I ASK od Savjeta RTCG traži izjašnjenje i dokumenta: Imenovanjem Raonića ugrožen javni interes?

Media centar u inicijativi naveo da Raonić nema 10 godina radnog iskustva sa fakultetom, što je jedan od uslova za tu funkciju, ali i da nije prošlo dvije godine od prestanka javne funkcije u Savjetu AEM

20986 pregleda 108 reakcija 64 komentar(a)
Raonić, Foto: Boris Pejović
Raonić, Foto: Boris Pejović

Da li je imenovanje Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG bilo zakonito, osim specijalnih tužilaca i suda provjerava i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Ta institucija, na osnovu prijave nevladine organizacije Media centar, provjerava da li je bilo ugrožavanja interesa koje upućuje na postojanje korupcije u postupku imenovanja Raonića.

Iz ASK su prošlog mjeseca odgovorili Media centru da su formirali predmet i da će ih po okončanju postupka obavijestiti kakav je ishod.

U inicijativi Media centra od 19. jula ove godine, piše da Raonić nije mogao da bude imenovan za generalnog direktora RTCG jer nema 10 godina radnog iskustva sa svršenim fakuletom, što je zakonom propisan uslov da bi mogao biti biran na ovu funkciju. Podsjetili su da su o tome, uoči izbora generalnog direktora 2021. godine, obavijestili javnost i inspekciju rada.

“Iz navedenih činjenica se može zaključiti da su članovi Savjeta RTCG morali znati da Boris Raonić ne ispunjava uslove za imenovanje za generalnog direktora RTCG, ali su i pored ovih činjenica, svjesno kršeći zakon na što su upozoravani, donijeli odluku koja predstavlja ugrožavanje javnog interesa u smislu člana 44 stav 2 i člana 72 Zakona o sprečavanju korupcije i može uticati na narušavanje integriteta RTCG”, navodi se u inicijativi.

ASK-u je predloženo da utvrdi kršenje zakona u postupku imenovanja, zbog neispunjenosti kriterijuma iz člana 50 Zakona o nacionalnom javnom emiteru i pozovi Savjet RTCG da ispravi propuste. Ta NVO pozvala je ASK da Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dostavi mišljenje i odluke u vezi sa ugrožavanjem javnog interesa.

Raonić i predsjednik Savjeta Drljević
Raonić i predsjednik Savjeta Drljevićfoto: BORIS PEJOVIC

Media centar je prethodno, 4. jula, dostavio inicijativu ASK kojom je takođe tražio da ispita zakonitost imenovanja Raonića, na koju im do danas nije odgovoreno.

U toj inicijativi piše da Raonić, kao javni funkcioner i član Savjeta Agencije za elektronske medije do 13. avgusta 2021. godine, nije mogao da bude imenovan ni prvi, a ni drugi put na funkciju generalnog direktora RTCG.

“Boris Raonić je imenovan na funkciju generalnog direktora 6. avgusta 2021. godine suprotno članu 15 Zakona o sprečavanju korupcije, a takođe i njegovo ponovno imenovanje na istu funkciju 1. juna 2023. godine je suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije jer nisu prošle dvije godine od njegovog obavljanja funkcije člana Savjeta Agencije za elektronske medije koja vrši nadzor nad radom elektronskih medija, uključujući i RTCG”, naveli su u inicijativi.

Viši sud u Podgorici je 10. maja potvrdio presudu Osnovnog suda da je generalni direktor RTCG bio u sukobu interesa kada je u avgustu 2021. godine izabran na tu funkciju jer je već bio imenovan od Skupštine na drugu javnu funkciju - člana savjeta Agencije za elektronske medije.

Sud je pravosnažno donio odluku, a po tužbi kandidata Nikole Markovića, da je po Zakonu o nacionalnom javnom emiteru predstavljalo smetnju što Raonić već obavlja javnu funkciju, pa je pravna posljedica - poništaj odluke o izboru Raonića, ponovni izbor između prijavljenih kandidata ili poništaj konkursa.

Kandidati za generalnog direktora RTCG-a 2021. su, osim Raonića, bili Nikola Marković, Milutin Stijepović i Srđan Čović.

Glasovima četiri od pet članova Savjeta RTCG, Raonić je 1. juna ponovo imenovan za generalnog direktora.

U SDT je u julu otvoren izviđaj protiv javnih funkcionera - predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru Raoniću.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici istog mjeseca formiralo je predmet protiv Raonića, rukovodioca pravne službe RTCG Želimira Mićovića i advokatice Zorice Đukanović. Predmet su dostavili SDT na ocjenu da li se u radnjama Raonića, Mićovića i Đukanović stekla obilježja biće krivičnog djela zloupotreba službenog položaja učinjenog putem podstrekavanja ili nekog drugog krivičnog djela iz njihove nadležnosti.

Prećutali informaciju iz Izvještaja EK

Media centar juče je uputio novi prigovor ombudsmanu RTCG zbog kršenja profesionalnih standarda i skrivanja važnih informacija od javnosti, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Kazali su da je u Dnevniku 2, emitovanom 8. novembra, došlo do kršenja profesionalnih principa i standarda neobjavljivanjem informacija o izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru, a koji sadrži informacije u vezi sa ponovnim izborom generalnog direktora RTCG, nakon donošenja pravosnažne presude Višeg suda kojom je označeno protivzakonitim njegovo imenovanje 2021.

“...Tokom dana, ostali mediji su objavli kao važnu vijest informaciju o ovom dijelu Izvještaja EK, dok je TVCG ignorisala ovu važnu informaciju za javnost. U ovom slučaju, došlo je do kršenja profesionalnog standarda koji se odnosi na kredibilitet’”, stoji u dopisu Media centra.

Bonus video: