Delegacije Crne Gore, SAD i Velike Britanije u Podgorici obilježile Dan sjećanja

"Oni čijim se sjenima danas klanjamo i mnogi drugi položili su živote za antifašizam"

3913 pregleda 6 komentar(a)
Sa obillježavanja Dana sjećanja, Foto: Ambasada Velike Britanije u Podgorici
Sa obillježavanja Dana sjećanja, Foto: Ambasada Velike Britanije u Podgorici

Povodom 11. novembra, Dana sjećanja, delegacije Velike Britanije, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država položile su vijence na spomenik u Tološima kao dio službe sjećanja, saopšteno je iz britanske ambasade.

Ova služba je nastala iz primirja potpisanog između saveznika i Njemačke, obilježavajući kraj Prvog svjetskog rata, 11. sata, 11. dana, 11. mjeseca 1918. godine.

"Postala je simbol sjećanja za sve one koji su izgubili živote u sukobima. Služba je vrijeme za razmišljanje o užasima rata, hrabrosti vojnika, mornara, pilota, avijatičara i uticaju njihovih žrtava na naše živote. Na ovakvim ceremonijama, uz minut tišine, okupljeni odaju počast i izražavaju zahvalnost. Takođe, ova obilježavanja služe kao podsjetnik na važnost mira i jedinstva. Podstiču nas da težimo svijetu u kojem se sukobi rješavaju dijalogom i razumijevanjem, a ne nasiljem. To je ujedno i prilika da se mlade generacije informišu i da se kod njih podstakne osjećaj zahvalnosti, empatije i poštovanja prema onima koji su obavljali i obavljaju vojnu dužnost", navodi se u saopštenju.

"Delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva predvodili su Don Meken, britanska ambasadorka u Crnoj Gori i potpukovnik Entoni Kalunjato, vojni ataše. Na čelu delegacije Crne Gore bili su generalni direktor Direktorata za politiku odbrane general major Rajko Pešić i načelnik Štaba Generalštaba VCG pukovnik Aleksandar Pantović; dok je na čelu delegacije SAD-a bila Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država uz potpukovnika Alana Griskeviča, vojnog atašea", dodaje se.

Britanska ambasadorka Don Meken je rekla da se danas sjećamo i poštujemo hrabrost onih koji su se žrtvovali da bi nam dali slobodu.

"Takođe, to je trenutak kada ne smijemo zaboraviti da je lakše suočiti se sa nedaćama onda kada smo zajedno“, kazala je ona.

Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, rekla je da na Dan sjećanja odajemo počast žrtvi koju su veterani podnijeli u odbrani slobode i nezavisnosti Crne Gore, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

"Ostajemo čvrsti u zajedničkoj posvećenosti zaštiti bezbjednosti naše evroatlantske zajednice i promovisanju vrijednosti mira, slobode i suvereniteta širom svijeta“, istakla je ambasadorka Rajzing Rajnke.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane general major Rajko Pešić je poručio da su ponosni na put zajedničkog doprinosa antifašizmu kao najvećoj civilizacijskog vrijednosti.

"Oni čijim se sjenima danas klanjamo i mnogi drugi položili su živote za antifašizam. Antifašistička koalicija bila je evropski putokaz i vodilja, i sa ovog mjesta danas, poručujemo da smo bili i bićemo dio evropske ukupnosti, jedinstvenosti ali i njene raznolikosti, a ovaj spomenik je još jedan simbol našeg prijateljstva, zajedničke borbe i zajedničkih vrijednosti”, zaključio je Pešić.

Bonus video: