Ženska vizija pokretač uspješne promocije

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Anu Tripković Marković i Aleksandru Maksimović

2099 pregleda 79 reakcija 0 komentar(a)
Foto: NTO CG
Foto: NTO CG

Žene čine oko 90 odsto zaposlenih u NTO CG, a takođe predstavlja i većinu na rukovodećim pozicijama, i na ovaj način doprinosi se unapređenju položaja žena u javnom sektoru

Imajući u vidu da žene čine većinu zaposlenih u sektoru turizma na globalnom nivou, o tome koliko je ostvarena rodna ravnopravnost u ovom sektoru pitali smo žene na vodećim pozicijama u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore (NTO CG). Naše sagovornice ističu paradoks koji postoji u svijetu: prema istraživanju Svjetske turističke organizacije, žene su brojnije i obrazovanije u turizmu, a zarađuju 14,7% manje od muških kolega. Istovremeno, rukovodeće pozicije rezervisane su uglavnom za muškarce: svega 23% ministarskih funkcija u vezi sa turizmom obavljaju žene, a situacija je znatno lošija u privatnom sektoru.

Na čelu krovne institucije za promociju destinacije i jedne od najvažnijih adresa za turizam Crne Gore – NTO CG, nalazi se dr Ana Tripković Marković, sa kojom smo razgovarali o tome koliko je rodna ravnopravnost zastupljena u okviru ove institucije, te koliko je značajno da žene zauzimaju vodeće pozicije u društvu.

U njenoj radnoj biografiji turizam predstavlja centralno mjesto. Značajan dio svoje dugogodišnje karijere posvetila je akademskom radu u oblasti turizma; predavala na više univerziteta, bila je autorka brojnih naučno-istraživačkih radova i učesvovala u mnogim međunarodnim projektima iz oblasti turizma. Objavila je monografiju “Turizam i strateški razvoj u Crnoj Gori”. Kao stipendista njemačke vlade bila je istraživačica na Univerzitetu u Rotenburgu. Pored akademskog, dr Ana Tripković Marković ima i praktično iskustvo u oblasti turizma, kako u privatnom sektoru tako i u javnoj upravi.

Koliko kolektiv NTO CG njeguje rodnu ravnopravnost? Koliko su žene zastupljene u vašoj organizaciji?

Žene čine oko 90 odsto zaposlenih u NTO CG, a takođe predstavljaju i većinu na rukovodećim pozicijama, i nadamo se da na ovaj način doprinosimo unapređenju položaja žena u javnom sektoru. U odnosima među zaposlenima njeguje se rodna ravnopravnost, profesionalizam, te timski rad, koji je ključan u dobroj promociji. U takvom kolektivu postoji pozitivno okruženje za afirmaciju žena na vodećim pozicjama.

Ana Tripković Marković
Ana Tripković Markovićfoto: NTO CG

Koliko je važno da se žene nalaze na vodećim pozicijama u turizmu?

Iako smo u mnogim segmentima ostvarili napredak po pitanju ravnopravnog položaja žena, mnogo toga tek treba da se uradi. Sjajna knjiga “Nevidljive”, autorke Kerolajn Krijado Peres temeljno se bavi ovom problematikom. Toplo je preporučujem svima koji žele više da saznaju o ovoj temi. Kako u drugim oblastima tako i u turizmu postoje brojne, manje ili više vidljive prepreke koje onemogućavaju odnosno otežavaju ženama da iskažu svoj puni potencijal. To se onda dalje odražava i na sve ostale aspekte društva.

Smatram da se najvažnija uloga žena na vodećim položajima zapravo tiče budućih generacija. Naš današnji rad treba sa jedne strane da im omogući bolji i pravedniji ambijent u kojem će one živjeti i raditi, a sa druge strane svojim primjerom djevojčicama i djevojkama koje sada stasavaju treba da pokažemo da su i te kako sposobne i spremne za vodeće uloge.

U okviru NTO CG, posluje Crnogorski kongresni biro koji je posvećen jačanju i unapređenju poslovnog turizma u Crnoj Gori. Direktorica Crnogorskog kongresnog biroa, Aleksandra Maksimović, sa 15 godina iskustva u turizmu, dokaz je da žene imaju ključnu ulogu u promociji destinacije. Zvanje diplomiranog filozofa stekla je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a trenutno je magistrantkinja na Humanističkim studijama na Univerzitetu “Donja Gorica”. Bila je angažovana na poslovima odnosa s javnošću u Ministarstvu turizma i zaštite životne sredine, kao i šefice kabineta u ovom i u Ministarstvu nauke. Tokom 12 godina rada u NTO CG obavljala je razne poslove, od odnosa sa javnošću i organizacije studijskih grupa, sajamskih nastupa i prezentacija, preko v. d. pomoćnika direktora do direktorice Crnogorskog kongresnog biroa, funkcije koju trenutno obavlja.

Koje odgovornosti nosi sa sobom promocija destinacije? Šta je ono na šta ste posebno ponosni u Vašoj karijeri?

Za mene je prije svega velika čast što sam kroz angažman u NTO CG u prilici da predstavljam svoju zemlju u svijetu, tim prije što živimo u zemlji pred čijim nesvakidašnjim ljepotama i prirodnim blagodetima niko ne ostaje ravnodušan, ali istovremeno još veća odgovornost, s obzirom na veliki značaj turizma za ukupnu ekonomiju države. Ponosna sam na sve one afirmativne članke u vodećim svjetskim medijima kao što su “The Times”, “The Guardian”, “Daily Mail”, “National Geographic Traveller” i dr. koji su kao rezultat aktivnosti tima NTO CG, čiji sam dio, doprinijeli boljem pozicioniranju i unaprijeđenoj reputaciji Crne Gore kao turističke destinacije na turističkoj mapi svijeta. Ponosna sam i na sajamske nastupe i poslovne radionice koji su rezultirali uvođenjem naše destinacije u katologe većeg broja turoperatora među kojima je i trenutno najveći britanski turoperator “Jet2Holidays”, kao i novim avio konekcijama, te na brojne nagrade koje su dodijeljene našoj Crnoj Gori, poput, poslednje u nizu, nagrade koja dolazi od britanskih turističkih agenata Travel Gossip Awardsa 2023 za najpoželjniju destinaciju.

Aleksandra Maksimović
Aleksandra Maksimovićfoto: NTO CG

Da li su i u kojoj mjeri u društvu prisutne predrasude o tome da su muškarci sposobniji za preuzimanje vodećih pozicija u javnom sektoru?

Kada je riječ o Crnoj Gori kao društvu, smatram da uprkos evidentnim pomacima u prethodnim godinama, postoji još puno prostora za jačanje rodne ravnopravnosti, naročito na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru, što je ključno za razvoj zdrave i stabilne ekonomije. Nadam se da će i Crna Gora u bliskoj budućnosti imati prvu ministarku turizma.

Koliko vam je to što ste žena pomoglo, odnosno predstavljalo problem u dosadašnjoj karijeri?

Što se samog posla tiče, činjenica da sam žena nije igrala značajniju ulogu, osim u dijelu da se kao svaka supruga i majka susrećem sa izazovom kako uskladiti porodične obaveze sa poslovnim i dati svoj maksimum na oba plana.

Bonus video: