Milatović: Moja snažna namjera je da žičara Kotor-Lovćen dođe do samog Cetinja

"Srećan sam što sam u ulozi ministra ekonomskog razvoja potpisao Ugovor o izgradnji žičare Kotor-Lovćen - čime smo, uvjeren sam, dali jednu novu razvojnu perspektivu cetinjskom kraju", poručio je Milatović

44610 pregleda 55 reakcija 54 komentar(a)
Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Milatović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je danas da je njegova snažna namjera da žičara Kotor-Lovćen dođe do samog Cetinja.

Milatović je kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore govorio na svečanoj sjednici povodom Dana Prijestonice.

"Čast mi je i zadovoljstvo što mogu da vam se obratim povodom obilježavanja Dana Prijestonice, dana koji je zlatnim slovima zapisan u istorijskoj knjizi Cetinja i Crne Gore. Tačno prije 79 godina nakon slavne antifašističke borbe u cetinjskom kraju, izvojevana je pobjeda nad okupatorom - čime je sloboda dobila svoj puni iskaz. Ono što je započeto 13. jula 1941. godine, a što je kao luča slobode zasijalo u mraku fašizmom porobljene Evrope, dovelo je do rađanja Grada heroja, na ponos Crnoj Gori i njenoj nepokornoj istoriji", istakao je Milatović.

Jakov Milatović, Cetinje, Dan Prijestonice Cetinje
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je dodao da je "sa Košćela, slavom Ljubotinjskog i Gornjo - ceklinskog odreda, poslata poruka čitavom svijetu da se „lanci ne ljube“ a veliki heroji ovih krajeva, u ratnim godinama koje su uslijedile, pronosili su širom okupirane Jugoslavije duh otpora ponijet sa crnogorskog kamena".

"U temelje postojanja Cetinja, ali i naše države, ugrađeno je životno djelo svih 49 narodnih heroja koji su ovdje rođeni, ali i boraca Desete crnogorske i Druge dalmatinske brigade koji su položili svoje živote u borbama za oslobođenje Cetinja. Dužni smo da im danas, sa ovog mjesta, odamo počast i iskažemo zahvalnost za slobodu koju su nam ostavili u amanet. Od oslobođenja pa do danas, Prijestonica je prolazila kroz dinamične društvene i ekonomske promjene, dijeleći sudbinu čitave Crne Gore", rekao je Milatović.

Jakov Milatović, Cetinje, Dan Prijestonice Cetinje
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Poručio je da su "pregalaštvo i vizija komunističkih poslijeratnih elita rezultirali višedecenijskim snažnim privrednim razvojem cetinjskog kraja, oličenim u gigantima na čijim poslovnim uspjesima je izgrađivano moderno Cetinje, poput Oboda, Košute, Tare i Bojane".

"Odnos tadašnjih vlasti prema Cetinju, koji je uslovio njegov kontinuiran ekonomski i društveni razvoj - bila je mjera istinskog poštovanja prema važnosti i nasljeđu koje ovaj grad nosi u sebi. Nažalost, nekontrolisana tranziciona stihija devedesetih, koja je zahvatila čitavu Crnu Goru, ostavila je duboke posljedice po razvoj Cetinja i egzistenciju ljudi koji ovdje žive. Privredni subjekti koje sam pomenuo su ugašeni, gradska infrastruktura u velikoj mjeri ostala zanemarena, a perspektiva Cetinjanki i Cetinjana je dominantno usmjeravana van Prijestonice. Upravo zbog toga, danas kada je došlo do promjena i u državi i na Cetinju, državne i lokalne politike primarno moraju biti usmjerene na unaprjeđenje infrastrukture i pokretanje investicionog ciklusa, koji će u simbiozi dovesti do stvaranja uslova za poboljšanje životnog standarda svih stanovnika Cetinja", kazao je Milatović.

Jakov Milatović, Cetinje, Dan Prijestonice Cetinje
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Po njegovim riječima "bogato kulturno istorijsko nasljeđe, predivna priroda i blizina mora tri su snažna stuba na kojima Prijestonica treba da temelji svoje razvojne perspektive".

"Srećan sam što sam u ulozi ministra ekonomskog razvoja potpisao Ugovor o izgradnji žičare Kotor-Lovćen - čime smo, uvjeren sam, dali jednu novu razvojnu perspektivu cetinjskom kraju. Moja snažna namjera je da upravo do kraja mandata žičara dođe i do samog Cetinja. U naporima koje ulaže nova gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Đuraškovićem, prepoznajem istinsku posvećenost i ogromnu želju da odluke koje donosi lokalna vlast budu u funkciji daljeg razvoja ove zajednice", poručio je Milatović.

Naveo je i da koristi priliku da podsjeti da je na protekloj sjednici Senata Prijestonice, kojom je predsjedavao, usvojen Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu, kao dokument kojim se definišu najvažniji infrastrukturni i razvojni projekti Prijestonice.

Predsjednik Crne Gore je kazao da je programom planirana realizacija 11 projekata ukupne vrijednosti 8.750.000 eura, koji se odnose na trajno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, unaprjeđenje i razvoj komunalne, sportske, turističke i društvene infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta, valorizaciju turističkog potencijala i razvoj ruralnog područja.

Jakov Milatović, Cetinje, Dan Prijestonice Cetinje
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

"Dragi prijatelji, u danu kada slavimo oslobođenje Cetinja od fašističkog okupatora prilika je da, zagledani u slavnu prošlost, otvaramo buduće perspektive sadašnjih ali i generacija koje dolaze. Na ovom mjestu, Gorskim vijencem ovjenčanim, rađala se neprolazna misao velikog Njegoša, oblikovao državnički instikt Kralja Nikole, začeo umjetnički genij Petra Lubarde, Dada Đurića i Mila Milunovića, izgrađivao slobodarski prkos Peka Dapčevića i Veljka Mićunovića. Zato Cetinje svojim trajanjem i istorijskom zaostavštinom, kao malo koji grad na svijetu, svjedoči o tome kako hrabrost donosi slobodu a sloboda umjetnost i kulturu. Uz zahvalnost na gostoprimstvu i prilici da vam se obratim, svim Cetinjankama i Cetinjanima čestitam Dan Prijestonice. Da je vječno Cetinje. Da je vječna Crna Gora", poručio je Milatović.

Bonus video: