"Skup podrške i marš mira za Palestinu" u Podgorici: "Vlada da uvede sankcije Izraelu i osudi genocid nad Palestincima"

Okupljeni su osudili izjavu ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića koji je nedavno razgovarao sa nerezidentnim ambasadorom Izraela u Crnoj Gori i kazao da Crna Gora nedvosmisleno podržava pravo Izraela na samoodbranu ali da se mora voditi računa o zaštiti civila

40414 pregleda 286 reakcija 132 komentar(a)
Sa skupa, Foto: Balša Rudović
Sa skupa, Foto: Balša Rudović

U Podgorici je danas održan "Skup podrške i marš mira za Palestinu" sa kog je od Vlade Crne Gore zatraženo da uvede sankcije Izraelu.

Okupljeni su nosili zastave Palestine i uzvikivali "Slobodna Palestina, a povorka je krenula ispred zgrade Vlade i došla do Trga nezavisnosti.

Marš je prošao užim centrom Podgorice, a organizatori i okupljeni građani na Trgu nezavisnosti imali su vrlo glasnu poruku – stradanja i suze nevinih moraju prestati.

Okupljeni su zatražili da se "zaustavi genocid nad Palestincima u Gazi", a pozvali su i na bojkot izraelskih i proizvoda izraelskih kompanija i zatražili od Vlade Crne Gore da uvede sankcije Izraelu i osudi "genocid nad Palestincima."

Osudili su izjavu ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića koji je nedavno razgovarao sa nerezidentnim ambasadorom Izraela u Crnoj Gori i kazao da Crna Gora nedvosmisleno podržava pravo Izraela na samoodbranu ali da se mora voditi računa o zaštiti civila.

Okupljeni su poručili da je onaj koji ne osuđuje genocid zapravo saučesnik u njemu.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava poručila je da neće da ostane nijema na stradanja nedužnih.

"Danas sam ovdje jer smatram da je svaki ljudski život vrijedan, jer ne vjerujem da put do mira vodi preko leševa 11.000 civila u Gazi od čega 4.500 djece", kazala je Raičević.

Ona je rekla i da stradanje nedužnih u Gazi predstavlja poraz civilizacije.

"Stradanje nedužnih neće i ne može dovesti do mira. Mir se može postići samo težnjom ka kolektivnoj sigurnosti i okončanjem dominacije jednih nad drugima", kazala je Raičević i pozvala sve građane u Crnoj Gori da potpišu peticiju Amnesti internešnala za prekid vatre u Gazi i prestanak ubijanja civila.

Jovan Mandić iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom rekao je da narod Crne Gore ne smatra Izrael za prijateljsku državu.

"Osuđujemo izjave naših državnih zvaničnika sa akcentom na izjavu ministra Ivanovića jer narod Crne Gore ne smatra Izrael za prijateljsku državu. Tražimo povlačenje njihovih izjava", kazao je Mandić.

On je poručio i da je svijet nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu rekao da se to ne smije više nikad ponoviti.

"A sada imamo uživo na društvenim mrežama prenos novog Holkausta, nad Palestincima. Ne smijemo dozvoliti fašizmu da pobijedi jer ako ćutimo pred takvim zvjerstvima kakva se dešavaju u Gazi, pitanje je vremena kada ćemo i mi ponovo biti žrtve fašizma", kazao je Mandić.

Građanski aktivista Dževdet Pepić poručio je "stop zločinima, stop genocidu nad Palestincima, naročito nad djecom".

"Licemjerni svijete, kako ne podižeš glas za svako palestinsko dijete. Stop zločinima, stop genocidu nad Palestincima, naročito nad djecom, i to su nečija djeca, da li djeca Palestine vrijede manje od ruske, ukrajinske, američke, španske, naše djece", rekao je Pepić.

Skup su organizovali Društvo crnogorsko-palestinskog prijateljstva, Pokret solidarnosti sa Palestinom, studenti i SKOJ.

Bonus video: