Šćekić: Odlazak mladih iz Crne Gore želimo zaustaviti ili makar svesti na minimalnu mjeru

Potpredsjednik Vlade se sastao sa rezidentnim koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom

3092 pregleda 10 komentar(a)
Lundberg i Šćekić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Lundberg i Šćekić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Vlada želi da zaustavi ili makar svede na minimalnu mjeru odlazak mladih iz Crne Gore, a to će učiniti tako što će im stvoriti uslove koji će biti vrijedni ostanka, kazao je potpredsjednik Valde za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, na sastanku sa rezidentnim koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Sastanak je, kako je saopštio Šćekićev kabinet, bio prilika da se sagovornici upoznaju sa dosadašnjim zajedničkim projektima i stepenom njihove realizacije, kao i da se pokuša mapirati trasa budućeg djelovanja UN-a i Vlade u konkretnim oblastima.

Lundberg je, kako se navodi, napomenuo da mu se kroz manje od dva mjeseca završava mandat u Crnoj Gori i poželio sreću u daljem radu sa njegovim nasljednikom/com, uz obećanje da će pratiti realizaciju započetih projekata, gdje god da bude.

„Čestitam vam na novoj funkciji, i nadam se da ćete svojim angažovanjem i posvećenim radom doprinijeti da se održi kontinuitet rada koji je UN sistem u Crnoj Gori već ostvario sa vašim institucijama sistema. Nemojte zanemariti sve što je do sada postignuto, već to iskoristite kao polaznu osnovu i mapiranje puta u daljem djelovanju u oblastima koje su iz vaše nadležnosti. To je moja ključna poruka a prenijeću isto i onome ko dođe na moje mjesto”, poručio je Lundberg.

On je, kako je saopšteno, Šćekuću uručio tri važna dokumenta koja su plod zajedničkog rada i koja mogu da posluže novoj Vladi za trasiranje daljeg puta Crne Gore kad je u pitanju realizacija ciljeva održivog razvoja - važan segment i za učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju.

„Ostavili ste zapažen trag u Crnoj Gori. Saradnja sa vama je bila kvalitetna, mogla se vidjeti dobronamjernost u radu, kao i zapaženi rezultati. Nadam se da ćemo imati sreće da i Vaš sljedbenik bude podjednako dobar i uspješan”, odgovorio je Šćekić.

On je istakao koliko je važna razmjena iskustva i znanja u postizanju ključnih stvari za jednu državu.

„Smatram da je segment demografije kojim ću se baviti jako bitan, jer daje mogućnost da se na pravi način bavite svim ljudima pojedinačno i ne ostavlja mogućnost da se građani dijele. Naš cilj je da se u okviru sistema stvore bolji uslovi za život naših građana u određenim područjima, a u tome vidimo UN kao važnog partnera. Želimo da zaustavimo ili makar svedemo na minimalnu mjeru odlazak mladih iz Crne Gore, a to ćemo učiniti tako što ćemo im stvoriti uslove koji će biti vrijedni ostanka”, kazao je Šćekić.

Rezidentni koordinator UN pozdravio je, kako je saopšteno, napore Crne Gore na ubrzanju ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja i najavio da će se sljedeće sedmice, tokom boravka u Njujorku, sastati sa predstavnicima dijaspore.

„Sa predstavnicima dijaspore planiram da razgovaram o načinima na koje bi dijsapora mogla da bude podrška Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore ,koji je jedan od ključnih alata za ubrzanje ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu novu onlajn donatorsku platformu koja omogućava pojedincima da direktno doniraju sredstva za održivi razvoj Crne Gore”, kazao je Lundberg, ističući da dijaspora ima važan potencijal za podršku svojoj zemlji.

Lundberg je, kako je saopšteno, pozdravio održavanje popisa u Crnoj Gori, uz naglasak da je važno da on bude sproveden u skladu sa standardima UNECE, kao i da proces bude potpuno inkluzivan i transparentan, tako da se niko ne osjeća isključenim. On je istakao da se "valjanost ovih važnih procesa zasniva na percepciji javnosti kada je u pitanju kvalitet i kontrola".

Šćekić je kazao da će njegovom resoru vrlo značiti rezultati popisa koji će pokazati tačno u kojim segmentima, na kojim područjima i u kojoj mjeri treba djelovati, "zarad ukupnog boljeg života" i standarda građana u Crnoj Gori.

Bonus video: