Kalezić: Malo pažnje posvećeno položaju LGBTIQ osoba

"Izvještaj ne pominje diskriminaciju koju je počinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prema djeci istopolnog para kojima nije dalo crnogorsko državljanstvo, iako ispunjavaju sve zakonom propisane uslove, zbog čega su protiv države u pokrenute dvije tužbe"

7204 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izvještaj Evropske komisije (EK) o proširenju pokazao je da ljudska prava LGBTIQ osoba ni ove godine nisu bila u fokusu pažnje EU, jer dokument sadrži dijelom adekvatne ocjene, ali i više manjkavosti, ocjena i informacija koje ne odgovaraju stanju na terenu.

To je “Vijestima” kazao izvršni ko-direktor ERA - Savez za jednaka prava LGBTIQ osoba na Zapadnom Balkanu i u Turskoj Danijel Kalezić.

Prema njegovim riječima, manjak fokusa na ovu temu evidentan je godinama i kroz značajno umanjenje finansijske podrške tim organizacijama.

"Izvještaj ne pominje diskriminaciju koju je počinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prema djeci istopolnog para kojima nije dalo crnogorsko državljanstvo, iako ispunjavaju sve zakonom propisane uslove, zbog čega su protiv države u pokrenute dvije tužbe. U dijelu gdje se pominje donošenje propisa za sprovođenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji... nije pomenuto da je Ministarstvo zdravlja diskriminatorno postupilo usvajanjem tih propisa prema istopolno orijentisanim osobama i ženama koje su u životnom partnerstvu kojima je zabranilo pristup ovim pravima, zbog čega je grupa nevladinih organizacija podnijela pritužbu Ombudsmanu”, naglasio je Kalezić.

Ističe da “nije ni pomenuta činjenica da su direktne prijetnje smrću koje su dobijali LGBTIQ aktivisti i dalje nerasvijetljene i neprocesuirane, krivična djela nekvalifikovana”.

Kalezić dodaje i da je “navedena neprecizna informacija o iznosu novca koji je dodijeljen za projekte LGBTIQ organizacija”.

“Od navedenog iznosa samo je trećina dodijeljena LGBTIQ organizacijama, dok je ostatak dodijeljen ostalim organizacijama za projekte sa LGBTIQ temama...”, kazao je on.

Bonus video: