Nepropisno uvećali, a zatim prepravljali: I tužilaštvo u priči o zaradi savjetnice direktorice TVCG

Inspekcija utvrdila da je plata Vladani Vučinić uvećana nezakonito, zbog čega je potpisan novi aneks ugovora. Generalni direktor tvrdi da nije tačno da je potpisan još jedan aneks. Tužilaštvo formiralo predmet protiv jedne osobe zbog objavljivanja spisa koji se tiču tog predmeta

48352 pregleda 69 reakcija 36 komentar(a)
Platu povećali mimo zakona, pa ispravili: Vučinić, Foto: Boris Pejović
Platu povećali mimo zakona, pa ispravili: Vučinić, Foto: Boris Pejović

Savjetnici direktorke Televizije Crne Gore (TVCG) Vladani Vučinić zarada je najprije uvećana nezakonito zbog čega su u toj medijskoj kući napravili i potpisali novi aneks ugovora o radu.

“Vijestima” je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) odgovoreno da je Inspekcija rada utvrdila da je bilo nepravilnosti koje su ispravljene, pa zbog toga nisu pokrenuli bilo kakav postupak.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić, međutim, tvrdi da novi aneks nije potpisan.

Istovremeno, podgoričko tužilaštvo istražuje ko je dokument koji se tiče te procedure dijelio medijima i na društvenim mrežama.

Vladana Vučinić, savjetnica direktorke Televizije Crne Gore (TVCG) Marije Tomašević, nije juče odgovarala na upite “Vijesti”.

Potpredsjednica Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković kazala je prošle sedmice da bi, prema dokumentu koji je u tom trenutku bio dostupan medijima i kružio društvenim mrežama, Vučinić navodno trebalo mjesečno da zarađuje između 2.300 i 2.500 eura.

Raonić je prošlog četvrtka rekao “Vijestima” da će već narednog dana podnijeti krivične prijave zbog objavljivanja navodno spornog dokumenta na društvenim mrežama, čiju autentičnost nije želio da potvrdi, ali ni da demantuje.

Tada je kazao i da je pozvao Inspekciju rada kako bi utvrdili ima li neregularnosti.

Na dokumentu koji je stigao do javnosti jasno su vidljivi potpisi Raonića, Tomašević i Vučinić, zavodni broj i dva pečata RTCG.

Iz UIP-a su odgovorili da je Inspekcija rada izvršila inspekcijski nadzor u RTCG u vezi sa kontrolom zakonitosti aneksa ugovora o radu zaposlene Vladane Vučinić.

“Kojom prilikom je konstatovano da su postojale nepravilnosti nastale zaključenjem aneksa 5 ugovora o radu br. 01-8867 od 22.10.2023. godine, u pogledu uvećanja zarade po osnovu ostvarenih rezultata rada, kao i da je navedena nepravilnost otklonjena zaključenjem aneksa 6 ugovora o radu br. 01-8883 od 30. 10. 2023. godine. Kako je u vrijeme vršenja inspekcijskog nadzora navedena nepravilnost bila otklonjena, to nije bilo osnova za preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti Inspekcije rada”, odgovorili su “Vijestima” iz UIP-a na čijem je čelu Ana Vujošević.

Broj 01-8867 je djelovodni broj aneksa koji je prošle sedmice objavljen na društvenim mrežama, a o kojem su mediji izvještavali.

Rukovodilac podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović odgovorio je da je formiran predmet protiv jedne osobe.

“Vijesti” su ODT Podgorica pitale da li su pravni zastupnici RTCG i/ili generalni direktor i/ili zaposlena Vladana Vučinić podnijeli krivične prijave u vezi sa aneksom ugovora o njenom radu, o kojem su mediji pisali.

“Predmet je u fazi izviđaja”, precizirao je Milanović.

Milanović
Milanovićfoto: Boris Pejović

RTCG je prošle sedmice najavila prijave i tužbe protiv “Vijesti” i “Pobjede”, kao i više osoba “zbog objavljenih neistina, a povodom visine zarade savjetnice direktorice TVCG”.

U istom, nepotpisanom tekstu na portalu RTCG, Vučinić tvrdi da je “istina da sam potpisala ugovor kojim mi se osnovna zarada (koja trenutno iznosi 836 eura), za dodatne poslove koje pokrivam u Televiziji, uvećava za 400 eura”.

“Ugovor koji je objavljen u pojedinim medijima je netačan i vrijeđa zdravi razum - toliko uvećanje nečije plate u državi u kojoj je prosječna oko 800 eura”, saopštila je tada Vučinić i poručila Camović Veličković da je “moje uvećanje trebala da zaokruži na 5.000 eura - zvučnije je i bolje će se primiti u ‘Vijestima’”.

U dokumentu o kojem su mediji izvještavali prošle sedmice - aneksu broj pet, stoji da se “zaposlenoj određuje uvećanje zarade u iznosu od 1,7 prosječne zarade u prethodnom mjesecu ostvarene u RTCG, od dana zaključenja ovog aneksa do 9. 8. 2025. godine”.

“Osnovna zarada za puno radno vrijeme i standardni učinak utvrđuje se množenjem koeficijenta složenosti posla na koji je zaposlena raspoređena - 10.25, sa obračunskom vrijednošću koeficijenta koji utvrđuje Vlada Crne Gore”, piše u tom aneksu.

Konstatovano je da su postojale nepravilnosti nastale zaključenjem aneksa 5 ugovora o radu br. 01-8867 od 22.10.2023. godine, u pogledu uvećanja zarade po osnovu ostvarenih rezultata rada, kao i da je navedena nepravilnost otklonjena zaključenjem aneksa 6 ugovora o radu br. 01-8883 od 30.10.2023.godine. Kako je u vrijeme vršenja inspekcijskog nadzora navedena nepravilnost bila otklonjena, to nije bilo osnova za preduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti Inspekcije rada"

Inače, koeficijent koji je Vlada utvrdila iznosi 90 eura bruto, odnosno 76 eura neto.

Posebni dio zarade obuhvata i naknadu troškova toplog obroka i regresa, i u bruto iznosu iznosi 70 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta.

Tim aneksom je predviđeno da zaposlena ostvaruje pravo na varijabilni dio zarade, naknadu zarade i sva druga primanja u skladu sa Kolektivnim ugovorom RTCG.

Raonić: Niti peti, niti šesti

Direktor RTCG juče je odgovorio “Vijestima” da “ugovor nije potpisan iako su neki mediji to izvijestili”.

Na dodatno pitanje novinarke da bude precizan: da li je potpisan šesti Aneks ugovora o radu, Raonić je odgovorio:”Niti peti, niti šesti”.

Inspekcija kaže jedno, Raonić tvrdi drugo
Inspekcija kaže jedno, Raonić tvrdi drugofoto: BORIS PEJOVIC

“Sve institucije koje sam pozvao povodom onoga o čemu ste pisali su do sada utvrdile suprotno od onoga što se želi plasirati. Što je sjajna osnova za dalje postupke i pomaganje građanima Crne Gore da shvate kako doći do objektivnih informacija”, tvrdi Raonić.

Upitan o najavljenim krivičnim prijavama, on je kazao da je “većina krivičnih prijava podnesena i po nekima već postupa UP”.

“Ali detalje čitajte na portalu RTCG, gdje ćemo javnost obavijestiti o svim detaljima”, odgovorio je Raonić.

Bonus video: