Nikšić: Ulica Živka Nikolića "ni na nebu ni na zemlji", mještani najavljuju borbu pravnim putem, ali i blokadu ulice

Stanari tvrde da se "šteluje" dokumentacija u skladu sa potrebama investitora zgrade

11271 pregleda 11 komentar(a)
Stanje u kojem se nalazi ulica Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić
Stanje u kojem se nalazi ulica Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić

"Način na koji će nadležni riješiti ovaj problem ne znam, ali način kako ćemo se mi boriti znam. Prvo ćemo se boriti pravnim putem i ako budemo imali osnova za krivične prijave podnijećemo ih, a svu dokumentaciju koju smo sakupili od 2016. do danas, i u kojoj ima nelogičnosti, u datom momentu predaćemo tužilaštvu. Ako pravni put ne urodi plodom, onda ćemo se boriti buntom, jer nikome nećemo dozvoliti da dođe bagerima i ljudima uđe u dvorišta. Ne mogu da vjerujem i ne želim da se pomirim sa tim da je investitor važniji od svih nas“, kazao je Nikšićanin Aleksandar Mrvošević, stanar Ulice Živka Nikolića koja je mjesecima u centru pažnje javnosti.

Mrvošević
Mrvoševićfoto: Svetlana Mandić

Mještani, njih 46, tvrde da je planirano da se rekonstrukcija ulice uradi u suprotnosti sa Detaljnim urbanističkim planom (DUP) i da je planirano da se postojeća trasa izmjesti kako bi se investitoru, firmi “Grading”, koja u pomenutoj ulici gradi zgradu, omogućilo da napravi parking, dok bi mještanima dio zemljišta bio eksproprisan.

“Ako je ova ulica javni interes Opštine, valjda je bitan i javni interes građana koji žive u ovoj ulici, a ne interes investitora. Stepen izgrađenosti ove zgrade i ono što posjeduje investitor je manji nego što ova zgrada posjeduje, pa su tako, mimo rješenja, nadograđeni sprat i duplo potkrovlje. Da bi se to završilo i da bi se investitoru izašlo u susret, planirano je da se ulica izmjesti bahatim oduzimanjem imovine i uništavanjem životnog prostora“, kazao je Mrvošević.

Podsjeća da su mještani Opštini predali zahtjev da ulica bude umirujućeg karaktera, kao i da su se prije mjeseci po obratili predsjednicima Opštine i Skupštine Opštine (SO), kao i svim sekretarijatima, u želji da saznaju da li investitor ima ugovor u kome stoji da je dio ulice njegov.

„Svi pretpostavljaju da je ingerencija kod drugog i na kraju nas svi vrate kod predsjednika SO, a mislim da je njegova ingerencija za ovo najmanja. Od Direkcije za imovinu smo dobili odgovor da nema ugovora o kupovini ulice, a jedino od katastra nijesmo dobili odgovor“, istakao je Mrvošević i pokazao novinarima odgovore nadležnih.

Stanari tvrde da se iz lokalne uprave, povodom rekonstrukcije ulice, pozivaju na izmjene i dopune DUP-a “Centar I”, iako, kako su kazali, DUP nije usvojen, a kamoli njegove izmjene i dopune.

“Ovdje smo preko 150 godina i mislim da je ovo najstarija ulica u Nikšiću, stara preko 350 godina. Ovo što je izmišljeno da ulicu izmještaju radi raskrsnice i slijepe ulice kod Montex-a je glupost. Ovo je sve radi investitora. Trotoare je napravio na državnu ulicu i sad hoće da od mog dvorišta uzmu četiri i po metra, sa jedne strane, i četiri metra, sa druge, da bi on dobio urbanističke uslove. Direktorica urbanizma je rekla da nema šanse da on dobije urbanističke uslove za ovu zgradu. Zato se proširuje i rade se jadi kod nas“, kazao je Predrag Zeković.

Zeković
Zekovićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je da je lokalnoj upravi predložio da umjesto dijela dvorišta otkupe njegovu kompletnu imovinu, jer ukoliko se ulica uradi onako „kako planiraju“, njemu i porodici „nema života“.

„Kad se pomjerim i kad se otvori kapija koja je pola metra, gubim pola dvorišta, sin i ja ne možemo parkirati aut, niti možemo tu deset metara drva da stavimo. Ova ulica je bila urađena, ali kako koji investitor počne da radi kuće i stanove, tako se i ulica uništavala. U katastru stoji da je širina puta bila 7,70 metara, a sad je možda svega tri metra. Rupe su s lijeve i s desne strane i ljudi su upadali u rupe i lomili auta. Eto, i inspektor je dolazio i ne umije da izbroji spratove. U zapisnik je unio samo građevinsku dozvolu. Čim iscrpimo pravni put, idemo u blokadu ulice“, poručio je Zeković.

Prema riječima Nebojše Goraševića, nadležni se trude da mještani teško dođu do podataka.

„Ovo što smo saznali postaje još interesantnije nego što smo mislili da će biti. Ovdje imamo štelovanje planskog dokumenta po izvedenom stanju. Jedna od katastarskih parcela je tek kasnije uključena u sastav urbanističke parcele, a postoji zahtjev investitora iz 2022. godine da dodatno kupi još jednu parcelu. Riječ je o dijelu ulice Živka Nikolića, radi dokompletiranja urbanističke parcele. Neko je smislio da napravi zgradu i da kasnije redom šteluje dokumentaciju prema tim potrebama“, kazao je Gorašević.

Gorašević
Goraševićfoto: Svetlana Mandić

Tvrdi da je građevinska dozvola, koja je “Gradingu“izdata 2018. godine, podrazumijevala da objekat mora da bude završen za dvije godine, kao i da je tri godine nakon isteka njene važnosti „neko donio rešenje o produženju važnosti“.

„Ovo je priča koja nadilazi naše mogućnosti da se borimo s tim, ali je savršena prilika da nova vlast pokaže da joj je stalo do građana i zakona. Pozivam i njih i opoziciju da počnu predizbornu kampanju i da riješimo problem koji postoji u ovoj ulici, a u smislu ozdravljenja društva i stvarnih promjena valjalo bi vidjeti ko je kriv za sve ovo i da taj neko i odgovora“, poručio je Gorašević.

Božović: Ovo nije ulica nego prolaz koji je sastavni dio urbanističke parcele

Vlasnik firme „Grading“, Milivoje Božović, tvrdi da radove izvodi po DUP-u, a da je sva potrebna dokumentacija kod njegovog pravnog zastupnika.

„Ja nijesam taj koji radi DUP, nego lokalne uprave i druge institucije države. Ja sam samo po njemu dobio potrebnu dokumentaciju po kojoj smo izvodili radove i to u granicama urbanističke parcele“.

Božović
Božovićfoto: Svetlana Mandić

Tvrdi da nije prekršio spratovnost već da je sve urađeno po revidovanom glavnom projektu, kao i da je republička inspekcija pratila sve radove, od temelja do kosih krovnih ploča, i da nije utvrdila nepravilnosti.

„Od strane 'Gradinga' je 2019. podnesen zahtjev za kompletiranje urbanističke parcele. Ovo nije ulica nego prolaz i on je sastavni je dio urbanističke parcele. U katastru se ovaj dio parcele od 179 kvadrata vodi kao dvorište ove stambene zgrade. Čekamo procjenu da isti otkupimo i postane vlasništvo firme koja je dala zahtjev i izvršila sve potrebne radnje po zakonu“, tvrdi Božović.

Bonus video: