Opština Bar: Javne rasprave povodom više nacrta akata; Budžet za 2024. projektovan u rekordnom iznosu

Budžet za 2024. iznosi 45.060.000 eura, što je uvećanje za 42 odsto u odnosu na tekuću godinu

2493 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević utvrdio je Nacrt Odluke o budžetu opštine za 2024. godinu, koji je stavljen na petnaestodnevnu javnu raspravu.

"Shodno Nacrtu Odluke, Budžet za 2024. godinu je rekordan i iznosi čak 45.060.000 eura , što znači da je uvećan za 42 odsto u odnosu na onaj iz 2023. godine, koji je takođe imao uvećanje od 35 odsto u odnosu na 2022, što implicira da Opština Bar u posljednje dvije godine bilježi rast Budžeta za gotovo 100 odsto. Time se potvrđuje politika dobrog upravljanja gradom i finansijama", saopštila je Opština.

Budžetom za 2024. kapitalni izdaci su planirani u iznosu od 25.100.000 eura ili 56 odsto ukupnog budžeta, i u odnosu na plan za prethodnu godinu uvećani su za 54 odsto.

"Ovim lokalna uprava nastavlja dobru praksu ulaganja u razvoj grada i najvažnije infrastrukturne projekte kreirajući novo, savremeno lice Bara. Izdaci za lokalnu infrastrukturu projektovani su na iznos od 17.200.000 eura i učestvuju sa 68,39 odsto u ukupnom budžetu, a obuhvataju izdatke za izgradnju putne mreže, javnu rasvjetu, vodosnabdijevanje i izgradnju kanalizacije kao i izradu projektno - tehničke dokumentacije. U okviru tog iznosa, 1.7 miliona eura je opredijeljeno za izgradnju kanalizacije, za vodsnabdijevanje 500.000 eura, a isti iznos je opredijeljen i za rasvjetu i elektrosnabdijevanje", dodaju iz Opštine.

Pored toga, skoro 1.5 miliona eura je opredijeljeno za investiciono održavanje koje podrazumijeva održavanje lokalne putne mreže, održavanje i regulaciju vodotokova proporcionalno na prostorima svih mjesnih zajednica.

"Značajno su uvećana i sredstva za razvoj preduzetništva, poljoprivrede, kao i za sprovođenje socijalnih programa koje Opština Bar, kao prva lokalna uprava u državi, već uspješno implementira kroz finansiranje učeničke populacije, pomaganje vantjelesne oplodnje i zasnivanje novih porodica", ističu.

Planirana sredstva za podršku preduzetnicima i preduzetnicama iznose 500.000 eura, agrobudžet je definisan na iznos od 200.000 eura, dok je zanatlijama namijenjeno 30.000 što je za 35 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

"Za potrebe sprovođenja aktivnosti u cilju eliminisanja socijalnih nejednakosti u društvu, Budžetom za 2024. godinu planirana sredstva povećana su za 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznose nešto više od 170.000 eura, dok su izdaci za medicinski potpomognutu oplodnju definisani na iznos od 40.000 eura. Time se još jednom potvrđuje posvećenost lokalne uprave smanjenju siromaštva, većoj inkluziji ranjivih grupa i osnaživanju porodice", poručuju iz Opštine.

Planirani transferi obrazovanju projektovani su na 420.000 eura, kao izdaci za poboljšanje uslova u školama, prevoz učenika i nagrade, uz predviđenih 100.000 eura za stipendiranje najuspješnijih studenata.

"Nastavljajući praksu ulaganja u razvoj sporta, sredstva za ovu namjenu planirana su u iznosu do 1.450.000 eura, što je čak 45 odsto više u odnosu na 2023. godinu. Osim toga, Opština Bar će nastaviti da ulaže i u razvoj kulture i organizaciju manifestacija, kao elemenata koji predstavljaju neodvojivi dio imidža grada i doprinose značajnoj njegovoj turističkoj promociji, a za šta je nacrtom budžeta opredijeljeno 740.000 eura ili 47 odsto više u odnosu na prethodnu godinu", dodaju.

Značajno je napomenuti, kako su rekli iz Opštine, da je već u ovom trenutku lokalna uprava višestruko premašila projektovane prihode Budžeta za tekuću godinu, "što govori o kvalitetnom radu službi i organa, ali i opravdava projekcije budžeta za 2024. godinu".

Pored Nacrta Odluke o budžetu za 2024. godinu, na javnu raspravu su stavljeni i Nacrt Programa uređenja prostora opštine Bar za 2024, Nacrt Odluke o boravišnoj taksi, kao i Nacrt Odluke o kućnim ljubimcima na teritoriji opštine.

bar javne rasprave
foto: Opština Bar

"U skladu sa mehanizmima i oblicima učešća građana u postupku javne rasprave u navedenom periodu Sekretarijat za finansije, Sekretarijat za imovinu, zastupanje i investicije i Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Bar organizovaće javne rasprave po utvrđenom rasporedu koji je dostupan na sajtu Opštine", navode iz te lokalne samouprave.

Uvid u Nacrte akata zainteresovani građani mogu izvršiti u prostorijama mjesnih zajednica i mjesnih kancelarija, prostorijama nadležnih Sekretarijata, kao i na sajtu www.bar.me.

Sve primjedbe, predlozi i sugestije na nacrte akata mogu se dostaviti Sekretarijatu za finansije u segmentu koji se tiče tekućeg budžeta i Nacrta Odluke o boravišnoj taksi, zatim Sekretarijatu za imovinu, zastupanje i investicije za projekcije u dijelu kapitalnog budžeta, te Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj za Nacrt Odluke o kućnim ljubimcima na teritoriji opštine neposredno na šalteru Građanskog biroa Opštine Bar, putem pošte na adresu ul. Bulevar Revolucije br. 1 ili putem imejla: javne.rasprave@bar.me, zaključno sa 22. novembrom.

Bonus video: