Završen treći Parlament mladih - Simulacija rada parlamenta

Na ovogodišnjoj Simulaciji učestvovali su učenice i učenici iz sedam srednjih škola

1926 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Treći Parlament mladih – Simulacija rada parlamenta završen je usvajanjem Zaključaka sa održane simulirane sjednice skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnica relevantnih institucija, na temu „Vršnjačko nasilje – krivična odgovornost maloljetnika“, saopštila je Skupština Crne Gore.

Na pomenutom saslušanju su srednjoškolcima, koji su se našli u ulozi članica i članova odbora, na pitanja odgovarale državna tužiteljka Maja Knežević, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za oblast prava djeteta, mladih i socijalnog staranja Snežana Mijušković i savjetnica u instituciji Ombudsmana Duška Šljivančanin.

Parlament mladih
foto: Skupština Crne Gore

Srednjoškolcima su u radu pomagali poslanici Skupštine Crne Gore koji su bili u svojstvu mentora: Anđela Vojinović, Sonja Milatović, Nikola Zirojević i Jelena Božović, kao i generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić.

Tokom dvodnevne simulacije, učesnici su imali priliku da simuliraju rad u poslaničkim klubovima, matičnom Odboru i na sjednicama plenuma, odnosno, da simuliraju kompletan zakonodavni proces.

Parlament mladih
foto: Skupština Crne Gore

Parlamentu mladih prethodile su tri pripremne radionice na teme demokratija i dijalog, parlamentarna demokratija i izborni i partijskih sistemi i zakonodavna procedura, na kojima su učesnice i učesnici, kroz rad sa zaposlenima u Edukativnom centru, ekspertkinjom na programu Oliverom Komar, kao i sekretarkom Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Slavicom Mirković, bili u prilici da se bliže upoznaju sa funkcijom i radom parlamenta, ali i zakonodavnom procedurom.

Na ovogodišnjoj Simulaciji učestvovali su učenice i učenici iz sedam srednjih škola: Gimnazije „Slobodan Škerović“ i Srednje ekonomske škole "Mirko Vešović" iz Podgorice, Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, Gimnazije „Cetinje“ sa Cetinja, Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ iz Budve, Gimnazije „Niko Rolović“ iz Bara i Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića.

Parlament mladih
foto: Skupština Crne Gore

"Ovaj edukativni program ima za cilj upoznavanje srednjoškolaca, sa parlamentarnom procedurom i praksom, kroz teorijsko i iskustveno učenje o političkom sistemu Crne Gore i mjestu Skupštine Crne Gore u njemu, zakonodavnoj proceduri, pravilima obraćanja u parlamentu, kao i drugim temama od značaja za zakonodavni proces. Simulacija rada parlamenta predstavlja jednu od niza aktivnosti koje realizuje Edukativni centar Skupštine Crne Gore, a koja pored edukativnog karaktera, doprinosi i višem stepenu transparentnosti i otvorenosti rada parlamenta", saopštila je Skupština.

Bonus video: