"Poklon" za Njegošev dan: Na nekoliko metara od Botaničke bašte u Kolašinu posječeno više stabala

Taj dio šume dio je područja, za koji je u toku proces zaštite, pokrenut po inicijativi NVO Natura i Opštine Kolašin

40068 pregleda 61 reakcija 30 komentar(a)
Posječena stabla, Foto: NVO Natura
Posječena stabla, Foto: NVO Natura

U srcu kolašinske park šume Dulovine, na nekoliko metara od Botaničke baste, jutros je posječeno više stabala, među kojima i potpuno zdravo stablo bora.

Taj dio šume dio je područja, za koji je u toku proces zaštite, pokrenut po inicijativi NVO Natura i Opštine Kolašin. Sječu na parceli, koja je, prema podacima sa Geoportala, u privatnom vlasništvu jutros je policiji prijavila Zora Marjanović Vincek, supruga pokojnog Danijela Vinceka, koji je osnivač Botaniče baste.

Službenici Komunalne policije jutros su obišli mjesto sječe i na parceli nijesu zatekli izvođače radova. Prema njihovim riječima posječeno je osam stabala, pretežno četinara. Tvrde da će formirati predmet povodom tog slučaja. I službenici policije izašli su na mjesto sječe, nakon što ih je Marjanović Vincek pozvala.

Iz kolašinskog Odjeljenja bezbjednosti nezvanično kažu da, u saradnji sa Upravom za šume, preduzimaju mjere i radnje u cilju identifikacije osoba koje su obavile sječu.

Kako su saopštili iz NVO Natura sječa je obavljena “bez ikakvog odobrenja i bez konsultacije sa bilo kim”.

“Kolašinke i Kolašinci su dobili nesvakidašnji poklon na državni praznik – Njegošev dan – dan kulture. U okviru Park šume Dulovine, na samo pet-šest metara od Botaničke bašte - zaštićenog područja izuzetnih vrijednosti biodiverziteta koja je životno djelo našeg nedavno preminulog Danijela Vinceka, nalazi se mjesto ograđeno bodljikavom žicom na kome je porušeno više potpuno zdravih stabala bora i jedan lišćar. Treba napomenuti da su stabla bila većeg prečnika i potpuno zdrava. Jedan porušeni bor je ostao oslonjen na druga stabla i predstavlja opasnost za slučajne prolaznike”, saopštili su iz te organizacije.

Oni su pozvali sugrađane da dignu glas za zaštitu jedne jedine zelene površine u gradu na kojoj je zabranjena bilo kakva gradnja "ili takve ili slične intervencije”. Pozivaju i “nadležne institucije da reaguju povodom tog slučaja, koji ne smije proći nezapaženo”.

Više od 14 mjeseci je prošlo od kako su tadašnja predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović, odnosno NVO “Natura”, Agenciji za zaštitu životne sredine podnijeli incijativu za pokretanje postupka zaštite područja Park šume Dulovine.

Kako su “Vijestima” ranije kazali u lokalnom Sekreterijatu za zaštitu životne sredine, obiman posao izrade studije Agencija privodi se kraju, pa se nadaju da će do kraja godine dokument biti završen.

Trajnom zaštitom tog prostora, objašnjeno je u incijativi, omogućila bi se zaštita Dulovina od budućeg devastiranja i gradnje, jer važeća planska dokumenta to ne mogu da omoguće. Prema nacrtu izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kolašin, i Dulovine bi pripale zelenom pojasu, u kojem ne bi bilo gradnje.

Prostor zaštite obuhvatio bi, kako su prošle godine precizirali iz NVO “Natura”, 13 katastarskih parcela, ukupne površine oko 50.000 kvadrata. Međutim, među njima, o čemu su "Vijesti" ranije pisale, čak četiri parcele su privatno vlasništvo.

Jedna od, koja obuhvata dio srca borove šume je i ona u neposrednoj blizini Botaničke bašte, na kojoj je obavljena sječa. On je nedavno ograđena žičanom ogradom.

Bonus video: