U Pljevljima održana šetnja za mir u znak podrške palestinskom narodu

Građani su nosili palestinske zastave i transparente.

11624 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Medžlis Islamske zajednice u Pljevljima organizovao je večeras šetnju za mir u znak podrške palestinskom narodu.

Veliki broj građana okupio se kod Rizvan čauš džamije odakle su se uputili do Husein pašine džamije odakle su poslate poruke mira i i zatražemo da se prekine sa ubijanjem nevinih nedužnih civila na palestinskoj teritoriji.

Građani su nosili palestinske zastave i transparente.

Efendija Denijal Geljić kazao je "da su Pljevlja pokazala da su na pravoj strani".

"Svako onaj ko voli svoje dijete, voli i neko dijete tamo na Istoku. I svako onaj kome je skuplja krv dječija od nafte digao je svoj glas. I svako onaj koji ne kalkuliše sa kim će ostati dobar a sa kim ne, već uvijek biva na strani dobra, on diže svoj glas. Mi večeras saosjećamo sa onim majkama koje na dijelovima tijela svoje djece ispisuju njihova imena, kako bi ih sastavili u što kompletnijem tijelu i ukopali ih, jer će ih sigurno granata pogoditi. Mi ne želimo da ičija majka sakuplja dijelove tijela svoje djece, i zato smo večeras ovdje da kažemo da ne želimo proljevanje djelije krvi ma od koje to sile bilo, jer Božija sila je najveća“, rekao je Geljić.

Protest podrška Palestini u Pljevljima
foto: Goran Malidžan

Građanska aktivistkinja Sabina Talović kazala je da danas u 21. vijeku u Palestini umire ljudskost, pravda, istina, humanost i civilizacija.

"Umire sve što je ljudsko a rađaju se šehidi. I oni će jednom pitati sve nas gdje smo bili dok su nevina djeca ubijana. Danas sve konvencije i deklaracije o dječijem i ljudskim pravima moraju biti izmijenjene i mora se dodati, važi za sve osim za djecu Palestine. Gazu i Palestinu ubija i ćutanje moćnih, medijska laž i montiranje činjenica. Ne ćuti se gospodo kad se djeca ubijaju, ćuti se kad djeca spavaju. Pitam sve moćnike svijeta, a posebno uspavane arapske i muslimanske vladare, kraljeve i sultane, zar je vaš profit važniji od krvi nevine djece u Gazi, gdje se na svakih deset minuta ubija jedno dijete...", rekla je Talović.

Kazala je da i u Izraelu svakog dana protestuje hiljade ljudi protiv ubijanja u njihovo ime, ali da se to krije i neobjavljuje.

Protest podrška Palestini u Pljevljima
foto: Goran Malidžan

Imam Husein Pašine džamije Ferid Osmankadić je rekao da smo već mjesec dana svjedoci "ubijanja, stradanja, sprovođenja genocida nad jednim narodom".

"Svjedoci smo desetina hiljada mrtvih među kojima su 35 do 40 odsto djeca. Pitamo se zašta nam služe Ujedinjene nacije i zašto smo ih pravili ako ne da intervenišu u ovakvim situacijama. Umjesto njihove glasne, snažne reakcije da zaustave ovo zlo koje se dešava u Palestini od njih samo imamo poneko nemušto saopštenje i nepreduzimanja ničega da se to zaustavi. Gdje su danas konvecije o zaštiti ljudskih prava, djece. Slutim odgovor gospodo iz UN-a da ste vi vašim ponašanjem i vi i vaše konvencije pokopane pod ruševinama Gaze. Život i svijet u kome živimo s vremena na vrijeme prijeti da postane jedno mjesto gdje će mržnja nadvladati i nadjačati ljubav, gdje će zlo u nekim periodima uspjeti da pobijedi dobro. Zato smo večeras ovdje da dignemo svoj glas pritiv toga. Ne smijemo ćutati i ne smijemo se praviti naivni kao da ništa ne vidimo kada ginu nevini ljudi. Ne smijemo dopustiti da nam bilo ko nameće zlo, mržnju kao vrijednosti koje će nekome donijeti slobodu", rekao je Omandakić.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice u Pljevljima efendija Erol Kolić kazao je da svaki vjerujući čovjek zna da je najbolje oružje čovjeka molitva.

"Učili su izvori naše vjere da lovjek prije podigne ruke prema gospodaru svjetova treba da učini nešto što je do njega. Treba da iskoristi sve ljudske resurse, da da doprinos, a mi se večeras pitamo koji su doprinos dali oni koji sjede danima skrštenih ruku i gledaju proljevanje nedužne ljudske krvi. Kada sve te ljudske resurse iskoristimo, pa tada budemo nemoćni onda dolazi na red molitva, onda se dižu ruke prema gospodaru svjetova, i moli se za pomoć. Ništa prije toga", rekao je Kolić.

Bonus video: