Protest u Budvi: Ružan odnos Doma zdravlja prema mještanima Petrovca, Reževića i Buljarice

"Mi smo zahtijevali rad dva doktora po jednog u smjeni, biohemijsku loboratoriju i sanitetsko vozilo. Istina, dobili smo obećanja u koja smo onako naivno povjerovali, ali vrijeme nas je demantovalo i evo skoro godinu mi imamo istu situaciju neaktivnog djelovanja uprave Doma zdravlja, zbog čega smo danas ovdje"

10852 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: Vuk Lajović
Detalj sa protesta, Foto: Vuk Lajović

Mještani Petrovca, Reževića i Buljarice, okupili su se danas simbolično u pet do 12 časova, kako bi izrazili nezadovoljstvo zdravstvenom zaštitom u tom djelu budvanske opštine. Oni su se odazvali protestu koji su savjeti ove tri mjesne zajednice organizovali, ispred zgrada Doma zdravlja u Budvi, optužujući direktora te zdravstvene ustanove Blaža Radomana da nije ispoštovao ni jedna od dogovora – rad dva doktora, sanitetsko vozilo i biohemijsku laboratoriju.

"Okupili smo se danas da na miran način iskažemo nezadovljstvo povodom zdravstvene situacije i neispunjenja zahtjeva koje smo postavili na održanom zboru početkom godine sa gospodinom Radomanom. Mi smo zahtijevali rad dva doktora po jednog u smjeni, biohemijsku loboratoriju i sanitetsko vozilo. Istina, dobili smo obećanja u koja smo onako naivno povjerovali, ali vrijeme nas je demantovalo i evo skoro godinu mi imamo istu situaciju neaktivnog djelovanja uprave Doma zdravlja, zbog čega smo danas ovdje. Jedna jako ružan odnos prema Petrovcu i njegovim mještanima. Pitamo gospodina Radomana što su građani centralne Budve, odnosno njihovo zdravlje vrijedniji od naših mještana”, kazao je na protestu predsjednik savjeta MZ “Petrovac” Savo Medigović.

Sa protesta
Sa protestafoto: Vuk Lajović

Medigović je kazao da je Radoman prekinuo bilo kakvu komunikaciju sa predstavnicima te tri mjesne zajednice , iako su incirali više sastanaka i tražili hitno postupanje.

“Ipak je uprava Doma zdravlja na čelu sa Radomanom ostala nijema na naše zahtjeve. Ali kako svaki glas dođe na kraju do prave adrese, tako je i naš problem došao do onih kojima je stalo do zdravlja građana. Prekjuče smo kontaktirani od strane predstavnika Ministarstva zdravlja Radovana Nikolića, koji nas je pozvao na sastanak na kome smo izložili naše zahtjeve i dobili krajnje konstruktivan pristup u rješevanju problema. Dobili smo obećanje da će od srijede 15. novembra početi sa radom Služba vađenja nalaza i to svakog radnog dana, takođe od srijede 15. novembra naši građani će imati adekvatno sanitetsko vozilo. I ovim su ispunjena naša dva zahtjeva. Kada je u pitanju naš prvi i najznačajniji zahtjev, a tiče se rada doktora u obje smjene tu nismo došli do konačnog rješenja, ali smo dobili značajna uvjeravanja da postoji volja i način da se dođe do adekvatnog rješenja, gdje će službenici ministarstva pokušati u što kraćem roku da ispune i taj zahtjev”, naglasio je Medigović, te zaključio da kada postoji dobra volja i želja svaki problem može da se efikasno riješi.

Radoman: Dom zdravlja je učinio sve, nema zakonskog osnova da bude dva ljekara

Nakon protesta mještana ispred Doma zdravlja okupili su se radnici te zdravstvene ustanove, koji su dali podršku direktoru Blažu Radomanu, koji je kazao da je upravo ta ustanova inicirala sastnaka mještana sa predstavnicima resornog ministarstva te uradili sve da budu ispunjeni zahtjevi.

Radoman
Radomanfoto: Vuk Lajović

“Upravo jučerašnji sastanak koji je organizovan u Ministarstvu zdravlja sa predstavnicima mjesnih zajednica organizovan je na moju inicijativu. Već duži vremenski period sam tražio vezano za problem u radu zdravstvene stanice u Petrovcu sastanak u Ministarstvu zdravlja” kazao je Radoman.

Govoreći o zahtjevu da se obezbijedi sanitatsko vozilo, Radoman je kazao da u finanijskom planu za 2024. predviđena je njegova nabavka.

“Na sastanku 25. oktobra koji je održan u Podgorici gdje su bili predstavnici Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja, MInistartsva finansija, tražili smo sredstva za nabavku tog vozila. Oni koji poznaju zakonsku procedure, to je jedini put. Vjerujem da će biti odobreno. Kada je riječ o zdravstvenoj stanici u Petrovcu drago mi je da javnost bude upoznata da koji se sve dijapazon zdravstvenih usluga pruža. Tu je rad izabranog doktora od sedam do 14 časova, odnosno od 14 do 18 časova i to jedino zaonski moguće tako organizovati. Zdravstvena stanica funkcioniše u okviru Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Budva i o ugovoru o dopunskom radu jedino je moguće angažovati dodatnog ljekara”, naglasio je Radoman.

Kada je riječ o laboratoriji, Radoman ističe da će Dom zdravlja izaći u susret. “Krv će se moći vaditi u stanici u Petrovcu, dok će obrada rezultata biti u Budvi”, kazao je Radoman.

On se onda obratio okupljenim ljekarima i radnicima Doma zdravlja.

“Dok sam ja na čelu Doma Zdravlja moj odnos prema njima će biti – poštovanje njihovih ličnosti, stepena obrazovanja, obostranog povjerenja i nikad od mene neće dobiti da urade neki radni zadatak koji nije u skladu sa zakonom i propisanim pravilnicima. Tog principa ću da se držim a od njih ću jedino da tražim da svoje radne zadatke obavljaju etički i profesionalno”, poručio je Radoman.

O tome šta je urađeno u Domu zdravlja Budva, Radoman je uputio medije da slikaju građevinsku tablu postavljenu ispred te ustanove kojom je predviđena kompletna rekonstrukcija prvog sprata .

“Zaista mi je drago što sam učestvovao i završio projekta da prvi put 1,1 miliona eura bude uloženo u Dom zdravlja“, kazao je Radoman

Bonus video: