"Zoo park" u selu Blizna bez dozvole za držanje životinja

Uprava za bezbjednost hrane i veterinu, na osnovu nevažeće saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine, dozvolila nastavak rada na imanju u selu Blizna

11611 pregleda 3 komentar(a)
Godinu i osam mjeseci radili bez rješenja, Foto: Facebook/Prihvatilište i oporavak životinja
Godinu i osam mjeseci radili bez rješenja, Foto: Facebook/Prihvatilište i oporavak životinja

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP) donijela je rješenje i u registar upisala zoološki vrt za “Zoo park” u selu Blizna, pored ostalog, i na osnovu nevažeće saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine (EPA).

To proizlazi iz dokumentacije koju je vlasnik “Zoo parka” Miljan Miličković prije nekoliko dana, u reagovanju, dostavio “Vijestima”.

Iz Uprave na čijem je čelu Vladimir Đaković nisu odgovorili na pitanja redakcije.

Prethodno, privremeno rješenje za zoološki vrt isteklo je godinu i osam mjeseci prije donošenja novog, u decembru 2021. godine.

Kako je navedeno u dokumentaciji koju je “Vijestima” dostavio Miličković, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove 28. avgusta donijela je rješenje kojim je utvrđeno da “Zoo park” u selu Blizna, nadomak Podgorice, ispunjava propisane veterinarsko-sanitarne uslove za smještaj divljih životinjskih vrsta, u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja.

Dodaje se da je “Zoo park” upisan u registar zooloških vrtova, za smještaj divljih životinjskih vrsta, te da je odgovorno lice u obavezi da o svim promjenama obavijesti Upravu.

U obrazloženju rješenja, iz Uprave dalje navode da je Miličković u zahtjevu, pored ostalog, priložio saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine broj 02/D-114/1 od 23. aprila 2019. godine.

Iz Uprave nisu odgovorili “Vijestima” na pitanje da li su se, prilikom donošenja rješenja, kod EPA informisali o tome da je Agencija sredinom marta donijela rješenje kojim se ukida rješenje iz marta 2020, a koje je bilo dopuna tog iz 2019.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, Uprava se početkom marta obratila Agenciji zahtjevom kojim su tražili mišljenje da li je saglasnost za držanje divljih životinja od 23. aprila 2019. prihvatljiva uz dopunu za nove životinjske vrste, a u cilju registracije zoološkog vrta, prihvatilišta, odgajališta na lokaciji Blizna.

Iz Agencije su tada Upravu informisali da su 17. marta donijeli rješenje o ukidanju rješenja od 9. marta 2020, kojim je Miljanu Miličkoviću dozvoljeno držanje divljih životinja u zatočeništvu.

“Imajući u vidu navedeno, Miljan Miličković ne posjeduje dozvolu za držanje divljih životinja u zatočeništvu, pa je samim tim i saglasnost (broj 02/D-114/1 od 23. aprila 2019. godine) nevažeća”, navodi u odgovoru direktor EPA Milan Gazdić.

U rješenju kojim se “Zoo park” upisuje u registar zooloških vrtova, piše i da je Miličković u zahtjevu priložio i ugovor sa veterinarskom ambulantom “Vetprom Den” iz Rožaja, a da je taj ugovor sklopljen 3. avgusta 2023, nešto oko tri sedmice prije nego je Uprava donijela rješenje.

Miličković nikad nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa bilo čim što se tiče rada NVO “Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora”, pa ni firme “Zoo park”, a koja je sada upisana u registar zooloških vrtova.

Iz Uprave nisu odgovorili i na pitanja redakcije da li je ugovor sa veterinarskom ambulantom koji je Miličković priložio u zahtjevu za upis u registar, i prvi takve vrste koji je sklopio u cilju pružanja veterinarskih usluga za životinje na imanju.

Prema ranijem, privremenom rješenju za zoološki vrt, koje je donijeto u junu, a isteklo u decembru 2021, a koje je Miličković takođe kroz reagovanje dostavio “Vijestima”, objekat zoološkog vrta on nije u potpunosti ispunjavao uslove kad su u pitanju vozila i oprema za hvatanje i transport životinja. Nije u potpunosti ispunjavao uslove ni u pogledu prostora za gravidne ženke, nije imao posebno ograđen prostor za sve životinjske vrste... Uslove nije u potpunosti ispunjavao ni u pogledu reorganizacije karatinskog prostora, bezbjednosno zaštitnih mjera, konkretno - bezbjednosne ograde za posjetioce.

Objekat nije u potpunosti ispunjavao uslove ni kad je u pitanju evidencija o promjenama zdravstvenog stanja i ponašanja životinja, zdravstvenim pregledima i liječenjima, kao ni u pogledu sanitarnog čvora i neškodljivog načina uklanjanja leševa...

Bonus video: