MKM: Umjetnici da poštuju proceduru za iznošenje djela van države

"Pokretanjem procedure Ministarstvo kulture i medija je u obavezi da sagleda dostavljenu dokumentaciju i pribavi mišljena nadležnih organa"

1631 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo kulture i medija, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Ministarstvo kulture i medija, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija (MKM) poziva sve crnogorske umjetnike da na vrijeme započnu proceduru za iznošenje kulturnih dobara, antikviteta i umjetnina van države i prilikom podnošenja zahtjeva dostave kompletnu dokumentaciju, kako bi ministarstvo u zakonskom roku od 20 dana izdalo odobrenje za izvoz.

Kako je saopšteno iz MKM, to ministarstvo podstiče afirmaciju crnogorskih umjetnika i njihovog stvaralaštva van granica naše države, ali napominje da se zakonske procedure moraju poštovati.

"Podsjećamo da smo u prethodnih 17 mjeseci primili 89 zahtjeva za izdavanje odobrenja za iznošenje umjetnina van države, koje smo riješili u zakonskom roku. Postupak za izdavanje odobrenja sprovodi se u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, a pokreće se zahtjevom stranke. Informacije o načinu na koji se sprovodi postupak, kao i potrebnom dokumentacijom za izdavanje odobrenja, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Ministarstva kulture i medija", stoji u saopšštenju.

Pokretanjem procedure, kazali su, Ministarstvo kulture i medija je u obavezi da sagleda dostavljenu dokumentaciju i pribavi mišljena nadležnih organa.

"Imajući u vidu da je dostavljena dokumentacija često nepotpuna, ministarstvo je u obavezi da traži dopunu. Ministarstvo kulture i medija, donosi odluke i prije isteka propisanog roka, sa čestim razumijevanjem potreba crnogorskih umjetnika, kojima je zbog specifičnosti djelatnosti, odobrenje potrebno izdati u roku od par radnih dana", navodi se u saopštenju.

Bonus video: