Šire zone za naplatu parkinga u Pljevljima

U Čistoći razmišljaju da povećaju cijene usluge parkiranja jer sadašnje ne mogu da podmire troškove

1562 pregleda 3 komentar(a)
Parking u Prijepoljskoj ulici, iza Pošte, Foto: Goran Malidžan
Parking u Prijepoljskoj ulici, iza Pošte, Foto: Goran Malidžan

Preduzeće Čistoća koje gazduje gradskim parkiralištima u Pljevljima uskoro će početi naplatu usluge parkiranja na parkiralištu u Prijepoljskoj ulici iza zgrade Pošte, koja će u velikoj mjeri riješiti problem parkiranja građana koji žive u tom dijelu grada.

Radnici Čistoće prethodnih dana obilježavali su parking mjesta, a vršiteljka dužnosti direktora tog preduzeća Gordana Lekić nije mogla da saopšti tačan datum početka naplate parkinga na toj lokaciji.

Kazala je da prethodno moraju dobiti saglasnost na cjenovnik za to parkiralište, koje pripada drugoj zoni.

Parkiranje u Pljevljima naplaćuje se 40 centi po započetom satu u vremenu od 6 do 22 sata. Dnevna karta košta tri, sedmična sedam eura. Povlašćena mjesečna karta za stanare prve zone iznosi 12 eura, a pravna lica i preduzetnike 24. Zaposleni u prvoj zoni povlašćenu kartu mogu kupiti po cijeni od osam eura, a doplatna karta iznosi 10 eura.

U podzemnoj garaži naplaćuje se 50 centi po započetom satu, s tim što su ponuđene i povoljnosti za kupovinu mjesečnih, nedjeljnih, dnevnih karata.

Lekić je kazala da razmišljaju da povećaju cijene usluge parkinga jer sadašnje ne mogu da podmire troškove.

Parking iza Pošte je kapaciteta 46 parking mjesta od kojih dva ne podliježu naplati i namijenjena su za osobe sa invaliditetom. Parkiralište će biti zatvoreno rampama.

Završeni su i radovi na izgradnji parkinga u Ulici Mila Peruničića koje pripada prvoj zoni. Parking posjeduje 35 parking mjesta, od kojih su dva namijenjena osobama sa invaliditetom.

U planu je i proširivanje otvorenog parkirališta iza nekadašnjeg restorana “Ekspres” za osam parking mjesta.

“Novina ove godine je i puštanje u rad platomata koji služi za plaćanje parking mjesta zatvorenog rampama. U narednom periodu u planu je kupovina još dva ili tri platomata koji će se postaviti na najprometnijim parkinzima čime će se u velikoj mjeri olakšati plaćanje na otvorenim parkinzima. Ove godine Čistoća je počela sa doplatnim kartama koje se izdaju korisnicima parking prostora bez plaćanja parking usluga na neki od načina koji smo obezbijedili, a čiji procenat naplate od napisanih gotovo 3.500 bez uručenja opomene iznosi 58 odsto. Od februara naredne godine počeće i korišćenje posebnog uređaja za privremeno blokiranje vozila “lisica” koja će se primjenjivati na vozila korisnika koji imaju određen broj nenaplaćenih doplatnih karti. U narednoj godini radiće se i na objedinjavanju softvera za parkinge pod rampama, otvorene parkinge kao i parkinge u garaži 13. jul, što će biti veliki tehničko-tehnološki napredak”, tvrde u Čistoći.

U Pljevljima ima devet uređenih parkirališta sa ukupno 283 parking mjesta plus 68 parking mjesta u podzemnoj garaži na Trgu 13. jul u centru grada.

Iz Čistoće podsjećaju da je Elaboratom o parkiralištima putničkih motornih vozila predviđena i privremena parkirališta na zemljištu koje nije komunalno opremljeno i koje do privođenja namjeni predviđeno planskim dokumentom mogu koristiti za parkiranja.

“Elaboratom se tačno ne definišu već se mogu naknadno odrediti, a potencijalno to je parking u Ulici Mila Peruničića (iza zgrada) ulaz od Milet bašte, u Ulici Boljanićkoj iza zgrade Trikotaže, slobodna zona u Ulici Kralja Petra I, iza uprave Grijanja, parkirališta u zoni solitera, plato u Ulici sutjeska(Buvlja pijaca) i parking kod Zabavišta. Pored ovih mogu se i definisati posebni prostori za parkiranja a to su prostori koji pripadaju određenom objektu kao što je parking kod suda, tužilaštva i ispred uprave lokalnih javnih prihoda, a koji se mogu ustupiti vršiocu komunalne djelatnosti”, navodi se u Programu rada ovog preduzeća.

Bonus video: