Duvanska industrija nije samo „muška arena“

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Svetlanu Vuksanović

2321 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Philip Morris, Svetlana Vuksanović
Foto: Philip Morris, Svetlana Vuksanović

Izvršna direktorica predstavništva „Philip Morrisa“ u Crnoj Gori gradi svijest u lokalnoj zajednici o svijetu bez duvanskog dima, ali istovremeno i svoj imidž uticajne biznis žene u kompaniji koja njeguje rodnu ravnopravnost i podstiče na promjene

Ona je liderka koja je, sad već davne 2005. godine, razbila stereotip da je duvanska industrija samo „muška arena“. Vjeruje da su znanje, konstantan rad, prava doza samopouzdanja i socijalne inteligencije stub svake uspješne karijere. Zajedno sa istorijskom prekretnicom koja prati kompaniju „Philip Morris“ na globalnom nivou, izvršna direktorica predstavništva u Crnoj Gori, Svetlana Vuksanović, gradi svijest u lokalnoj zajednici o svijetu bez duvanskog dima, ali istovremeno i svoj imidž uticajne biznis žene u kompaniji koja njeguje rodnu ravnopravnost i podstiče na promjene.

Kroz svoju bogatu karijeru, prepoznati ste upravo kao žena – liderka. Iz današnje perspektive, kako su vas uloge liderke pronalazile i da li je uvijek bilo lako biti u toj ulozi?

U mom slučaju je sve išlo postupno, nije mi pokretački motiv bio status liderke. Mislim da se vještina liderstva posjeduje ili ne, i uslov je napretka, svakako, ali uspješnost u realizaciji zadataka i način na koji sam to ja radila, bili su prepoznati prije svega u kompaniji „Philip Morris International“ (PMI), a zatim i u poslovnim asocijacijama.

Do statusa liderke se dolazi postepeno gdje svojim činjenjem utičete na ljude kako bi realizovali zacrtani cilj i, osim vještina, podrazumijeva se kompetencija za obavljanje posla kako bi postali autoritet u svojoj oblasti. Prava doza samopouzdanja, vještina komunikacije, socijalna inteligencija i preuzimanje odgovornosti u važnim momentima su osobine koje su potrebne za dobrog lidera.

Posao koji obavljam je pun izazova od prvog dana. Svakodnevno se susrećem sa donošenjem važnih odluka, istovremeno rješavajući interne probleme. Jedna pogrešna procjena ili ishitrena reakcija može da ugrozi realizaciju zacrtanog. Možda sam imala i dozu sreće, ali bih prije rekla da sam je zaslužila odgovornim i posvećenim odnosom prema profesiji i poslu.

Kao predsjednica Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) i izvršna direktorica kompanije „Philip Morris Montenegro“ uspješno rušite stereotip da na važnim funkcijama mogu biti samo muškarci?

Nema sumnje da je put žena do liderskih pozicija pun prepreka, ali je veći socijalni problem što prepreke na istom putu za muškarce gotovo kao da ne postoje, ili bar nisu toliko očigledne. Žene su suočene sa kompleksnim i moćnim stereotipima u poslovnom okruženju i elaboracija bi zahtijevala više prostora. Svjesna sam da je u poslovnom svijetu još uvijek veći broj muškaraca, jer vidim brojke, osluškujem okolinu, a upoznala sam i žene koje su, nažalost, bile žrtve rodne diskriminacije. Tokom svoje karijere nisam imala priliku da to osjetim na svojoj koži, možda i zato što sam uspjela da integrišem na neki način muške i ženske strane svoje ličnosti i učinim ih komplementarnim, a ne suprostavljenim. Drugačiji smo, i u pogledu rukovođenja različiti, i samo mudrom kombinacijom ličnih osobina osvajamo visoke pozicije koje su bile rezervisane samo za “jači” pol.

Posebno je zanimljivo to što ste, već skoro dvije decenije, važan dio duvanske industrije, koja se, opet primarno, smatra muškom profesijom. Kako je biti žena liderka u ovoj oblasti?

Tokom studiranja zanimali su me matematički modeli, analize i kalkulacije, tako da sam na završnoj godini Ekonomskog fakulteta odlučila da napišem diplomski rad vezan za optimalnu proizvodnju duvanskog kombinata. Duvanska industrija mi je otvorila vrata i ušla sam u “mušku arenu”. Moja interesovanja su me gurnula u igru i desilo se da zapravo dobro igram na tom „muškom“ terenu. Nisam postala “tvrda kao muškarac” ili potisnula svoju žensku stranu da bih uspjela. To se može pripisati mom stavu, znanju ili principima, i uvijek sam osjećala da sam u svom poslu ravnopravna, i ni u jednom slučaju nisam dozvolila da bude drugačije. Bilo je izazova tokom svih ovih godina, ali važno je da ostanete vjerni onome što jeste, i to jasno stavite do znanja, kontrolišete ono što možete kontrolisati, i radite naporno, ali pošteno i ispravno. Na kraju, ishodi neminovno budu dobri, bilo da ste muškarac ili žena.

Kakva je pozicija žena u vašoj kompaniji, koliko one doprinose razvoju industrije i promjenama kojima svjedočimo?

U kompaniji PMI posvećeni smo stvaranju kulture koja podstiče uspjeh svih, bez obzira na pol. Zašto? Prvo, zato što je to ispravan stav. Ali i poslovni razlog za to je takođe vrlo jasan. Kompanije koje pružaju inkluzivno i raznovrsno okruženje uspjeće da zadrže talentovane i motivisane radnike, što im daje prednost u odnosu na kompanije koje to ne čine. Pojedinac zajedno sa poslovnim okruženjem i potrebama potrošača na lokalnom tržištu se mijenja, što je normalno i prirodno, a ženama je imanentna vještina prilagođavanja.

U našoj kompaniji žene su izuzetno zastupljene na rukovodećim pozicijama i zaista daju posebnu notu empatičnosti, emocije i posebne energije u svakodnevnom radu. Rodna ravnopravnost je nešto čime se zaista možemo pohvaliti u svim sektorima unutar kompanije, što potvrđuje i podatak da je PMI tri godine zaredom dobijao nagrade za izuzetno poštovanje rodne ravnopravnosti kod zapošljavanja. U 2022. smo ispunili cilj na nivou cjelokupne kompanije - zaposleno je 40 odsto žena na rukovodećim pozicijama, što je povećanje od preko 10 odsto od 2014. godine. Cilj koji smo postavili za 2025. jeste da na najmanje 35 odsto visokih pozicija budu žene.

Šta biste izdvojili kao svoj najveći karijerni izazov koji je ujedno bio i važna prekretnica?

Moj posao je ujedno i moja “prirodna sredina”, od početka profesionalne karijere. Ulazak u PMI je bio tad presudni trenutak. Da budem iskrena, jednostavno nisam mogla reći „ne“ najvećoj duvanskoj kompaniji na svijetu, i kompaniji čiji brendovi imaju najveći udio u vašoj zemlji. Zamislite da ste obućar, vrlo dobar, ali onda vam Manolo Blahnik ponudi da radite za njega – to je ponuda koju ne možete odbiti! Tako je bilo i kada je PMI došao u Crnu Goru. Od samog početka sam dio lokalnog tima, a dvije godine kasnije sam postala izvršna direktorka „Philip Morris Montenegra d.o.o“.

Tada osvojeno povjerenje svjetski najjače kompanije u duvanskoj industriji smatram svojim najvećim uspjehom u poslovnom smislu.

U dugoj karijeri izazova je bilo zaista puno, a danas je posebno zadovoljstvo što svjedočim snažnoj, istorijskoj prekretnici kreiranja svijeta bez duvanskog dima. I privatno vjerujem da su samo inovacije, promjena, sinergija nauke i biznisa siguran recept za bolju budućnost, tako da nije nimalo neobično što sam, toliko dugo, dio kompanije koja upravo te vrijednosti njeguje.

Liderka ste koja inspiriše. Kako biste inspirisali sve one žene koje su na početku građenja svoje karijere, a pred kojima su, zasigurno, brojni izazovi?

Za očuvanje kako privatne, a tako i poslovne stabilnosti, ovih dana potrebni su daleko veći napori i mnogo više energije, naročito ženama koje žongliraju između rada od kuće, kućnih obaveza, brige o porodici i najbitnije brige o sebi, ali to je prosto izazov vremena u kojem živimo.

Unutrašnja snaga i izvorna emocija, želja za uspjehom, kao zdravom pokretačkom polugom, neophodni su na putu građenja karijere. Potrebna nam je ljubav koja se izdiže iznad sebičnih interesa, ona koja potiče da se čini više od dužnosti.

U 2022. smo ispunili cilj na nivou cjelokupne kompanije - zaposleno je 40 odsto žena na rukovodećim pozicijama, što je povećanje od preko 10 odsto od 2014. Cilj koji smo postavili za 2025. jeste da na najmanje 35 odsto visokih pozicija budu žene

Bonus video: