Kod Rafailovića se nasukala napuštena jedrilica koja je korištena za ilegalni prevoz migranata

Struje i vjetar nosili su napuštenu tursku jedrilicu polako prema sjeverozapadu, da bi olujni jugo koji je prethodnih dana duvao na južnom Jadranu juče "Cristal river" dotjerao do crnogorske obale gdje se ona danas nasukala kod Rafailovića

59256 pregleda 58 reakcija 25 komentar(a)
Jedrilica "Cristal river", Foto: UPSUL
Jedrilica "Cristal river", Foto: UPSUL

Napuštena jedrilica "Cristal river" koja je nedavno korištena za ilegalni prevoz migranata između Grčke i Italije, nasukala se danas na crnogorsku obalu u Rafailovićima kod Budve.

Riječ je o brodu koji je 1. oktobra u Jonskom moru na preko 260 milja jugoistočno od obala Crne Gore, skoro na pola puta između Grčke i Italije, presrela italijanska Obalska straža.

Patrolni čamac CP321 italijanske Obalske straže tada je na oko 95 milja udaljenosti od male italijanske luke Roćela Jonika, presreo "Cristal River" na kojoj se nalazilo čak 55 ljudi – migranata koji su pokušavali da se iz Turske, ovim 11,6 metara dugim brodom domognu Italije.

Jedrilica koja je vila tursku zastavu, nije bila sposobna za plovidbu pa su pripadnici italijanske Obalske straže sa nje evakuisali sve migrante i "Cristal river" prepustili nenoj sudbini.

O tome svjedoči i natpis sprejom u boji na jednoj od bokaporti jedrilice.

Začudo, više od mjesec dana kasnije, taj brod nije potonuo niti ga je u ovom prilično prometnom akvatorijumu između obala Grčke, Albanije, Italije i Crne Gore, noću onako neobilježenog, udario i potopi neki veći trgovački brod.

Struje i vjetar nosili su napuštenu tursku jedrilicu polako prema sjeverozapadu, da bi olujni jugo koji je prethodnih dana duvao na južnom Jadranu juče "Cristal river" dotjerao do crnogorske obale gdje se ona danas nasukala kod Rafailovića.

Veliki talasi su napuštenu jedrilicu bacili daleko na obalu, tako da će sada prvo morati da bude otklonjena dilema ko je od crnogorskih državnih organa i službi nadležan i obavezan da ukloni taj napušteni brod.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) čije su ekipe danas otkrile i pregledale nasukanu i napuštenu jedrilicu, formalno ima zakonsku nadležnost samo za uklanjanje i pomoć plovilima koja se nalaze na moru, ali ne i na obali kao što je to slučaj sa "Cristal river" koju su talasi izbacili značano dalje od linije gdje more dotiče kopno.

Da ovaj brod ne ostane nasukan kao svojevrstan nezvanični spomenik nelegalnim migrantskim trokovima na Jonskom i Jadranskom moru, na mjestu gdje ga je more izbacilo kod Petrovca, sada će po svemu sudeći morati da se bave preduzeće Morsko Dobro koje u ime države gazduje obalnim pojasom i Uprava za katastar i džavnu imovinu jer se napuštena plovila smatraju državnom imovinom.

Bonus video: