Pišu knjige za narednu godinu

Izrada novih kompleta u zemljama Evropske unije traje od 18 mjeseci do 24 mjeseca
101 pregleda 1 komentar(a)
Zavod za školstvo, Foto: Luka Zeković
Zavod za školstvo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.08.2017. 19:39h

Crnogorski đaci moguće ni sljedeću školsku godinu neće početi sa kompletima udžbenika napisanih po novim programima, ali će u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, kako su kazali, "učiniti sve" da ih pripreme što više.

Iako su od ove školske godine počeli da važe novi zakoni u oblasti obrazovanja, većina udžbenika je ostala ista. Iz Zavoda su ranije kazali da će se tokom ove školske godine koristiti udžbenički kompleti koji su bili u upotrebi i lani.

Izuzetak su knjige iz predmeta fizika za sedmi, osmi i deveti razred. Mijenjaju se i udžbenici za predmet engleski jezik za sve razrede srednje škole, matematika za prvi i drugi, te biologija za drugi razred gimnazije.

"Izrada novih udžbeničkih kompleta u zemljama Evropske unije traje od 18 mjeseci do 24 mjeseca. Od 2004. godine do 2010. godine, kada smo radili na novim udžbenicima, mi smo udžbeničke komplete pripremali za nekih 12 mjeseci i manje", kazali su "Vijestima" iz Zavoda.

Ukoliko su u pitanju izmjene u procentu 20 do 30 odsto, kako navode, moguće je da udžbenici budu spremni za štampu i za četiri mjeseca do pola godine.

"Zavisi od toga da li izmjene podrazumijevaju i rad na ilustracijama, a ne samo na izmjeni ili doradi teksta. Trenutno u Zavodu radimo na pravljenu plana rada na udžbeničkim kompletima koje smatramo da možemo pripremiti za narednu godinu i teško da u ovom trenutku možemo tačno navesti o kojim se kompletima radi i o kojem broju kompleta je riječ", kazali su iz Zavoda.

Oni su naveli da se o tome može govoriti tek krajem godine, kada bude napravljen Izdavački plan za 2018. godinu.

Cijene pojedinačnih udžbenika u ovoj školskoj godini biće, tvrde iz ZUNS-a, na prošlogodišnjem nivou.

"Razlog je taj što su promjene koje su nastale izmjenama Plana za osnovnu školu dovele do toga da će se pojedini naslovi koristiti u više razreda, a takođe biće naslova koji su od ove godine izborni, a ne obavezni...", kazali su iz ZUNS-a.

Ministarstvo: Besplatno za sve osnovce u Budvi i Beranama, knjige za djecu bez roditelja

Udžbenici za osnovne i srednje škole, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, biće dostupni u knjižarama najvjerovatnije od 28. avgusta.

Oni navode da su opštine Budva i Berane, na čijem čelu su opozicioni gradonačelnici Dragan Krapović i Dragoslav Šćekić, za sve osnovce obezbijedile besplatne komplete knjiga, dok su Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Bar i Mojkovac, te Kotor, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje, Bijelo Polje obezbijedile udžbenike samo za prvake.

Besplatni udžbenici su obezbijeđeni za djecu bez roditeljskog staranja, čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, te djecu koja su smještena u ustanovama socijalne i dječije zaštite i porodičnom smještaju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je obezbijedilo udžbenike za učenike romske i egipćanske populacije koji pohađaju prva tri razreda. Za dio djece romske i egipćanske populacije ostalih razreda, udžbenike će obezbijediti Ministarstvo prosvjete. Iz tog resora su kazali da je ZUNS sa više sindikalnih organizacija potpisao ugovore koji njihovim članovima omogućavaju kupovinu na rate, na rate se može kupovati i preko kartica koje to omogućavaju.

Popuste za kupovinu udžbenika, te školskog pribora, obezbijedile su i "Vijesti" u saradnji sa partnerima. Kuponi za ostvarivanje popusta biće objavljeni u štampanom izdanju 21. i 22. avgusta.

Bonus video: