Savjet RTV Pljevlja prihvatio zahtjev bivšeg direktora: Miličiću naknada 12 mjeseci

U imovinskom kartonu koju je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Miličić je naveo da je tokom prošle godine zarađivao 1.277 eura, što znači da će toliko mjesečno primati godinu nakon prestanka funkcije

3261 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Savjet Lokalnog javnog emitera Radio-televizije Pljevlja prihvatio je zahtjev bivšeg direktora Radio Televizije Pljevlja Dejana Miličića da prima naknadu po prestanku funkcije u trajanju od 12 mjeseci.

Predsjednik Savjeta Vaso Knežević kazao je da je odluka donijeta jednoglasno.

“Savjet je jednoglasno prihvatio zahtjev bivšeg direktora RTV Pljevlja Dejana Miličića i u skladu sa zakonom, a i u skladu sa nekim moralnim vrijednostima, da na neki način obezbijedimo tih godinu dana dojučerašnjem kolegi koji je osam godina radio u Televiziji Pljevlja”, kazao je Knežević.

Miličić je prethodno odbio ponudu Savjeta da bude raspoređen na mjesto urednika dokumentarnog programa.

“Odbijam ponudu Savjeta za radno mjesto urednika dokumentarnog programa zbog komplikovane i nesigurne procedure zapošljavanja u opštinama koje su u reprogramu poreskih dugovanja. Ostajem pri zahtjevu da mi Savjet odobri pravo na naknadu po prestanku funkcije u skladu sa članom 36. Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, naveo je Miličić u odgovoru na ponudu Savjeta RTV Pljevlja.

U članu 36. na koji se poziva Miličić piše da prava na naknadu iz člana 22 stav 1 i člana 23 st. 1 i 2 iz Grupe poslova A, B i C ovog zakona koje je profesionalno obavljalo funkciju ima pravo da nakon prestanka funkcije jednu godinu prima naknadu u visini zarade koju je primao u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje.

Naknada iz stava 1 ovog člana ostvaruje se na lični zahtjev korisnika, koji se podnosi najkasnije 30 dana od dana prestanka funkcije.

U imovinskom kartonu koju je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Miličić je naveo da je tokom prošle godine zarađivao 1.277 eura, što znači da će toliko mjesečno primati godinu nakon prestanka funkcije.

To pravo prestaje prije utvrđenog roka, ako korisnik zasnuje radni odnos, bude izabran, imenovan ili postavljen na drugu funkciju na osnovu koje ostvaruje zaradu, ostvari pravo na penziju ili to zatraži. Pravo se može produžiti za još godinu dana, ako u tom periodu njegov korisnik stiče pravo na penziju.

Miličiću nedostaju četiri godine do pune penzije.

Savjet lokalnoj Javnog emitera Radio-televizije Pljevlja nedavno je konstatovao prestanak funkcije Miličiću nakon što mu je 15. oktobra istekao mandat. Miličić je na čelu Lokalnog javnog servisa bio dva mandata.

Za vršiteljku dužnosti izabrana je Vinka Gogić, dugogodišnja novinarka Radio televizije Pljevlja.

Nakon smjene lokalne vlasti u Pljevljima skoro svi direktori pljevaljskih preduzeća i ustanova koje je postavila bivša lokalna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista tražili su isplatu naknada, a dio njih je odustao nakon što im je ponuđeno radno mjesto u ustanovama i preduzećima u kojima su rukovodili.

Predsjednik Opštine Dario Vraneš ranije je kazao da su svi direktori opštinskih preduzeća i ustanova, koje je postavila bivša lokalna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista, imali identične ugovore.

“Oni nemaju pravo po zakonu da im se isplati optremnina i mi im otpremnine nećemo isplatiti. Mi smo bili korektni i ponudili smo im da u nivou stručne spreme ostanu da rade, iako to nismo morali da uradimo. Neki su prihvatili da bi kasnije odbili”, rekao je ranije Vraneš “Vijestima”.

Odbor direktora opštinskog preduzeća Čistoća u Pljevljima odbio je zahtjev bivšeg izvršnog direktora Saše Ječmenice (DPS) da mu isplati naknada zarade u skladu sa ugovorom koji je potpisao sa bivšim Odborom direktora. Ječmenica je najavio podnošenje tužbe protiv odgovornih u preduzeću.

Belis Pojatić, bivši direktor Galerije Vitomir Srbljanović, kazao je da se on nije pozivao na ugovor koji je potpisao sa bivšim Savjetom te ustanove, ali je rekao da je podnio zahtjev za isplatu funkcionerske nakade u trajanju od godinu ili dvije, s obzirom da on za godinu i po stiče uslov za penziju.

Prema nezvaničnim informacijama bivša direktorica Biblioteke “Stevan Samardžić” Đina Bajčeta, odbila je radno mjesto koje joj je nuđeno i smatra da ima pravo na isplatu otpremnine u visini od 24 lična dohotka. Njen ugovor sa Narodnom bibliotekom ističe u januaru naredne godine, a za godinu i po stiče uslov za penziju.

Umjesto isplate otpremnine bivši direktor Centra za kulturu Nebojša Rubežić prihvatio je ponuđeno radno mjesto, kao i bivši izvršni direktor preduzeća za lokalne puteve Dragan Jovović.

Bonus video: