Dukaj: Ključna uloga regionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv sajber napada

Ministar javne uprave se sastao sa novoimenovanom stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterinom Paniklovom

1403 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MJU
Foto: MJU

Ministar javne uprave Maraš Dukaj sastao se sa novoimenovanom stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Ekaterinom Paniklovom, i tom prilikom zahvalio UNDP-u na podršci i konstruktivnom partnerstvu na putu digitalne transformacije i reforme javne uprave, jačanja sajber ekosistema, kao i kvalitetnijeg pružanja usluga za građane i građanke i privredu.

Ministarsvo javne uprave je saopštilo da je Paniklova čestitala Dukaju novi mandat, istakavši zadovoljstvo zbog nastavka saradnje na sprovođenju projekata koje su UNDP i taj resor već započeli.

„Uzimajući u obzir izazove sa kojima se suočavamo i evoluirajuću prirodu sajber napada, regionalna i međunarodna saradnja igra ključnu ulogu u borbi protiv njih. U agendi 44. Vlada Crne Gore je planirala da intenzivno radi na jačanju regionalne i međunarodne saradnje u oblasti sajber bezbjednosti“, kazao je Dukaj.

Ministar je zahvalio Paniklovoj na "nemjerljivoj podršci" u procesu digitalizacije naše države, u kojem je UNDP ključni partner. Naročito važno, istakao je Dukaj, je jačanje kapaciteta za projektno planiranje u oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti koje će UNDP pružiti MJU, što će značajno uticati na korišćenje fondova iz Digital Europe programa.

Paniklova je istakla da digitalne tehnologije "pokreću revolucionarnu promjenu u našim paradigmama razmišljanja i rada", otkrivajući spektar mogućnosti koje su se nekada smatrale nedostižnim. Kako je rekla, ta transformacija zahtijeva sveobuhvatan pristup uprave i jake i prilagodljive institucije spremne za sveobuhvatne reforme i optimizaciju.

“U Crnoj Gori je priprema javne uprave za usvajanje ovog sveobuhvatnog pristupa ključna, jer će to omogućiti da Vlada bude spremna da ispuni očekivanja građana i građanki u vezi sa pristupačnošću usluga i efikasnom komunikacijom. Sastavni dio ovog procesa je strateško partnerstvo između UNDP-a i Ministarstva javne uprave, koje je usmjereno ne samo na ubrzanje pružanja efikasnih elektronskih usluga, već i na smanjenje digitalnog jaza, unapređenje ljudskog razvoja i jačanje ekosistema javnih politika i inovacija. Fokus naših sadašnjih i budućih inicijativa je na digitalnoj transformaciji javne uprave. Ovaj zajednički napor UNDP-a i Ministarstva ističe važnost partnerstva u postizanju efektivnog digitalnog upravljanja i poboljšanju javnih usluga, odražavajući sveobuhvatan i proaktivan pristup transformaciji uprave”, poručila je Paniklova.

Kako je dodala, ovaj napor je od ključnog značaja u podršci Crnoj Gori da ostvari svoje nacionalne prioritete, koji su usklađeni sa Agendom za održivi razvoj do 2030 i koji proizilaze iz procesa pristupanja EU.

Bonus video: