Radunović dekan do maja 2025.

UO UCG imenovao dekana, nakon što protivkandidatkinja nije iskoristila pravo žalbe

16796 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Radunoviću mandat još godinu i sedam mjeseci, Foto: BORIS PEJOVIC
Radunoviću mandat još godinu i sedam mjeseci, Foto: BORIS PEJOVIC

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) izabrao je prof. dr Miodraga Radunovića za dekana Medicinskog fakulteta do 31. maja 2025. godine.

Ta odluka donesena je 26. oktobra i objavljena 5. novembra u biltenu UCG.

Viši sud u Podgorici potvrdio je početkom aprila ove godine presudu podgoričkog Osnovnog suda, koji je ranije poništio kao nezakonitu Odluku Upravnog odbora koja se odnosila na izbor Radunovića za dekana Medicinskog fakulteta 2021. godine.

Presuda je donesena po tužbi profesorice Lidije Injac Stevović, koja je bila protivkandidatkinja Radunoviću, protiv UCG.

U presudi se navodi da je Vijeće Medicinskog fakulteta 15. jula 2021. donijelo odluku i za dekana predložilo Radunovića.

Navedeno je i da je odlukom, u pravnoj pouci, dato pravo drugom kandidatu da izjavi žalbu, što je Injac Stevović i uradila.

“Predsjednica Upravnog odbora UCG (Rajka Glušica) je tražila da se članovi Vijeća Medicinskog fakulteta upoznaju sa odgovorom Vijeća na žalbu. Tužiteljica je 11. 10. 2021. uputila urgenciju predsjednici UO kojom je tražila dostavu odgovora po žalbi. Međutim, UO UCG nije dobio odluku po žalbi tužiteljice, već je dana 28. 10. 2021. donio odluku o izboru Miodraga Radunovića za dekana Medicinskog fakulteta za mandatno period od 2021. do 2024, te odlučio da imenovani stupa na dužnost 7. 11. 2021. godine, kao i da je odluka konačna”, stoji u odluci.

U odluci UO od 26. oktobra ove godine piše da su Odluku o izboru Radunovića iz 2021. godine stavili van snage i time se vratili korak unazad, odnosno u postupak procedure postupanja i odlučivanja po predlogu iz te godine. Piše da su rješenje na žalbu dostavili tužilji, odnosno profesorici Injac Stevović, ali da u roku od 20 dana od dana dostavljanja rješenja nije pokrenula upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore.

“UO UCG matrao je za shodno da može nastaviti proceduru. Odlučujući po Predlogu br. 1015 od 15. 7. 2021. godine, uz pribavljanje mišljenja rektora, kao i pravnih mišljenja više stručnih lica i tijela, UO UCG donio je jednoglasnu odluku da se za dekana Medicinskog fakulteta... bira prof. dr Miodrag Radunović na mandatni period 2023–2025. godine, odnosno na period preostalog dijela mandata u trajanju od jedne godine, sedam mjeseci i četiri dana”, navodi se u odluci.

Bonus video: