OŠ " Mojsije Stevanović" proslavila 169. rođendan

U školi se nadaju da će sledeći rođendan i veliki jubilej, proslaviti u novom ruhu

3425 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Dan OŠ " Mojsije Stevanović" iz Manastira Morače bila je prilika za slavlje, ali i podsjećanje na izazove, koji obilježavaju svakodnevicu u toj ustanovi.

Škola u Manastiru Morača, koja nosi ime španskog borca i revolucionara, proslavila je 169. rođendan. Kako Dan škole obilježava se 8. novembra, rođendan Stevanovića, a i ove godine učenici, sa svojim nastavnicima, priredili su program, na kojem bi im pozavidjela i neke mnogo veće ustanove.

Direktor Nikola Baković kaže da je to jedna od najstarijih škola u Crnoj Gori.

"Školska zgrada koja je bila u porti Manastira Morače je stradala u požaru, nakon Drugog svetskog rata. Današnja školska zgrada je završena 1954. godine. Kroz našu školu su prošle mnoge znamenite ličnosti iz javnog, kulturnog, sportskog, naučnog života, ne samo naše države, nego o mnogo šire. Od 80-ih godina prošlog vijeka, broj učenika je u konstantnom padu, tako da da ih je ove godine upisano 23. Od osam područnih odjeljenja, koliko ih je bilo, danas funkcioniše samo škola u Barama, sa dva učenika", podsjeća Baković.

I pored toga što je mali broj učenika, objašnjava on, neophodna je rekonstrukcija školske zgrade, a posebna pažnja treba da se posveti stolariji, koja nije mijenjana od kad je zgrada sagrađena. Baković kaže da je potrebno zaštiti fasadu školske zgrade, kao i podove.

"Moramo naglasiti da je u prošloj godini osavremenjena kompjuterska radionica i zamijenjene su stare furune. Nadamo se da ćemo sledeći rođendan i veliki jubilej, proslaviti u novom ruhu", očekuje direktor OŠ Mojsije Stavanović.

Bonus video: