Ne plašite se da sanjate

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Jelenu Galić

4031 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AIK Banka, Jelena Galić
Foto: AIK Banka, Jelena Galić

Iskustvo predsjednice Izvršnog odbora AIK Banke govori da je karakter, a ne pol, ono što pravi ključnu razliku između menadžera i lidera

Jelena Galić, predsednica izvršnog odbora AIK Banke po obrazovanju je doktor ekonomskih nauka. Osnovne i postdiplomske studije završila je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a finansije su njena pasija od početka radne karijere na Ekonomskom institutu do trenutne pozicije predsjednice Izvršnog odbora AIK Banke.

Član je Naučnog društva ekonomista Srbije, Udruženja korporativnih direktora (UKDS), Odbora za bankarstvo Privredne komore Srbije i Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije. Jedan je od osnivača Srpske asocijacije menadžera 2006. godine, a potom i potpredsjednik i član Upravnog odbora te organizacije.

Nerijetko je gost predavač na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima, a svoje akademsko i stručno znanje i iskustvo u oblasti finansija i bankarstva prenosi mladim generacijama kao vanredni profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Tokom cijele dosadašnje karijere nesebično dijeli svoje znanje i profesionalno iskustvo sa mlađim generacijama, a posebno je posvećena programima osnaživanja žena i rado se odaziva pozivima koji doprinesi formiranju novih poslovnih liderki na našim prostorima.

Da li su žene bolji lideri? Kakav je vaš stav?

Ono što određuje lidera su karakter, želja za znanjem, dosljednost, organizovanost, svestranost i talenat da oko sebe kreirate tim koji će „disati kao jedan“ i biti spreman da investira svoju ekspertizu i vreme u svrhu dostizanja zajedničkog cilja.

Moje poslovno iskustvo govori u prilog činjenici da je karakter, a ne pol, ono što pravi ključnu razliku između menadžera i lidera. Istraživanja psihologa pokazuju da su žene koje rukovode poslovnim operacijama i funkcijama osjetljivije i obazrivije kada je riječ o potrebama tima, svjesne da je briga o ljudima podjednako važna kao i briga o poslovnim rezultatima. Ipak, lično sam pobornik teze da nikada ne treba generalizovati i uprkos tome što se zalažem za rodnu ravnopravnost i društvo jednakih šansi, nijednog trenutka ne želim da na bilo koji način dovedem u pitanje stručnost, kompetence i liderske sposobnosti muškaraca. U tom smislu, znanje, sposobnost i karakter su vodeći kriterijumi koji su mjerilo vrijednosti u biznisu.

Da li su i u kojoj mjeri u društvu prisutne predrasude o biznisu kao sferi rezervisanoj isključivo za muškarce?

Predrasudama da ženama nije mjesto u biznisu mjesto je u prošlosti. Iako u našem društvu još uvijek ima tragova ukorenjenog stava da su muškarci prirodniji lideri i preduzetnici, sve češće smo svjedoci promjena u korist inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti. Činjenica je, takođe, i da ovakav način razmišljanja nije rezervisan samo za naše tržište, naprotiv. Prema izvještaju Evropske komisije, žene su često manje plaćene za istu poziciju, teže se zapošljavaju jer poslodavac kalkuliše mogućnošću njihovog odlaska na porodiljsko odsustvo, ali i češćim izostancima sa posla zbog njege djeteta. Ipak, praksa je pokazala da je upravo ta višestruka uloga žene u kojoj ste istovremeno i majka i domaćica i preduzetnica i liderka, doprinijela da pokažemo nevjerovatnu žensku snagu koja je podjednako i nježna i brižna, ali i odlučna i odgovorna. Žene su se i te kako dokazale kao vješti lideri i upravljači, a veoma često, koristeći se ženskom intuicijom, i revolucionari u poslovnom smislu, mijenjajući strateški kurs kompanija nabolje.

Kako ocjenjujete trenutne napore koje različite industrije preduzimaju kako bi se postigla veća rodna ravnopravnost na radnom mjestu i unaprijedile mogućnosti za zapošljavanje žena?

Prema podacima APR-a, više od trećine registrovanih preduzetnika su žene, dok kod preduzeća, jednu četvrtinu čine žene koje su registrovane kao osnivači, odnosno vlasnice udjela i direktori. Broj ovih dama raste, možda sporo, ali raste. Ohrabruje i broj onih na direktorskim pozicijama, kao i u upravnim i izvršnim odborima, a sve veći broj kompanija ozbiljno se zalaže da u svojim redovima vidi što veći broj dama.

Kompanije su danas vrlo svjesne da njihove politike moraju da budu usklađene sa rodnom ravnopravnošću i da principi osnaživanja žena treba da budu integrisani i primijenjeni na svim nivoima, od upravnog odbora do svakog radnog mjesta, lanca snabdijevanja i u zajednici. Ja sam na rukovodećim pozicijama više od 20 godina i drago mi je da vidim pomake, da se sve više žena uključuje u privredni, politički i socijalni život i da su na ključnim pozicijama.

Koliko vam je to što ste žena pomoglo, odnosno predstavljalo poteškoću u dosadašnjoj karijeri?

Apsolutno ne mislim da vam pripadnost određenom polu, rasi, vjeri, naciji daje bilo kakvu prednost u odnosu na druge. Kada sam počinjala svoju karijeru, imala sam jasnu viziju svog karijernog puta i radila marljivo na ispunjenju istog. Na tom putu imala sam sreću da su kompanije u kojima sam radila prepoznale moju kompetencu, na obostrano zadovoljstvo. Danas, kada se osvrnem, ponosna sam na sve što smo zajedno postigli.

Verujem da su znanje, spremnost na konstantno učenje, sposobnost prilagođavanja i dosljednost u poslu koji radimo ključni za građenje karijere. To su kompetence koje njegujem i koje i dan danas tražim od svojih saradnika.

Kad se osvrnete unazad, šta je to što biste izdvojili tokom svog profesionalnog razvoja? Na šta ste naročito ponosni?

Ja sam od sebe uvijek tražila više. Dopadalo mi se da u poslu uradim bar za nijansu više od zacrtanog. Uspjeh kompanije u kojoj radite je poseban adrenalin koji vas tjera da izvučete iz sebe najbolje. Naravno da je bilo stvari za koje, kada se osvrnem na njih mogu da kažem da su mogle biti bolje. Svakako, okolnosti na koje ne možete da utičete mogu da vas ometu da budete najbolja verzija sebe. Ipak, važan je pristup koji imate prema životu i poslu, pa će i rezultati doći.

S obzirom na to da sam na čelu jedne od vodećih finansijskih institucija, moja pažnja, ali i zadovoljstvo preusmjereno je na to kako AIK Banka, od lokalne, prerasta u regionalnog igrača na finansijskom tržištu, kako svoju porodicu širi svakog dana, razvija nove digitalne usluge i proizvode. Veoma sam ponosna na činjenicu da se Banka istovremeno veoma trudi da čitavo društvo osjeti benefite regionalne ekspanzije i održivosti poslovanja AIK banke. AIK Banka je vrlo posvećena zajednici u kojoj posluje, što se prije svega ogleda u podršci i realizaciji projekata usmjerenih ka osnaživanju porodice, ranjivih socijalnih grupa, ali i ekoloških i održivih inicijativa. Veoma mi znači što dijelim iste vrijednosti i što uvijek sa ponosom mogu da se osvrnem na ono što smo zajedno ostvarili.

Sa druge strane, raduje me i ispunjava rad sa mladim ljudima. Uživam u rezultatima koje postižu moji studenti i svom napretku, a posvećenost njima uvijek me vraća suštini i podsjeća na prave vrijednosti.

Naravno, sve što ja jesam i sve što sam postigla dugujem prije svega svojoj porodici koja je uvijek bila moje sidro, moje sigurno pristanište i najtopliji izvor podrške i sigurnosti.

Kada govorimo o radu sa mladim ljudima, na koji način se obraćate budućim liderkama, šta ih savjetujete?

Činjenica da se nalazim na čelu jedne od najvećih i najuspešnijih banaka u Srbiji, ali i regionu me u velikoj meri obavezuje i konzumira moje vrijeme. Kada to kažem, prije svega mislim da nisam u prilici da odvojim onoliko vremena koliko bih željela za sve one generacije mladih žena kojima želim da pomognem, pružim mentorski savjet i osnažim da budu ambiciozne i hrabre.

U okviru inicijative „Women on Board Adria“ čiji je cilj povećanje učešća žena u korporativnom odlučivanju očekuje me mentorski rad na promociji rodne ravnopravnosti i veće inkluzije žena na nivou donošenja odluka. Takođe, članica sam i mreže AFA, globalne zajednice posvećene osnaživanju žena. Na ovaj način u prilici sam da se povežem sa brojnim kompanijama, organizacijama i institucijama zainteresovanim da kroz AFA mrežu proaktivno učestvuju u smanjenju rodne diskriminacije. Drago mi je što na ovaj način imam priliku da bogata međunarodna iskustva prenesem i lokalno.

Osim toga, kao gostujući profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, imam izvanrednu priliku da stupim u kontakt s mladim ljudima i otvorim dijalog o temama koje ih zanimaju i muče. Susreti sa njima omogućavaju mi da steknem uvid u njihove perspektive, razumem njihove izazove i razmotrim kako im pomoći u njihovom razvoju kao bankarskih profesionalaca i lidera. To je ujedno i sjajna prilika da govorim o rodnoj ravnopravnosti i značaju inkluzije u bankarskoj industriji i podstaknem mlade ljude da budu osjetljivi na pitanja rodne jednakosti, što je ključno za stvaranje prosperitetnijeg i pravednijeg društva.

Nadam da će moj angažman ostaviti trag u životima mladih ljudi i doprinijeti razvoju budućih generacija bankarskih stručnjaka koji će aktivno promovisati rodnu ravnopravnost kao aksiom društvenog napretka.

Za kraj, koju poruku imate za buduće mlade liderke?

Vrlo jednostavnu – ne plašite se da sanjate. Ne gubite iz vida tu sliku sebe o tome gdje želite da budete za godinu, dvije ili pet. Svaki korak napred, i najmanji, vodi vas ka zacrtanom cilju. Zaslužujete sve ono što želite za sebe i zato bez straha od predrasuda otvorite um za nove izazove.

Ta neutrašivost pred svijetom muškaraca i sposobnost da u onom što radite budete najbolji i da stojite čvrsto iza onoga u šta verujete, to je kvalitet koji srećem u poslovnom svijetu, ali i sve češće među svojim koleginicama. Naročito me raduje što primjećujem da tu nije riječ o samopouzdanju bez pokrića, već izuzetnoj energiji spremnoj da mijenja svijet

Ne gubite iz vida tu sliku sebe o tome gdje želite da budete za godinu, dvije ili pet. Svaki korak naprijed, i najmanji, vodi vas ka zacrtanom cilju. Zaslužujete sve ono što želite za sebe i zato bez straha od predrasuda otvorite um za nove izazove

Žene su se i te kako dokazale kao vješti lideri i upravljači, a veoma često, koristeći se ženskom intuicijom, i revolucionari u poslovnom smislu, mijenjajući strateški kurs kompanija nabolje

Bonus video: