješno partnerstvo sa svjetski poznatim i prestižnim informativnim kanalom CNN, što je svedočanstvo posvećenosti televizije N1 visokom kvalitetu novinarstva.

Pored toga što su sinonim za nezavisno novinarstvo, N1 može poslužiti kao primjer evolucije TV vijesti u sveobuhvatnu informativnu platformu koja zadovoljava specifične navike savremenih ljudi. Predstavlja primjer kako su se tradicionalne televizijske vijesti uspješno prilagodile i povećale svoj reach kroz integrisanje digitalnih tehnologija i onlajn platformi. Na ovaj način, televizija N1 se efikasno prilagodila u medijsko okruženje koje se kontinuirano razvija zadržavajući svoju poziciju profesionalnog i kredibilnog izvora informisanja i pružajući publici tačne, pouzdane i relevantne vijesti i informacije. Kada vodite kanal vijesti, ključno je izgraditi povjerenje kod svojih gledalaca. Oni moraju biti sigurni da će pronaći informacije koje traže bez potrebe da ih provjeravaju na drugom mjestu. Televizija N1 je stekla ovo povjerenje i pozicionirala se kao jedan od najpouzdanijih izvora informacija, posebno u nekim krizinim situacijama. Ovo povjerenje je najvažniji aspekt njihovog uspjeha.

Kako biste opisali trenutni status tržišta TV reklama u regionu SEE, nakon pandemije kovida-19, a i usred rata u Evropi? Koja je vaša prognoza za različita tržišta?

Izazovno! Pandemija i rat u Ukrajini su uticali na tržište, što je dovelo do neizvjesnosti i ekonomske nestabilnosti. Posljednje tri godine su me naučile da budem veoma oprezna u predviđanjima. Tržišta će nastaviti da se suočavaju sa izazovima, ali dugoročno gledano, potencijal za rast postoji. Važno je da se TV provajderi fokusiraju na ponudu visokokvalitetnog sadržaja koji privlači oglašivače.

Pored toga, neophodno je prihvatiti digitalne kanale i pronaći načine da se TV oglašavanje integriše sa digitalnim kanalima kako bi se oglašivačima ponudilo sveobuhvatnije i efikasnije marketinško rješenje. Jedno od najinovativnijih reklamnih rešenja koje razvijamo u kompaniji je platforma VIDA za ciljano oglašavanje, koja nam daje mogućnost da prikazujemo različite oglase različitim domaćinstvima dok gledaju isti program. Na ovaj način oglašivači mogu da šalju svoje poruke ciljnoj grupi kojoj se obraćaju i na teritoriji na kojoj posluju, što prostor televizijskog oglašavanja čini dostupnijim velikom broju malih i srednjih preduzeća.

United Media
foto: United Media, Aleksandra Subotić

Kakvi su rezultati gledanosti na vašim kanalima, koji su najpopularniji programi?

Sve televizije bilježe visoku gledanost iz sezone u sezonu. Kada govorimo o Adriatik regionu, u Hrvatskoj Televizija Nova je na tronu gledanosti vec duže vreme. Nova S u Srbiji je najgledaniji kablovski kanal. Najpopularniji zabavni programi su strani licencirani formati poput takmičarskih emisija “Survivor”, “Ples sa zvezdama”, “Supertalent” i “MasterChef” koji su ostvarili fenomenalnu gledanost u Hrvatskoj. Takođe, prvi put smo u Srbiji predstavili američki rijaliti šou “The Biggest Loser” (Najveći gubitnik) prošle sezone i bili smo prijatno iznenađeni odzivom naših gledalaca. Naša originalna takmičarska emisija, “Zvezde granda”, i dalje je jedan od najgledanijih šou programa već 19 sezona.

Nova Broadcasting Group u Bugarskoj je ostvarila rekordan rezultat sa prosječnim udjelom publike od preko 30%. Tokom parlamentarnih izbora u Bugarskoj, Nova je ovom događaju posvetila skoro 18 sati programa i bila je najgledanija.

Pored uspješnog zabavnog programa, svi naši kanali su prepoznatljivi po svojim kredibilnim informativnim programima, odličnim dokumentarcima koji su rezultat višemesečnog istraživanja, tok-šou emisijama i ekskluzivnim intervjuima. Naši sportski kanali emituju niz elitnih takmičenja u svim zemljama u kojima poslujemo, uključujući Premijer ligu, Evroligu i Evrokup, Formulu 1, Moto GP i tenis, između ostalog.

Kao kompanija koja upravlja TV kanalima na više teritorija, da li imate centralizovanu programsku strategiju ili se u potpunosti oslanjate na odluke lokalnog menadžmenta? Postoje li velike razlike između onoga što gledaoci vole u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj itd.? Da li ste planirali koprodukcije između vaših kanala u SEE?

Imamo decentralizovanu programsku strategiju koja nam omogućava da se prilagodimo lokalnim afinitetima publike i kulturološkim razlikama. Naši lokalni timovi su odgovorni za lokalne programske odluke. Shvatamo je da kreiranje sadržaja koji bi bio namijenjen različitoj publici i različitim tržištima predstavlja komplikovan proces i mi smo identifikovali potencijalne koprodukcijske mogućnosti između naših kanala. Na primjer, zabavno takmičarski šou “Survivor” je odličan primjer uspješnog zajedničkog projekta dvije zemlje i dvije televizije. Ogromno znanje i iskustvo pojedinaca unutar naše kompanije su prednost koju imamo kod ovakvih vrsta saradnje.

“United Media” proizvodi više od 40.000 sati originalnih sadržaja godišnje. Na koju vrstu sadržaja ćete se fokusirati ubuduće?

Kao što je ranije pomenuto, kreiranje sadržaja je ključ strategije rasta naše kompanije. Prepoznajemo vrijednost privlačnosti lokalnog sadržaja i odgovaranju na interese lokalne publike zbog čega nastavljamo da stavljamo veliki naglasak na proizvodnju upravo tog sadržaja kao što su TV formati, serije i filmovi.

Pored toga, veoma smo svjesni potrebe da se brinemo o karakterističnim preferencijama i navikama mlađih generacija zbog čega ulažemo u inovativne oblike sadržaja koji im odgovaraju. Značajan aspekt ovog poduhvata leži u investicijama u muzičku produkciju i distribuciju. Razumijemo da je muzika izuzetno privlačna za mladu publiku i posvećeni smo stvaranju muzike koja odgovara njihovom senzibilitetu.

Vjerujemo da naše ulaganje u kreiranje raznovrsnog sadržaja ne samo da doprinosi našoj reputaciji vodeće medijske kompanije, već služi i kao ključni diferencijator na visoko konkurentnom tržištu.

Da li proizvodite sadržaj posebno za svoje TV kanale i digitalne medije ili takođe za međunarodnu distribuciju kao dodatni izvor monetizacije?

Iako je naš sadržaj prvenstveno kreiran za naše TV kanale i digitalne medijske platforme, proizveden je i sa namjerom da ih ponudimo na međunarodnom tržištu. Naš cilj je da kreiramo sadržaj koji ima odjek kod publike preko granica, i u tome smo uspješni. Naša produkcija serija je već dobro poznata. Pored činjenice da smo osvojili brojne međunarodne nagrade, uključujući i nagradu publike na Kanskom festivalu za seriju „Kljun“ ili nagradu na festivalu u Lokarnu za novi film “Čuvari formule”, treba napomenuti da smo i dva puta bili domaćini za međunarodne Emi nagrade.

Koji su vaši najpopularniji naslovi u smislu plasmana na međunarodno tržište i koje zemlje su zainteresovane za gledanje sadržaja koje proizvodi “United Media”?

Naš katalog je veoma raznovrstan, imamo romantične serije sa velikim brojem epizoda koje distribuiramo širom jugoistočne Evrope, Latinske Amerike i Bliskog istoka, ali i kriminalističke i dramske serije koje prodajemo u SAD i drugim zemljama. Primjera radi, naše komedije „Kud puklo da puklo“ i „Na granici“ su adaptirane u Grčkoj, Slovačkoj, Mađarskoj itd., a naše nagrađivane krimi drame „Kljun“, “Potera za Salamanderom” prodaju se u SAD.

Naš sadržaj dokazano funkcioniše van naših teritorija pošto razvijamo priče sa univerzalnim vrijednostima i ulažemo mnogo u njihovu produkciju.

Mnoge medijske kompanije iz jugoistočne Evrope tvrde da im međunarodni striming servisi ne predstavljaju konkurenciju pošto ne nude originalne lokalne sadržaje. Kakva je strategija kompanije “United Media” u tom pogledu? Da li smatrate da su vam Netflix, Amazon Prime Video konkurencija i da li imate ambicije na tržištu striminga?

Naravno, oni jesu konkurencija, posebno u onim djelovima svijeta gdje gledaoci imaju ograničene mogućnosti plaćanja i moraju da odluče da li da se pretplate na neki od velikih globalnih servisa za striming ili da iskoriste neku od lokalnih mogućnosti. To stvara izazovno okruženje za lokalne provajdere, koji moraju da se bore da ostanu relevantni i konkurentni i da privuku gledaoce. Jedna strategija je fokusiranje na proizvodnju originalnih sadržaja koji se dopadaju lokalnoj publici. Kreiranjem sadržaja koji odražava jedinstvenu kulturu i istoriju regiona, lokalni provajderi se mogu razlikovati od globalnih servisa i privući kupce koji su zainteresovani da vide priče iz svojih zajednica.

Izabrali smo tu strategiju za naš sadržaj i više smo fokusirani na ponudu preko EON-a, striming platforme izgrađene u okviru “United Grupe” i koja se koristi na svim tržištima. Naša ključna snaga leži u obezbjeđivanju pravovremenih vijesti, zanimljivih emisija, atraktivnih lokalnih serija i zabavnog lokalnog sadržaja. Za nas je ključno da održimo interesovanje mlade publike za naš domaći sadržaj, uprkos ogromnoj konkurenciji koju predstavljaju globalni giganti u industriji.

Kao dio našeg rastućeg prisustva na platformama za striming, u bliskoj budućnosti ćemo proširiti naše VOD kataloge. Ovaj strateški pravac ima za cilj da publici pruži širi izbor sadržaja, zadovoljavajući širok spektar ukusa i preferencija. Obogaćujući našu ponudu, želimo da poboljšamo iskustvo striminga i učvrstimo naše prisustvo u segmentu digitalne zabave.

Sa druge strane, takođe imamo partnerstvo sa platformom Amazon Prime, preko koje nudimo neke od naših najpopularnijih serija gledaocima van teritorije SEE, kao što su „Senke nad Balkanom“ i „Ubice mog oca“.

Kao što je ranije pomenuto, kreiranje sadržaja je ključ strategije rasta naše kompanije. Prepoznajemo vrijednost privlačnosti lokalnog sadržaja i odgovaranju na interese lokalne publike zbog čega nastavljamo da stavljamo veliki naglasak na proizvodnju upravo tog sadržaja kao što su

Bonus video: