Tri države, jedno skijalište i zajednički park

Predstavnici opština Plav, Gusinje, Dečane, Tropoja, Junik i Peć o mogućoj prekograničnoj saradnji

9832 pregleda 9 komentar(a)
Susret na Bogićevici, Foto: Privatna arhiva
Susret na Bogićevici, Foto: Privatna arhiva

Skijanje u tri države tokom jednog dana, na jednom vrhu, na Bogićevici, spajanje tri nacionalna parka i zaštita Prokletija kroz jedan međunarodni park, ideje su koje su nedavno okupile predstavnike pograničnih opština Crne Gore, Kosova i Albanije.

Predsjednici i predstavnici šest opština, nacionalnih parkova i pograničnih policija, aktivisti iz te tri države sastali su se početkom sedmice u mjestu Dvojnice, iznad katuna Bogićevica, ispod vrha Tromeđa, kada su razgovarali o daljoj prekograničnoj saradnji.

Skijanje kroz tri države u jednom danu, kako su planirali, bilo bi organizovano kroz manifestaciju “Jedan dan, jedan vrh, skijaš tri države”, na Bogićevici.

Bivši direktor Nacionalnog parka “Prokletije” Enes Drešković iz Plava rekao je “Vijestima” da rade i na spajanju tri nacionalna parka u jedan, međunarodno priznat. Time bi, kako je rekao, kroz potpisivanje zajedničkog memoranduma, masiv Prokletija uživao zaštitu u tri države.

Bogićevica je planina koja se prostire na teritorijama Crne Gore, Kosova i Albanije. Njen najveći dio nalazi se u Crnoj Gori. Vrh Tromeđa nalazi se na mjestu gdje se dodiruju granice tih država.

Susretu na Bogićevici, osim Dreškovića, prisustvovali su predsjednici Opštine Plav Nihad Canović, Gusinje Sanel Balić, Dečane Bashkim Ramosaj, Tropoja Rexh Biberaj i Junik Ruzdi Shehu. Predsjednik Opštine Peć Gazmend Muhaxheri, kako je saopšteno, bio je opravdano odsutan, ali su umjesto njega susretu prisustvovale njegove kolege.

“Taj skup sam inicirao zajedno sa momcima sa kojima smo punih 20 godina radili na mnogim aktivnostima i projektima. Najznačajniji naši rezultati su bili procesi proglašenja Nacionalnog parka ‘Prokletije’ kod nas i ‘Bjeshket ë Nemuna’ na Kosovu, potom ‘Balkan peace park’, ‘Prokletije bez granica’ i najveći zajednički uspjeh staza ‘Peaks of the Balkans’ koja je doprinijela da Prokletije budi najpoželjnija destinacija za posjetu u 2024. godini, po istraživanju Nationalne geografije”, rekao je Drešković.

Kako je dodao, nakon tih i brojnih drugih manjih aktivnosti, vrijeme je za novi poduhvat, koji bi podrazumijevao da se masiv Prokletija objedini u jednu zaštićenu regiju kao “Međunarodni nacionalni park”.

Za zimsku manifestaciju “Jedan dan, jedan vrh, skijaš tri države” kaže da je jedinstvena uopšte i u Evropi.

“Takav način upražnjavanja skijaških vještina kroz free ride (skijanje izvan uređenih staza, prim. aut) i turno skijanje sa jedne polazne tačke, ne postoji. Očekujemo punu podršku svih institucija u tri države, da tako zajedno krenemo u nešto što će nas ucrtati na mapu zimskih centara ove vrste skijanja”, rekao je on.

Bonus video: