Pejović: Njegoševo nasleđe treba da bude vodilja u oblikovanju modernog društva

"Njegoševa poezija, filozofska razmišljanja i uporište u tradiciji čine ga neizbrisivim dijelom naše istorije, čije riječi i danas odzvanjaju kao izvor inspiracije", istakao je Pejović

1935 pregleda 0 komentar(a)
Pejović, Foto: Screenshot/RTV Nikšić
Pejović, Foto: Screenshot/RTV Nikšić

Njegoševo nasleđe, koje obuhvata ne samo književnost, već i moralne vrijednosti, treba da bude vodilja u oblikovanju modernog društva, utemeljenog na poštovanju slobode, jednakosti i pravde, saopštio je danas Boris Pejović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

Iz Skupštine je saopšteno da je Pejović u ime Skupštine Crne Gore i svoje lično ime, svim građankama i građanima Crne Gore, čestitao Njegošev dan, državni praznik kulture.

"Veoma je važno istaći izuzetan značaj koji pridajemo obilježavanju Njegoševog dana, jednog od najvažnijih datuma u kulturnom i istorijskom nasljeđu Crne Gore. Dan, kada se prisjećamo života i djela Petra II Petrovića Njegoša, našeg velikog vladara, vladara duše i uma, predstavlja priliku da se ponosno osvrnemo na bogatstvo našeg kulturnog nasljeđa. Njegoševa poezija, filozofska razmišljanja i uporište u tradiciji čine ga neizbrisivim dijelom naše istorije, čije riječi i danas odzvanjaju kao izvor inspiracije", istakao je Pejović.

On je kazao da Njegošev dan nije samo podsjetnik na prošlost, već i prilika da ujedinimo snage u izgradnji budućnosti.

"Ovom prilikom odajemo počast Njegošu i njegovom trajnom uticaju na naš identitet. Kroz kulturne manifestacije, edukativne programe i zajedničko okupljanje, moramo graditi mostove između generacija, čuvati naše kulturno nasljeđe i promovisati duh zajedništva. Neka nam svake godine ovaj Dan, bude podsticaj da se suočimo s izazovima budućnosti, s istim entuzijazmom i hrabrošću kao što je to činio i veliki Njegoš", zaključio je Pejović.

Bonus video: