Studenti ETF-a dobili modernu digitalnu laboratoriju

„Radi se o modernoj opremi vezanoj za elektroenergetiku i elektroenergetske sisteme, koja uključuje napredne savremene informaciono-komunikacione tehnologije", rekao je Daković

1504 pregleda 0 komentar(a)
Nova laboratorija na Elektrotehničkom fakultetu, Foto: PR Centar
Nova laboratorija na Elektrotehničkom fakultetu, Foto: PR Centar

Najmodernija laboratorija u formi digitalne trafostanice, koja je danas otvorena na Elektrotehničkom fakultetu, omogućiće studentima novi nastavni sadržaj i praktičan rad sa najnovijim tehnologijama i na realnim modelima.

To je poručeno sa otvaranja digitalne laboratorije, za koju je najsavremeniju opremu i softverske licence, u vrijednosti od 15 hiljada eura, donirala kompanija Siemens, prenosi PR Centar

V.d. dekana Elektrotehničkog fakultata Miloš Daković, kazao je da mu je zadovoljstvo što su ugostili predstavnike Siemensa i, kako se navodi u saopštenju, očekuje da će se na novoj laboratorijskoj opremi obučavati buduće generacije studenata, koji će stečena znanja primjenjivati u praksi.

Nova laboratorija na Elektrotehničkom fakultetu
Nova laboratorija na Elektrotehničkom fakultetufoto: PR Centar

„Radi se o modernoj opremi vezanoj za elektroenergetiku i elektroenergetske sisteme, koja uključuje napredne savremene informaciono-komunikacione tehnologije. Ovo će veoma značiti našim studentima, koji će kroz obrazovanje na osnovnim, a posebno na master studijama i kasnije kroz naučno istraživački rad koristiti ovu opremu za otkivanje novih postupaka i procedura što će sve dati dodatnu vrijednost ukupnoj elektroenergetici“, poručio je Daković.

Direktorka Siemensa u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, Medeja Lončar, kazala je da ta kompanija spaja fizički sa digitalnim svijetom i stvara tehnologije koje transformišu svakodnevicu svih nabolje.

„Zato je važno da ulažemo u obrazovanje i buduće inovatore, stvaramo fakultetske centre za praktično učenje i mlade suočavamo sa stvarnim inženjerskim izazovima. Saradnja industrije i akademske struke je način kako se premošćuje jaz između teorije i prakse, a nove generacije uvode u realni svijet. Živimo u tehnološki najnaprednijem trenutku, onom u kojem su upravo tehnologije pokretači promjena, a progres zemalja zavisi od toga koliko smo spremni i inovativni”, poručila je Lončar i dodala da donacija kompanije upravo ima svrhu da pomogne i pripremi buduće inženjere za svijet koji se ubrzano mijenja.

Svečanom otvaranju najmodernije laboratorije prisustvovali su i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović, direktor sektora Smart Infrastructure (Pametna infrastruktura) u Siemensu Srbija Srdan Srdanović, direktorka odjeljenja Komunikacija i odnosa sa državnim institucijama za Adriatik region u kompaniji Siemens Jovana Vukotić, vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici Zoran Miljanić.

Bonus video: