Žene trpe mizogini i seksistički govor

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ukazao na zabrinjavajući stepen tolerancije na govor mržnje

4145 pregleda 2 komentar(a)
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, Foto: SAVO PRELEVIC
Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, Foto: SAVO PRELEVIC

Skoro da nema dana da neka od žena iz javnog života u Crnoj Gori ne pretrpi mizogini ili seksistički govor na društvenim mrežama, a koji je stvarni odraz njihovog položaja u društvu.

To su juče ocijenili iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

“Sa ovakvim štetnim narativima, koji su dodatno praćeni seksualizovanim “mim” /meme/ fotografijama suočena je i kolumnistkinja portala “Aktuelno” Tijana Lopičić, a koje iz institucije Zaštitnika oštro osuđuju i poručuju da se seksizam, mizoginija, diskriminatorni stavovi i obrasci ponašanja tiču svih nas, a ne samo onih koje u tom trenutku pogađaju”, navodi se u saopštenju ombudsmana.

Iz institucije Zaštitnika juče su podsjetili da imajući u vidu da sociološka istraživanja u Crnoj Gori ukazuju na zabrinjavajuće visok stepen tolerancije na govor mržnje u medijima i na društvenim mrežama, a uz informacije koje dobijaju, neupitno dolazi do internalizacije mizoginije i seksizma. Ocijenili su da takvo stanje ne uliva nadu za budućnost.

“Moramo shvatiti da se radi o standardu, a ne špekulacijama u javnosti o tome da li treba ili ne štititi žene iz javnog života. Osim toga i Evropska komisija u posljednjem izvještaju jasno naglašava obavezu države da se sa tim bori svim raspoloživim resursima i beskompromisno, jačanjem sistema i primjenom svih mjera uključujući i represivne”, saopšteno je iz institucije kojom rukovodi Siniša Bjeković.

Zaključili su da je u odnosu na ovakve negativne pojave, koje su između ostalog odraz patrijarhata koji pogađa žene i muškarce, nužno i dalje podizanje svijesti javnosti, reakcija nadležnih organa i stalna edukacija na svim nivoima.

Zaštitnik je prošle sedmice osudio nepoštovanje tuđeg dostojanstva, uvrede, seksistički i mizogini govor upućen od strane više osoba na društvenoj mreži Fejsbuk poslanici Aleksandri Vuković Kuč, a koji je usmjeren samo i isključivo u odnosu na fizički izgled, odnosno porodično stanje poslanice.

Tada su istakli da su seksizam i mizoginija na društvenim mrežama sve više rasprostranjeni fenomeni, s tim da su žene nesrazmjeno više pogođene, što omogućava anonimnost u onlajn prostoru.

Bonus video: