Ljekar estetske medicine nije „izvođač radova“

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Dr Tamaru Mitranić

3555 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tamara Mitranić
Foto: Tamara Mitranić

Iako se bavim ljepotom direktno, nikada nisam bila pobornik ideje o ljepoti kao praznom okviru i dovoljnosti same po sebi jer koliko god estetskih tretmana uradili, ljepota će uvijek biti i stvar unutrašnjeg bića koje se mjeri ljudskošću, empatijom, stečenim znanjima i vještinama i sposobnošću da sebi kupite i cipele i cvijeće

Prepoznavanje estetske medicine kao relativno mlade grane medicine u velikom usponu i ekspanziji u periodu prije deset godina rodio je motiv da moje stručno usavršavanje krene u tom pravcu.

Nehirurška estetska medicina predstavlja spoj uglavnom injekcionih tehnika različitih medicinskih materijala i kombinaciju u cilju usklađivanja vizulene ljepote sa onim kako se osoba osjeća.

Upravo moja lična tendencija ka lijepom i harmoniji sa manuelinim vještinama, uz naučni princip medicinskih nauka, predstavljaće osnovnu pokretačku snagu da nakon osnovnih studija i sticanja zvanja doktora stomatologije svoje obrazovanje u kontinuiranoj edukaciji kroz brojne internacionalne stručne skupove, rad u praksi i saradnju sa najvećim stručnjacima, usmjerim na ovu oblast medicine.

Uviđajući važnost zakonodavnog okvira ove vrste djelatnosti i toga da se intervencije nehirurške estetske medicine obavljaju u medicinskim ustanovama, sredstvima koja ispunjavaju medicinske standarde i od strane obučenog medicinskog kadra doktora medicine i doktora stomatologije, 2019. godine osnivamo društvo ljekara - Crnogorsko udruženje doktora za estetiku lica koje će prvo pokrenuti inicijativu za podvođenjem intervencija estetske medicine u precizirane zakonske okvire.

Kao predsjednica i osnivač Crnogorskog udruženja doktora za estetiku lica, uz veliku pomoć kolega i poznanstava sticanih tokom brojnih edukacija u regionu i svijetu, 2019. godine organizujemo prvi međunarodni simpozijum za ljekare CUDEL 2019. na temu standardizacije protokola u estetskoj medicini.

Podizanje svijesti i upoznavanje stručne javnosti kroz predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva imaće za cilj donošenje zakona o nehirurškoj estetskoj medicini 2020. godine i mapiranje Crne Gore na karti svijeta u ovoj oblasti, na šta sam jako ponosna.

Tamara Mitranić
foto: Tamara Mitranić

Uticaj i znanje u ovoj oblasti kao i važnost kontinuirane edukacije u grani medicine koja svakim danom napreduje, rezulitiraće i pozivom za članstvo u izvršnom odboru najvećeg regionalnog udruženja ljekara estatske medicine SESIAM (Udruženje interdisciplinarne estetske i antiaging medicine Srbije), kao i održanim predavanjima i edukacijama za ljekare u regionu.

Kao majka dvije djevojčice, u porodici sa tradicionalnim vrijednostima, svoje žensko lidrestvo vidim kroz svakodnevni uticaj i vaspitanje, najprije svoje djece. Odrasla sam u porodici intelektualaca gdje se na obrazovanje puno polagalo pa se trudim i da svojoj djeci usadim ideju da je u znanju najveća moć.

Kroz svoj svakodnevni profesionalni rad gdje sam u prilici sresti žene i djevojke različitih uzrasta, maksimalno koristim svoj edukatorni uticaj kao ljekara. Uloga ljekara estetske medicine nije uloga izvođača radova i favorizovanja čiste spoljašnjosti. Iako se bavim ljepotom direktno, nikada nisam bila pobornik ideje o ljepoti kao praznom okviru i dovoljnosti same po sebi. Koliko god estetskih tretmana uradili, ljepota će uvijek biti i stvar unutrašnjeg bića koje se mjeri ljudskošću, empatijom, stečenim znanjima i vještinama i sposobnošću da sebi kupite i cipele i cvijeće.

Podrazumijevano anatomsko znanje, poznavanje proporcija lica, sklonost ka viziji lijepog, težnja ka harmoniji, poštovanje individualnosti, oblikovaće moj pristup ,,less is more’’ (manje je više) u estetskoj medicini koja želi da vidi njegovanu ženu i prirodne rezultate korekcija.

Čuveni Leonardo da Vinči je davno postavio postulate ljepote koje i danas koristimo i rekao: ,,Tamo gdje duh ne sarađuje sa rukom, nema umjetnosti“.

Budućnost estetske medicine pored obaveznog kontinuiranog ulaganja u znanje i manuelne sposobnosti vidim u aparaturnim laserskim procedurama zbog ubrzanog razvoja tehnologije, pa se tako možemo pohvaliti uvozom prve u Crnoj Gori, najsavremenije laserske platforme INMODE, Morpheus 8, koja predstavlja revoluciju u antiage tretmanima na svjetskoj sceni.

Vizionarstvo i liderstvo žene vidim u hrabrosti da spozna svoje prirodne potencijale, trudu koji ulože u znanje, snazi koju crpi iz pordice i mašti da sanja velike snove.

Kao predsjednica i osnivač Crnogorskog udruženja doktora za estetiku lica uz veliku pomoć kolega i poznanstava sticanih tokom brojnih edukacija u regionu i svijetu, 2019. godine organizujemo prvi međunarodni simpozijum za ljekare CUDEL 2019. na temu standardizacije protokola u estetskoj medicini

Tamara Mitranić
foto: Tamara Mitranić

Bonus video: