Đeljošaj se pozvao na imunitet

Nastavljeno suđenje protiv bivšeg predsjednika Opštine Tuzi, zbog nepoštovanja mjera protiv koronavirusa

38184 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Zastupnici novog ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja obavijestili su Osnovni sud u Podgorici da on uživa imunitet i da protiv njega ne bi trebalo da se nastavi postupak zbog nepoštovanja Vladinih mjera za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa u februaru 2021.

To je rečeno tokom jučerašnjeg nastavka suđenja, kojem Đeljošaj nije pristupio.

Sa tim nije saglasno podgoričko Osnovno državno tužilaštvo koje je, saopšteno je juče u sudnici sutkinje Ivane Becić, od Skupštine Crne Gore tražilo da odobri nastavak krivičnog gonjenja.

Kako je sutkinja Becić kazala, novi ministar ekonomskog razvoja uredno je pozvan da juče saopšti završnu riječ, ali se nije pojavio.

Tužilaštvo tereti Đeljošaja da je 25. februara 2021, kao predsjednik Opštine Tuzi, blokirao međunarodni put i sa više osoba protestovao protiv tadašnjih Vladinih mjera za sprečavanje pandemije koronavirusa.

Iz tužilaštva su juče naglasili da su se obratili Skupštini aktom, kako bi se odobrio nastavak za krivično gonjenje. Sve to je, kako su kazali, uzeto u razmatranje, uzimajući u obzir da je Đeljošaju verifikovan mandat u novoj Vladi Crne Gore.

“Nijesmo dobili odgovor na naš zahtjev. Imajući u vidu da je Nik Đeljošaj izabran za ministra ekonomskog razvoja, državni tužilac će se ponovo obratiti nadležnim organima sa istim zahtjevom”, kazali su iz ODT-a.

Sutkinja Ivana Becić donijela je juče rješenje kojim se suđenje odlaže za decembar. Završne riječi i ovom postupku već su jednom odlagane, jer Đeljošaj nije na vrijeme stigao na ročište.

Osnovno državno tužilaštvo je krajem februara 2021. podnijelo optužni predlog protiv Đeljošaja za, kako su kazali, krivično djelo pozivanje na otpor.

“Optužni predlog podnijet je Osnovnom sudu u Podgorici. Takođe je podnijet optužni predlog protiv vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije Opštine Tuzi Redžepa Čunmuljaja i komunalnog policajca E.M., za krivično djelo pozivanje na otpor putem pomaganja, povodom događaja u Tuzima, od 24. i 25. februara”, saopšteno je tada iz državnog tužilaštva.

Đeljošaju je, takođe, stavljeno na teret i da je druge pozivao na otpor i neposlušnost prema zakonitoj odluci državnog organa, kao i prema službenom licu u vršenju službene radnje, zbog čega je došlo do nesprovođenja zakonite odluke državnog organa.

ODT i Uprava policije - Centar bezbjednosti Podgorica, preduzeli su više krivičnih gonjenja protiv ugostitelja iz Tuzi.

“Vijesti” su tada pisale, policija je došla 25. februara u Tuzi kako bi zatvorila ugostiteljske objekte, koji su bili otvoreni uprkos mjerama Ministarstva zdravlja. Kafići su, međutim, nastavili sa radom, a građani su pružili podršku tadašnjem rukovodstvu Opštine.

Zdravstvene vlasti su dan ranije, u sklopu paketa mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, naredile da se zatvore ugostiteljski objekti u više opština, među kojima i u opštini Tuzi.

Đeljošaj se prvo oglasio na Fejsbuku tražeći od Vlade da izuzme Tuzi iz te naredbe.

“Ovo poniženje nećemo dozvoliti! Reagujte i izmijenite hitno, ili ćete imati kontrareakciju i organizovanje opštine da zaštiti našu privredu”, poručio je Đeljošaj.

On je tada na toj društvenoj mreži napisao i da je “sramno da neko može donijeti ovakve odluke bez konsultacija sa Opštinom Tuzi”, kao i da je “sramno” da on kao predsjednik Opštine saznaje za ovu informociju putem medija.

“Ova odluka Vlade je i politička, ali će dobiti žestoki odgovor...”, poručio je 24. februara, a dan kasnije sa ugostiteljima i dijelom zaposlenih u Opštini blokirao međunarodni put.

Bonus video: