Izložbom projekta "ArtMeetScience" obilježen Svjetski dan nauke

Ministarka Anđela Jakšić Stojanović rekla da se upravo kreiranje povjerenja u nauku nalazi "u srcu društva zasnovanog na znanju, kome Crna Gora stremi"

1335 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Izložbom "Neka druga mesta" naučno-istraživačkog projekta “ArtMeetScience” u Podgorici je obilježen 10. novembar - Uneskov Svjetski dan nauke za mir i razvoj, čija ovogodišnja tema je "Izgradnja povjerenja u nauku".

Izložbu je otvorila ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i tom prilikom rekla da se upravo kreiranje povjerenja u nauku nalazi "u srcu društva zasnovanog na znanju, kome Crna Gora stremi".

“Ova izložba pokazuje kako nauka i inovacije, kroz umjetnost, proizvode jednu novu eru ekološke svijesti i održivosti, doboko saznajnu i transformativnu. Posebno me raduje što početak rada nove Vlade obilježava upravo jedan ovakakv događaj” kazala je ministarka, kako je saopšteno iz resora na čijem je čelu.

izložba dan nauke
foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

O izložbi koja je spojila naučno istraživanje, ekološke inovacije i umjetnost govorio je umjetnički direktor projekta i kustos izlože “Neka druga mesta” Ivan Šuković.

“Cilj ovog projekta bio da se umjetnici na kratko izmjeste iz svog ateljea i da uđu u laboratorije, da se upoznaju kako bakterije na osnovu određenih naučnih procedura mogu da grade pigmente koji će biti aplikativni na različitim materijalima” kazao je Šuković.

izložba dan nauke
foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

"Današnjem događaju je prisustvovala veliki broj naučne i umjetničke, ali i šire javnosti, a svi prisutni su imali priliku da ih kroz izložbu sprovedu naučnica Jelena Lazić, sa Instituta za molekularnu genetiku i gentički inženjering Univerziteta u Beogradu i Dragana Lukić, umjetnica i jedna od učesnica na projektu, pojašnjavajući ovaj naučno-umjetnički projekat i njegov princip preuzimanja žive bakterije - streptomicete sa različitih prirodnih staništa i lokaliteta, gdje se njen kasniji životni ciklus u laboratorijskim uslovima revalorizuje kao proces uspješne transformacije u pigmente", saopštilo je ministarstvo.

izložba dan nauke
foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Podsjećaju da je izložba rezultat naučno-istraživačkog projekta ArtMeetScience, koji su u partnerstvu sproveli nezavisna istraživačka organizacija Centar za istraživanje javnih politika i Institut za molekularnu genetiku i genetički inženjering iz Beograda, "nastao sa jednostavim ali važnim ciljem – da afirmiše upotrebu zelenih i ekoloških rješenja u umjestnosti, ekonomiji i društvu".

Crnogorskoj publici izložba će biti dostupna narednih dvadeset dana, do 30. novembra u izložbenom prostoru Fondacije Petrović Njegoš – Dvorac Petrovića na Kruševcu.

Bonus video: