Za zaključak da je SO Mojkovac “protiv aktivnosti vezanih za rudarstvo" glasali odbornici DPS-a i dio vladajuće večine

Taj zaključak predložili su odbornici opozicionog DPS-a i Miloš Rajković, odbornik vladajuće većine iz Socijalističke narodne partije (SNP)

4668 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Za zaključak, kojim se obavještava Vlada da je mojkovački lokalni parlament “protiv svih aktivnosti vezanih za oblast rudarstva na teritoriji opštine Mojkovac”, glasali su odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), kao i tri odbornika vladajuće većine, to jest, jedan odbornik Socijalističke narodne partije i dva iz Grupe građana "Ne damo Mojkovac". Ostali odbornici vladajuće većine, prilikom glasanja, nijesu bili u sali.

Taj zaključak predložili su odbornici opozicionog DPS-a i Miloš Rajković, odbornik vladajuće većine iz Socijalističke narodne partije (SNP).

U međuvremenu, iz opštine Mojkovac saopštili su da ne isključuju mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o pitanju otvaranja rudnika “Brskovo”. Oni su dali devet predloga u vezi sa otvaranjem rudnika “Brskovo”. Na njih je detaljno, na sjednici SO podsjetio potpredsjednik opštine Ivan Ašanin.

Iz Opštine Mojkovac kazali su da je predstavljeni Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina - Brskovo “manjkav kao dokument” i za dalju implementaciju može služiti samo kao polazna osnova, uz uvažavanje primjedbi koje je Opština dostavila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Većina odbornika koalicione vlasti ostala je pri stavu da treba organizovati referendum, ali i otvoriti široki idijalog, uz uključivanje struke, koji bi dao odgovore na nedomuce oko projekta rudnika.

Rajković je juče kazao da od projekta rudnika „neće biti ništa", te da „Vlada mora da razumije i uvaži većinsku volju građana Mojkovca“.

„Nema referenduma, kome smeta neka mijenja građane Mojkovca, koji su dominantno protiv ovog projekta. Kome se to ne sviđa može da traži vanredne izbore. Nema politizacije ovog projekta. Ja sam ponosam što glasam sa, odbornicima DPS koji se danas časno bore za svoj grad. Ovo nema veze s politikom. Nećemo dozvoliti da prođu manipulacije pojedinaca“, poručio je odbornik SNP-a, Miloš Rajković.

Predrag Smolović iz DPS-a, zahvalio je „civlilnom sektoru, medijima i akademskoj zajednici“, koji su, kako je rekao, doprinjeli tome da projekat rudnika bude u fokusu pažnje javnosti.

Prema njegovim riječima, rudnik ne može biti razvojna šansa Mojkovca. Kako je rekao „svi benefiti ne mogu nadokanditi ono što bi uništio rudnik olova i cinka“. Smolović tvrdi i da „projekat rudnika nije održiv, jer su studije rađene na osnovu cijene iz predhodnog perioda“. Smolović je objasnio da je ranija lokalna vlast odustala od rudnika kad je bilo očigledno „da se gube mehnizmi kontrole“.

Odbornik DPS-a tvrdi i da u Mojkovcu nema profilisane radne snage za rudnik, te da je projekat „utopijska priča, koja uništava sve što su razvojne šanse Mojkovca“.

Prema riječima njegovog partijskog kolege, Rajka Golubovića, manipulacija su mnogi podaci koji se navode kao benefiti eksplatacije rude. Između ostalog, objasnio je on, "shodno današnjim tehničko-tehnloškim mogućnostim eksploatacija bi trajala od pet do sedam godina“, to jest, duplo kraće nego što je planirano.

Golubović je upozorio da bi se otvaranjem rudnika mogla izgubiti izdašna podrška EU fondova, prihodi od turizma, perspektiva za buduće generacije...Podsjetio je na blizinu ekplatacionog područja nacionalnim parkovima Biogradska gora i Durmitor, kao i posljedica po rijeku Taru.

Na opasnost otvaranja rudnika za životnu sredinu, ali i posljedice rada bivšeg rudnika upozorio je i i predstavnik građana Mitar Vidaković.

On je kazao da je, do sada, iz državnog budžeta uloženo oko 40 milona eura u ski centre Žarski i Cmiljača i upozorio na štetnost eksploatacije rude za strateška razvojna opredjeljenja Mojkovca.

Miodrag Fuštić iz incijative „Zdravi Mojkovac“ kazao je da je Zaključak, koji je na dnevnom redu, samo jedna korak naprijed, ali da su novim Prostornim planom (PP) Crne Gore, na području tog grada, planirane rudarske aktivnosti. Takva rješenje iz planskog dokumenta, tvrdi on, urađena su na perfidan način.

U PP su, kaže Fuštić, „preslikane želje rudarske kompanije, a ne građana“.

Kako su, ranije, u svojim zaključcima iz Opštine, između ostalog, naveli „Vlada treba da inovira postojeći Nacrt DPP za prostor koncesionog područja Brskovo zajedno sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu“.

Iz lokalne mojkovačke vlasti tvrde da DPP i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu treba da odgovore da li je taj projekat u koliziji sa strateški važnim razvojnim projektom skijališta ‘Žarski’ na mojkovačkoj strani Bjelasice.

Poseban osvrt očekujue na rješavanje prašine u okviru ruže vjetrova za lokalitet, kako bi se spriječilo prema budućem ski-centru, kao i prema drugim naseljenim područjima.

Istakli su da je razmatranjem prethodno predloženih dokumenata zaključeno da isti ne daju jasne i precizne odgovore na pitanja intenziteta buke, transporta materijala, režima transporta i upotrebe eksplozivnih sredstava i upravljanje otpadnim i drugim vodama.

Bonus video: