Mirisni svijet hljebova iz Aroma, Conto i City marketa

Odaberite hljeb po vašem ukusu iz najbolje pekare u gradu!

30396 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Domaća trgovina - Aroma
Foto: Domaća trgovina - Aroma

Zamislite miris sveže ispečenog hljeba koji se širi kroz dom dok kora hrskavo puca pod pritiskom svakog zalogaja, stvarajući jedinstvenu harmoniju ukusa i tekstura. To je priča o hljebu, priča koja seže duboko u ljudsku istoriju i kulturu. Hljeb je više od jednostavnog pekarskog proizvoda; on je arhetipski simbol ishrane i kulture koji se proteže kroz vijekove i prelazi granice, sačuvavši svoj jedinstveni ukus i značaj.

Svakog dana u marketima Aroma, Conto i City peče se preko 25 vrsta svježeg hljeba i peciva od klasičnih bageta do specijalnih tamnih, integralnih hljebova, sa više zrna ili praznih, pružajući vam mogućnost izbora po svačijem ukusu.

Predstavljamo nekolicinu iz bogate ponude.

Hljeb Rustik: Posebna vrsta hljeba koja se izdvaja svojim rustičnim izgledom, bogatim ukusom i hrskavom koricom. Obično je nepravilnog oblika, grube teksture. Njegova površina može biti prekrivena brašnom ili sjemenkama, što dodatno doprinosi njegovom rustičnom izgledu. Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika hljeba rustik je hrskava kora. Ona često ima tamnu boju i bogat ukus. Unutrašnjost hljeba rustik obično je mekana i prozračna, sa nežnim žitnim mirisom. Tekstura može varirati od kompaktne do rupičaste, ali uvijek je dobrog ukusa. Hljeb rustik se često pravi od prirodnih sastojaka kao što su brašno, voda, kvasac, so i eventualno sjemenke ili oraščasti plodovi. Odsustvo konzervansa i aditiva čini ga prirodnijim izborom. Postoje različite varijante rustik hljeba, uključujući francuski hljeb, italijanski hljeb i mnoge druge regionalne vrste. Svaka od njih može imati svoje jedinstvene karakteristike ukusa i teksture u zavisnosti od podneblja sa koga dolazi. Aromin hljeb rustik je popularan zbog svoje autentične prirode i bogatog ukusa. Ovaj hljeb se često koristi za pripremu sendviča, servira se uz supu ili jednostavno poslužuje sa maslacem i džemom kao ukusan doručak ili užina.

Aroma
foto: Domaća trgovina - Aroma

Hljeb sa više Zrna: Posebno bijeli hljeb sa dodatkom različitih zrna često se smatra zdravijim i hranljivijim izborom u odnosu na običan bijeli hljeb. Bijeli hljeb sa više zrna obično ima svjetlu boju, s obzirom na bijelo brašno koje se koristi kao osnovna komponenta. Dodaci zrna obično daju hljebu raznobojnu unutrašnjost. Tekstura može biti mekana i vlažna, sa rupicama, što zavisi od specifičnosti recepata. Dodaci zrna često pružaju prijatan griz. Hljeb sa više zrna obično ima bogat ukus, zahvaljujući različitim zrnima koja se dodaju. Možete osjetiti nijanse ukusa u zavisnosti od vrsta zrna, poput sjemenki suncokreta, lanenih sjemenki, susama i drugih. Ovaj hljeb je često hranljiviji u poređenju sa čistim belim hljebom, jer sadrži vlakna, vitamine i minerale koji potiču iz dodatih zrna. Ovo ga čini boljim izborom za one koji žele da unesu više hranljivih materija u ishranu. Bijeli hljeb sa više zrna može se koristiti na isti način kao i običan hljeb. Odličan je za pripremu sendviča svih vrsta ili kao prilog različitim jelima. Hljeb sa više zrna može doprineti boljoj probavi i zdravijem stilu ishrane zbog visokog sadržaja vlakana. Takođe može pomoći da se održi stabilan nivo šećera u krvi. Za one koji žele da unesu više hranljivih materija u ishranu, ali i dalje uživaju u mekanoj i ukusnoj teksturi bijelog hljeba, ovo može biti odličan izbor.

Tamni Hljeb: Često nazivan integralni ili crni hljeb, tamni hljeb karakteriše se svojom tamnom bojom i specifičnim ukusom zbog upotrebe brašna sa celim zrnom pšenice ili drugih žitarica. Tamni hljeb je obično tamnije boje u poređenju sa standardnim bijelim hljebom. To je posljedica korišćenja integralnog brašna, koje uključuje spoljni sloj zrna pšenice (ljusku), što daje hljebu tamnu boju. Unutrašnjost tamnog hljeba može varirati, ali često je gušća i sa više vlakana. Može imati različite teksture, uključujući rupičastu, kompaktnu ili mekanu. Tamni hljeb ima bogat ukus sa primjesama kojima dominiraju žitarice. Hljeb sa celim zrnom može imati blagu gorčinu, a sveži hljeb često ima blagu slatkastu notu. Tamni hljeb je obično bogat vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim hranljivim sastojcima. Integralno brašno zadržava veći dio hranljivih materija koji se gube prilikom rafinisanja bijelog brašna, čineći ga hranljivijim izborom. Tamni hljeb se koristi na različite načine, za pripremu sendviča, serviranje uz potaže, čorbe, ili uz tekući obrok. Tamni hljeb se često smatra zdravijim izborom zbog svojih hranljivih prednosti, a svakako pruža karakterističan ukus.

Hljeb Baget: Hljeb baget je vrsta francuskog hljeba koja je poznata po svojoj karakterističnoj tankoj i hrskavoj kori te mekanoj unutrašnjosti. Baget je obično dugačak, tanak hljeb u obliku štapića. Tipična dužina bageta je oko 60 cm. Spoljni sloj bageta je hrskav i tanak, sa zlatno smeđom bojom. Ova hrskava kora je rezultat procesa pečenja i daje mu karakterističan zvuk kada se prelomi ili sječe. Unutrašnjost bageta je mekana i vazdušasta, sa mnogo sitnih rupa. Tekstura unutrašnjosti je meka i elastična, što omogućava da se lako kida i žvaće. Baget ima blagu, prijatnu aromu sa notama kvasca. Ukus varira od proizvođača, ali obično je blago slankast i vrlo prijatan. Tradicionalni baget se pravi od svega nekoliko osnovnih sastojaka - brašno, voda, kvasac i so. Ovi jednostavni sastojci čine ga popularnim izborom za one koji žele čist i jednostavan hljeb. Hljeb baget je često korišćen u francuskoj kuhinji, posebno uz sireve, delikatese, i razne vrste sosova. Takođe je popularan u pripremi sendviča, jer tanka kora omogućava savršenu ravnotežu hrskavosti i mekoće.

A da na tanjiru za obrok imate raznovrsne i zdrave hljebove pobrinuli su se AROMA i CITY marketi. U ovim marketima svaki radni dan se peče preko 25 vrsta svježeg hljeba i peciva od različitih vrsta brašna i sjemenki. Za hranljiv obrok odaberite hljeb iz najbolje pekare u gradu po vašem izboru.

Aroma, Conto i City marketi

Sve za tebe!