CKCG: Aktiviran račun za prikupljanje pomoći stanovništvu Gaze

"Nakon kontinuirane komunikacije sa Međunarodnim pokretom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a u skladu sa mehanizmima koji su pokrenuti, CKCG je danas aktivirao žiro-račun za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu u pojasu Gaze“

3509 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters

Crveni krst Crne Gore (CKCG) aktivirao je danas žiro-račun za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu u Pojasu Gaze.

Iz CKCG je saopšteno da se pomoć može uplatiti na broj 520-5188-31, kod Hipotekarne banke.

Navodi se da je CKCG, nakon izbijanja sukoba u Izraelu i Pojasu Gaze, izrazio duboku zabrinutost i zajedno sa Međunarodnim pokretom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca pozvao na zaštitu civila, humanitarnih radnika i civilnih objekata, koji moraju biti zaštićeni u skladu sa odredbama međunarodnog humanitarnog prava.

"Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i CKCG pozivaju na bezbjedan i nesmetan pristup Pojasu Gaze i oslobađanje talaca zarobljenih tokom sukoba“, kaže se u saopštenju CKCG.

Oni su, takođe, pozvali diplomatsku zajednicu da ubrza napore ka dugoročnom mirovnom sporazumu i masovnom povećanju humanitarne pomoći.

Iz CKCG su rekli da je posljednji mjesec bio najrazorniji period nasilja ikada širom Izraela i Palestine, i da je poginulo oko 12 hiljada ljudi.

Kako su dodali iz te humanitarne organizacije, veliki je broj teško povrijeđenih, naročito onih koji su najugroženiji, a to su djeca i žene.

„Nakon kontinuirane komunikacije sa Međunarodnim pokretom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, a u skladu sa mehanizmima koji su pokrenuti, CKCG je danas aktivirao žiro-račun za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu u pojasu Gaze“, kaže se u saopštenju.

Iz CKCG su pozvali na poštovanje Međunarodnog humanitarnog prava, obavezujućeg za države koje su se na njegovu primjenu obavezale međunarodnim ugovorima, kojima je regulisana ta oblast.

„Odrednicama Međunarodnog humanitarnog prava štite se prava civila, osoba koje više ne učestvuju ili nijesu učestvovale u sukobima, ranjenih, bolesnih i zatvorenika“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: