Kuća brojnih liderki

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo tim Glovo

2679 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Glovo
Foto: Glovo

U osnovi uspjeha “Glova” je vjerovanje u moć osnaživanja liderki, stvaranja inkluzivne radne kulture i promociju rodne ravnopravnosti ne samo unutar lokalne kancelarije, već i širom svijeta

“Glovo” u Crnoj Gori s ponosom gradi i njeguje kulturu koja vrednuje ravnopravnost, raznovrsnost i inkluzivnost, svestrano prepoznajući da to donosi mnogostruke perspektive, ideje i pristupe.

Ova posvećenost ključnim principima utrla je put brojnim ženama da zauzmu važne pozicije unutar kompanije i ostvare značajan uticaj u različitim ulogama.

U svijetu dinamičnog poslovanja i inovacija, “Glovo” s ponosom zagovara, podstiče i baštini ravnopravnost, raznolikost i inkluzivnost. U osnovi uspjeha “Glova” je vjerovanje u moć osnaživanja liderki, stvaranja inkluzivne radne kulture i promociju rodne ravnopravnosti ne samo unutar lokalne kancelarije, već i širom svijeta. U “Glovo Montenegru”, žene su se pozicionirale kao pokretačka snaga i faktor koji oblikuje mnoge kompanijske uspjehe – od rukovodećih pozicija do administrativnih uloga i partnerskih odnosa, ove talentovane i posvećene osobe svakoga dana u svom poslu pokazuju svoje znanje, inovativnost i liderstvo, bivajući inspirativan primjer ostalima.

Bojana Radović

Izazovi kao mogućnost za učenje

Bojana Radović je na poziciji izvršne direktorice Glova u Crnoj Gori od samog osnivanja kompanije 2021. godine. Vrijeme koje je provela u inostranstvu Bojani su donijele brojne prilike za usavršavanje i poslovno sazrijevanje, naročito život u Francuskoj, gdje je magistrirala, a nakon toga radila u dvije svjetski poznate kompanije skoro osam godina. Da je ovaj perod po povratku u Crnu Goru bio izazovan na ličnom i profesionalnom planu malo je reći, ali je istovremeno donio puno zadovoljstava, šansi za rast i razvoj i mogućnosti za napredovanja u korporativnom svijetu.

Bojana Radović
Bojana Radovićfoto: Glovo

Bojana za Glovo kaže da je kuća brojnih liderki koje ne samo da su razbile staklene plafone već su inspirisale i bezbroj drugih da krenu njihovim stopama. One služe kao istinsko oličenje istrajnosti, inovativnosti i liderske izvrsnosti. “Osnaživanje žena koje baštini ‘Glovo’ nije samo stvar retorike, već aktivnog sprovođenja politika i inicijativa koje stvaraju jednake mogućnosti za sve. To sam imala priliku da osjetim na svom primjeru, od prvog dana kada sam počela da radim u kompaniji i kad mi je pružena mogućnost da predvodim naš tim, ali i nešto što nastavljam da praktikujem u svom radu i odnosu sa zaposlenima”, rekla je Bojana.

Za nju, to što je žena jeste nešto važno što je u određenom dijelu definiše, ali uspješno savladavanje odgovornosti koje svakoga dana preuzima rezultat je dugogodišnjeg rada i truda na sebi, u svakom smislu. “Ovaj posao i pozicija ostvarenje su mojih karijernih želja i snova, ali i velikog rada i zalaganja, jer ništa ne pada sa neba. Da kroz posao, a i privatno, nijesam upoznala veliki broj ljudi koji su na mene uticali, neki kroz konstruktivnu kritiku, a neki jer su u meni vidjeli potencijal, ne bih imala posao i život koji imam danas”, dodala je.

Ipak, Bojana rad na sebi ne završava trenutkom preuzimanja najodgovornije pozicije u kompaniji, već konstantno traži nove prilike za učenje i lični i profesionalni razvoj. “Učeći na iskustvu iz ‘Amazona’, gdje sam za sedam godina promijenila više pozicija, izlazak iz komfor zone postao je dio moje DNK, i tu kulturu nosim i dan danas i trudim se prenijeti je na saradnike. Ovo je naročito važno u kompaniji kao što je ‘Glovo’, jer je to sredina u kojoj se cijeni preuzimanje inicijative, otvorenost i transparentnost, što čini da svaki zadatak bude izazov u pozitivnom smislu, a svaki problem mogućnost za učenje”.

Za kraj, Bojana ženama poručuje da više vjeruju u ono što rade, budu uporne i pomažu drugima. “Ženama u našem društvu nije lako da prate svoje snove, da budu ambiciozne i da žele više za sebe, jer se to najčešće kosi sa društvenim pravilima koja im se nameću. Zato, vjerujte sebi i u sebe, budite uporne i ne zaboravite da i drugima pružite ruku kada zatreba, jer možda tim malim gestom možete promijeniti nečiji život,” zaključuje ona.

Ana Stojanović

Ohrabrujem mlađe članove tima

Nakon dugogodišnjeg rada u nekim od najvećih crnogorskih firmi, Ana Stojanović koja danas obavlja posao menadžerke operacija u “Glovu”, objeručke je prihvatila izazove koje joj “Glovo” nudi tokom svakog radnog dana.

“Bila sam zadivljena načinom regrutacionog procesa i komunikacije prilikom zaposlenja. U tom trenutku, za mene je bilo jasno – ovo je posao na kojem će mi uvijek biti dinamično i izazovno, i gdje prepoznajem izuzetnu priliku za doprinos povećanju operativne efikasnosti i produktivnosti.

Ana Stojanović
Ana Stojanovićfoto: Glovo

U poslu se trudim da ohrabrujem druge, naročito mlađe članove tima, da prihvate nove izazove koji će im uliti samopouzdanje i pokazati da to vodi ka ličnom i profesionalnom ispunjenju, dajući primjer, nudeći mentorstvo i njegujući kulturu osnaživanja”, kaže Ana.

“Ono što je meni lično bilo izuzetno važno i u čemu sam se pronašla od samoga početka jer se poklapa sa mojim ličnim viđenjima su vrijednosti koje se vrednuju u ‘Glovu’, a koje su svima nama vodilja u radu i pri donošenju odluka. Te vrijednosti čine da smo svi na istim talasnim dužinama i da zaista imamo i njegujemo osjećaj pripadnosti jednom posebnom kolektivu,” dodala je Ana.

Anđela Drašković

Umreženost sa kolegama iz svijeta

Anđela Drašković je svoj karijerni put počela 2016. godine, gradeći znanje u oblasti finansija radom u sektoru eksterne revizije renomiranih Big4 kompanija. Danas, ona je jedna od tri žene na seniorskim pozicijama koje usmjeravaju rad, rast i razvoj “Glova” u Crnoj Gori.

Anđela Drašković
Anđela Draškovićfoto: Glovo

Za nju je ovaj karijeni poduhvat značio izlazak iz korporacije sa strogo definisanim pravilima rada i ulazak u start-up priču sa velikim potencijalom. “Timski rad na ozbiljnim poslovnim poduhvatima, umreženost sa kolegama iz svih djelova svijeta, brz rast biznisa koji konstantno postavlja odgovornost još bržeg učenja i snalaženja u novim okolnostima; a sve to uz puno zabave i u jednoj podržavajućoj poslovnoj atmosferi – samo su neke od stvari koje sam zavoljela tokom rada u “Glovu”. Ako se osvrnem i rezimiram svoj dosadašnji karijerni put, rekla bih da je ono na šta sam najponosnija to što sam imala i imam priliku da prenesem znanje i iskustvo na druge ljude na tom putu”, rekla je Anđela.

“U ovom poslu i kroz iskustvo, naučila sam da rast i udobnost ne koegzistiraju. Zato, za sve one koji počinju svoje karijere, a pogotovo žene, važno je da nauče da se prvenstveno zauzmu za sebe i da uvijek prihvate izazov koji ih uzbuđuje, uprkos nesigurnosti i strahu od neuspjeha”, dodaje ona.

Bonus video: