Jakupi u Argentini: "Značajni dogovori o projektima od velikog značaja"

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima u radnoj posjeti, između ostalog predstavljene ekonomske mogućnosti za saradnju između dvije države

3719 pregleda 2 komentar(a)
Foto: uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima
Foto: uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Arben Jakupi boravi u Argentini, u sklopu radne posjete tokom koje su postignuti značajni dogovori o projektima od velikog značaja, saopštila je ta uprava.

Kazali su da je Jakupija, prilikom njegovog dolaska u Latinsku Ameriku, dočekao otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Buenos Ajresu Gojko Čelebić.

"Ova srdačna dobrodošlica označava početak plodne saradnje tokom radne posjete i ističe važnost prijateljskih odnosa između Crne Gore i Argentine", navodi se u saopštenju.

Jakupi je prvog dana radne posjete posjetio Ministarstvo vanjskih poslova Argentine, gdje su ga dočekale ministarka Alehandra Pecoraro i savjetnica Malen Vaskez. "Ministarka Pecoraro izrazila je podršku inicijativama koje unapređuju međudržavnu saradnju, uključujući bratimljenje gradova. Direktor Jakupi istakao je spremnost Uprave da razmotri sve predloge i najavio brojne projekte, uključujući snimanje dokumentarnog filma o crnogorskoj dijaspori u Latinskoj Americi na španskom jeziku, organizaciju kulturnog programa Argentine u Plavu u maju 2024. godine i organizacija nastave maternjeg jezika online za 200 iseljenika koji su iskazali interesovanje", saopštili su iz Uprave.

Drugog dana posjete, održan je sastanak u CAME, najvećem udruženju, koje broji 570.000 malih i srednjih preduzeća u Argentini i koje, kako se navodi, "predstavlja žilu kucavicu Argentine".

"Na sastanku su razmatrane ekonomske mogućnosti saradnje između Argentine i Crne Gore. Sastanku su prisustvovali predsjenik CAME-a Alfredo Gonzales, generalni sekretar Ricardo Diab, direktor za spoljnu trgovinu Jose Luis Lopategui i Dragana Otašević, istraživačica međunarodnih migracija i suosnivač Crnogorsko-argentinske fondacije. U izuzetno srdačnom sastanku predstavili su mnoge ekonomske mogućnosti za saradnju između dvije države, Argentine i Crne Gore. Jakupi je uputio poziv rukovodstvu da posjete Crnu Goru, što se nada da ce se ostvariti u kratkom vremenskom periodu", dodaje se u saopštenju.

Takođe je organizovan prijem u Ambasadi Crne Gore u Buenos Ajresu, gdje su se razmijenile inicijative za jačanje veza sa dijasporom i unapređenje njenog položaja. "Dijaspora Argentine izrazila je zadovoljstvo posjetom direktora Uprave i punu spremnost za saradnju i uvećanmje obima aktivnosti sa ciljem da iseljeništvo doživi pravu pripadnost svojoj matičnoj državi", saopštili su iz Uprave.

U susretu sa dijasporom, kako navode, istakla se posjeta domu Vasa Jankovića, 83-godišnjeg Crnogorca rođenog u Argentini. Iz Uprave ističu da je Janković "očuvao crnogorski jezik tokom vremena" i da "njegova životna priča zaslužuje da bude ekranizovana".

Direktor Uprave takođe je posjetio i najstarije udruženje Crnogoraca u Argentini, koje je dosad nosilo ime "Udruženje Jugoslovena Njegoš".

"U konstruktivnom razgovoru s rukovodstvom udruženja postignut je značajan dogovor o promjeni naziva udruženja u 'Crnogorsko udruženje Njegoš'. S obzirom na to da su svi članovi udruženja crnogorskog porijekla, ova odluka predstavlja presedan koji nije postignut u prethodnih 90 godina postojanja udruženja. Ovaj korak simbolizuje snažnu vezu između dijaspore i matične zemlje te otvara put za dalje unapređenje saradnje među članovima udruženja", dodaje se u saopštenju.

Razgovori su, kako navode iz Uprave, bili izuzetno produktivni, rezultirajući ambicioznim projektima koji kreću sa realizacijom već početkom 2024. godine.

Bonus video: