Iz Podgorice sudio u Nikšiću: Hoće li tužioci istraživati i sudiju Ademovića

ASK proslijedila tužiocima nova dokumenta u vezi sa premještajem sudija. Prema saznanjima “Vijesti”, prijava se odnosi na to da je Ademović u najmanje jednom predmetu iz nikšičkog suda odlučivao dok je bio u Podgorici, iako su predmeti odlukom predsjednika dodijeljeni u rad drugim sudijama. On nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, već se pozvao na Etički kodeks

33909 pregleda 13 komentar(a)
SDT formirao predmet u vezi sa odlukom Sudskog savjeta o premještaju sudija: Sa sjednice Sudskog savjeta, Foto: Luka Zekovic
SDT formirao predmet u vezi sa odlukom Sudskog savjeta o premještaju sudija: Sa sjednice Sudskog savjeta, Foto: Luka Zekovic

Agencija za sprečavanje korupcije proslijedila je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) novu prijavu u vezi sa upućivanjem sudije nikšičkog suda Mirze Ademovića u podgorički Osnovni sud.

Prijava se, prema saznanjima “Vijesti”, odnosi na to da je sudija protivno Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, Zakonu o sudovima i aktima državnih institucija navodno postupao nezakonito.

Vijesti su pitale sudiju Ademovića da li je i u koliko predmeta iz Osnovnog suda u Nikšiću postupao i nakon prelaska u Osnovni sud Podgorica 18. maja 2022. godine i, ukoliko jeste, zbog čega.

“Mišljenja sam da nisam pozvan u smislu Etičkog kodeksa odgovoriti na navedena pitanja, već da je isto u nadležnosti Osnovnog suda u Nikšiću, Osnovnog suda u Podgorici, Sudskog savjeta i Agencije za sprečavanje korupcije”, odgovorio je Ademović “Vijestima”.

Prema odluci predsjednika Osnovnog suda u Nikšiću Vukote Vujačića od 7. juna 2022. godine, predmeti u kojima je postupao Ademović, kao i njegova koleginica Vanja Vujović, koji su odlukom Sudskog savjeta upućeni u podgorički Osnovni sud, dodijeljeni su u rad drugim sudijama.

“Sva ročišta koja su bila zakazana u tim predmetima, u periodu od 7. juna 2022. godine pa nadalje, odlažu se do dalje odluke suda. Stranke i njihovi punomoćnici će biti blagovremeno obaviješteni o novim terminima održavanja ročišta za glavnu raspravu”, stoji u odluci Vujačića.

Iz nikšićkog Osnovnog suda danas je saopšteno da je sudija Ademović, u trenutku donošenja i objavljivanja presude 9. juna 2022. godine "bio sudija Osnovnog suda u Nikšiću".

"... Koji je tek nakon zaključivanja glavne rasprave u navedenom parničnom postupku odlukom Sudskog Savjeta Crne Gore privremeno raspoređen da vrši sudijsku funkciju u Osnovnom sudu u Podgorici. Stoga, prema svim važećim procesnim i materijalnim odredbama našeg zakonodavstva, sudija Mirza Ademović je prilikom donošenja presude Osnovnog suda u Nikšiću P.br. 1310/20 od 09.06.2022. godine bio ovlašćen da donese navedenu odluku i njegovo postupanje je u datoj situaciji bilo u skladu sa zakonom. Da sudija Mirza Ademović u konkretnom slučaju nije u zakonskom roku donio odluku u navedenom predmetu, došlo bi do povrede odredbi čl. 11 st. 1 i čl. 340 st. 2 Zakona o parničnom postupku i time do grubog kršenja prava stranaka u postupku", navode iz Osnovnog suda Nikšić.

Ademović, koji je u tom momentu već bio u podgoričkom Osnovnom sudu, dva dana nakon te odluke, donio je presudu u predmetu iz nikšićkog Osnovnog suda, koju je kasnije ukinuo Viši sud. Iz Sudskog savjeta ranije su kazali da su od Ademovića dobili izjašnjenje da je ostao zadužen predmetima u kojima je postupak doveo do presuđenja (predmeti u kojima je bila zaključena glavna rasprava), pa nije bilo zakonskih smetnji da ih završi, jer je po funkciji “bio i dalje sudija Osnovnog suda u Nikšiću”.

Iz ASK su prekjuče uputili “Vijesti” da se za konkretan slučaj obrate SDT.

“U prijavama koje dobija, Agencija procjenjuje da li ima dovoljno osnova za pokretanje postupka za ugrožavanje javnog interesa koji upućuje na postojanje korupcije. Ukoliko u svom radu ustanovi da u prijavama postoje elementi bića krivičnog djela čije gonjenje se preduzima po službenoj dužnosti, u tim situacijama upućuje predmete nadležnom tužilaštvu”, piše u odgovoru ASK.

Upitani na šta se odnosi navedena prijava i da li su podnijeli i drugu prijavu SDT-u koja se odnosi na sudiju, po prijavi zviždača, pojasnili su i kakva je uloga ASK u ovakvim i sličnim slučajevima.

“Prije svega, neophodno je istaći da Agencija za sprečavanje korupcije štiti javni interes. Zviždači su lica koja prijavljuju određene anomalije u društvu. Njihov doprinos jačanju integriteta kako javnog, tako i privatnog sektora, kao i vladavini prava je nemjerljiv, i Agencija je posvećena ohrabrivanju građana da prijavljuju koruptivne radnje pružajući im punu institucionalnu zaštitu”, navodi se u odgovoru.

Prema saznanjima “Vijesti”, ASK trenutno provjerava izvještaje o prihodima i imovini sudije Ademovića. U njegovim imovinskim kartonima za 2022. godinu navodi se da je u Osnovnom sudu Nikšić primio plate za maj i jun, iako je 18. maja upućen u podgorički sud. Njegova koleginica, Vanja Vujović, ASK je prijavila da je zaradu, od upućivanja polovinom maja, primala u Osnovnom podgoričkom sudu, kako je i propisano odlukom Sudskog savjeta.

Iz ASK su kazali da “provjeravaju izvještaje o prihodima i imovini svih sudija, pa i sudije Ademovića”.

“Članom 30 Zakona o sprečavanju korupcije propisano je da postupak provjere nije dostupan za javnost”, piše u odgovoru ASK.

“Vijesti” su ranije objavile da je SDT formiralo je krivični predmet po prijavi Agencije za sprečavanje korupcije o odluci Sudskog savjeta da dvoje sudija Osnovnog suda u Nikšiću, Ademovića i Vujović, uputi u Podgoricu.

“Agencija za sprečavanje korupcije 4. septembra ove godine, podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu prijavu povodom odluke Sudskog savjeta da dvoje sudija Osnovnog suda u Nikšiću uputi u Osnovni sud u Podgorici, tokom prošle godine, po kojoj je formiran krivični predmet, radi utvrđivanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo iz njegove stvarne nadležnosti. U toku je izviđaj”, piše u odgovoru SDT-a.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ranije je saopšteno da sumjaju da je Sudski savjet na čelu sa predsjednicom Vesnom Simović Zvicer, suprotno zakonima, donio odluku o upućivanju dvoje sudija nikšićkog Osnovnog suda u Podgoricu. Iz MANS-a su, između ostalog, tvrdili da je Ademović shodno odluci Sudskog savjeta 18. maja prošle godine trajno premješten u sud u Podgorici, iako nije ispunjavao zakonske uslove.

Iz MANS-a su ukazali i da Zakon propisuje da Sudski savjet sačinjava listu kandidata za raspoređivanje prema rezultatima rada u posljednje tri godine, odnosno “prema ocjeni rada koju je sudija ostvario u skladu sa ovim zakonom”. Pozivajući se na dopis predsjednika Osnovnog suda u Nikšiću, u MANS-u su tvrdili da sudija nije mogao biti ocijenjen jer za to nije ostvario uslov od tri godine rada u tom sudu, pošto je počeo sa radom 4. marta 2020, a 18. maja 2022. premješten u podgorički Osnovni sud.

Bonus video: